Nové hnízdo

Přerovnat šatní skříně, knihovnu srovnat podle abecedy a hlavně vymést všechny zaprášené věci zpod postele. Předporodní rituál vám pomůže připravit domov na miminko a taky zabít čas. Nesmí vás ale pohltit.
Nové hnízdo

Můžete si stokrát říkat, že vás se to netýká – doma máte přece všechno hotové a nejste žádná bláznivá těhule, která bude na poslední chvíli malovat a zařizovat či obíhat obchody. Jenže pak se najednou něco zlomí a vy se ocitnete přesně uprostřed maratonu, který jste dříve odsuzovala. Vůbec to nebude vaše vina. Jako skoro vždy, pokud jde o těhotenství – mohou za to hormony. Fungují přesně tak, jak to příroda nastavila všem zvířatům už dávno, a nutí váš mozek přemýšlet najednou nad věcmi, které by vás dřív nenapadly. Třeba týden před termínem porodu lézt po štaflích s hadrem na okna v jedné ruce a s malířskou štětkou ve druhé. Jen aby bylo pro miminko všechno dokonalé. Jak se tomu vyhnout? Stanovte si jasné priority. A zjistěte, co potřebujete zařídit, a co je jen zbytečný výplod těhotného mozku.

1. Co je potřeba

Pusťte se do toho, co je opravdu důležité. Pokud chcete, zodpovědně se připravte na porod a kojení. Čtěte knihy i časopisy, poraďte se se svým lékařem anebo porodní asistentkou a laktační poradkyní. Stejně tak pořiďte nezbytnou výbavičku pro dítě včetně zdravotnického materiálu a kosmetiky a na všechno potřebné si udělejte místo ve skříních. Připravte pro miminko „dětská území“ – vyberte kočárek, instalujte dětskou autosedačku a vybavte se postýlkou a přebalovacím pultem. Jestli nevíte, jak na to, pozvěte kamarádku s kojencem nebo batoletem. Ta vám poradí nejlépe, co všechno máte mít po ruce. V katalogu s nábytkem to může všechno vypadat krásně, ale jen zkušená matka vám poradí, že mít postýlku u topení nebo hned u dveří není dobrý nápad.

Spíž a mrazák nacpěte jídlem, které si můžete ohřát nebo připravit do deseti minut. Ne instantními polévkami, ale třeba kuskusem s mraženou zeleninou. Nakonec se klidně pusťte i do tolik diskutovaného úklidu. Pečlivě si ale vyberte činnosti, které neublíží vám (kvůli změněnému těžišti) ani miminku (kvůli váze přenášených věcí). Utřete prach tam, kam pohodlně dosáhnete, ukliďte skříně a vyperte: kromě dětského oblečení a dalších textilií také povlečení, povlaky a závěsy (tedy i to, co neperete moc často) a vyčistěte koberce. V příštích pár měsících totiž pračka pojede na plný plyn s vaším i dětským oblečením a na odkládané kousky nebudete mít čas ani prostor.

2. Co počká

Zásoby plínek, protože nemá smysl jich kupovat moc, dokud nevíte, kolik jich miminko spotřebuje, jak rychle poroste a která značka vám bude nejvíc vyhovovat – šetřit na obřích baleních můžete, až tohle všechno zjistíte. Z novorozeneckých oblečků připravte jen ty poděděné, protože nikdy nevíte, jestli náhodou neporodíte obříka, který je ve skutečnosti nikdy nenavlékne.

3. Co si odpustit

Není nebezpečné strávit poslední dny před porodem přípravou bytu na miminko (pokud vám to opravdu dělá radost), ale jsou uklízecí a renovovací kousky, kterých byste se prostě měla vyvarovat. Zapomeňte na malování a lakování všeho druhu – vodou neředitelné barvy mohou obsahovat olovo nebo rtuť, a jsou proto nebezpečné; vodou ředitelné barvy na výmalbu stěn pro vás dva sice nejsou toxické, ale natahování se s válečkem, natož lezení po štaflích prostě ve vašem stavu už není nijak bezpečným sportem. V pokoji s čerstvě vymalovanými stěnami a natřeným nábytkem, z něhož se barva nevyvětrávala alespoň týden, by miminko stejně spát nemělo. A protože ke konci nikdy nevíte, kdy se opravdu přistěhuje, nestresujte se tím.

Stejně tak se vyhněte všemu, při čem byste přišla do styku se silnějšími chemikáliemi, včetně úklidu záchodů (vašeho i kočičího), a zapomeňte na drhnutí celé domácnosti silnými dezinfekčními prostředky. Výpary z dezinfekce mohou být toxické a pro miminko není asepticky čistá domácnost velká výhra, protože nedovolí jeho imunitě, aby se postupně rozvíjela.

Raději použijte šetrnější prostředky na přírodní bázi nebo rovnou ty s ekologickým certifikátem. Na špinavější práci si vezměte gumové rukavice a snažte se nevdechovat výpary, například když lijete čisticí prostředek do horké vody.

4. Co delegovat

Všechny náročnější domácí práce! Pokud opravdu potřebujete přivrtat nové poličky nebo přetřít starý nábytek novými barvami, protože ho chcete postavit do budoucího dětského pokoje, nechte tyto úkoly partnerovi nebo kamarádům. Stejně tak přestavování nábytku nebo složení postýlky a přebalovacího pultu. Vy můžete zpovzdálí přihlížet a v pravou chvíli přiběhnout s dětským prostěradlem i ochranným mantinelem, který na hotovou postýlku vítězně uvážete. A nakonec delegujte i samotný generální úklid. Jestli si nemůžete dovolit objednat si na něj profesionálku, poproste maminku, tchyni nebo kamarádky.

Jestli je pak budete pozorovat z křesla s hrnkem čaje v ruce, nebo se zapojíte s drobnou pomocí, je už jen na vás.

5. Čemu nepodlehnout

Pocitu, že musí být hotové všechno – i když hormony velí jinak. Nemusí. Miminku bude u vás doma dobře, pokud bude ze svých rodičů cítit lásku, bude mít svoje místo na spaní i hraní a režim, který mu pomůže rozeznávat, jak to teď v jeho životě chodí.

Řekněte si včas, že už je všechno hotové, a pak odpočívejte nebo se třeba podívejte na všechny díly svého oblíbeného seriálu od první série až do úplně posledního dílu. Až bude miminko na světě, dlouho na to nebudete mít čas.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články