Maminka.cznošení dětí

Nošení dětí: Nosítko, nebo raději šátek? Jak to vidí fyzioterapeutka

Nošení dětí v šátku nebo v praktických nosítkách má své výhody, nevýhody, ale i určitá úskalí. Velmi záleží jak na správném výběru nosítka či šátku, tak na způsobu a době nošení. Jaký názor a rady mají fyzioterapeuti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šátkování či ergonomická nosítka jsou vedle kočárku hojně využívanou a stále oblíbenější metodou transportu dětí. Pokud je dítě fyziologicky v pořádku a pohybově zdravé a rodiče jsou poučeni, jaký typ úvazu u šátku mají použít, nebo pořídí správné ergonomické nosítko, které odpovídá věku dítěte, a dítě není v šátku či nosítku spoustu hodin každý den, pak je tento typ nošení z hlediska zdraví a vývoje děťátka zcela v pořádku.

VIDEO: Jak má vypadat nošení dítěte v šátku?

"Důležité je mít na paměti, že šátek či nosítko slouží k přepravě, ne k pohybovému rozvoji. Aby se dítě správně rozvíjelo, nastoupily pohybové souhry, začalo se správně otáčet, lézt a tak dále, potřebuje volný prostor, místo, kde má možnost spontánního pohybu. Dopřávejte mu ho co nejvíce," zdůrazňuje fyzioterapeutka Eva Prokůpková.

Šátek, nebo nosítko?

"Hlavní rozdíl mezi nosítkem a šátkem je v tom, že šátek je univerzální na celé nosicí období, unese novorozence i předškoláka. Zatímco nosítko, ačkoli je takzvaně rostoucí, musíme podle věku miminka pořizovat nové. Je třeba, aby se rodiče naučili pravidla nošení: nožičky v abdukčně-flekční pozici, látka nosítka či šátku drží miminko pevně tak, že nebalancuje, miminko je přiměřeně oblečené, aby bylo tepelné propojení mezi ním a maminkou nebo tatínkem. A jsou-li úvaz či nosítko oběma pohodlné, tak je pozice optimální," popisuje fyzioterapeutka Iva Gondeková.

Pro vhodný šátek nebo nosítko je dobré se vypravit do specializovaných obchodů. Pokud pořizujete první šátek, mohou vám prodavačky poradit, jak správně dítě do šátku uvázat. Některé obchody organizují také kurzy vázání dětí do šátků. Pro výběr šátku je dobré vědět, na jaké typy úvazů ho budete používat, a zda je tedy pro vás vhodnější šátek pružný, nebo pevný. S tím vším vám prodavačky dokážou poradit.

Dítě v šátku jen nejnutnější dobu? I miminka nošená celé dny se vyvíjejí správně, říká fyzioterapeutka

Pro výběr nosítek platí tři zásadní pravidla:

  • Dítě by mělo být vždy čelem k nosiči, tedy k tomu, kdo dítě nosí.
  • Záda dítěte by měla být, alespoň do 14 měsíců jeho věku, dokulata.
  • Kolena by měla být výš, než jsou kyčelní klouby (tzv. poloha do písmene M).

V šátku se dítě cítí bezpečně

Mezi výhody nošení v šátku rozhodně patří těsný kontakt dítěte s matkou a pocit bezpečí, které tak dítě má. Některé pozice v šátku ulevují při nadýmání, v zimě dítě nedýchá studený vzduch, ale vzduch, který se již mírně ohřál o tělo nosiče. Výhody šátku při cestování plně ocení jen ten, kdo již absolvoval přesun městskou hromadnou dopravou s kočárkem.

Nespornou výhodou jsou také volné ruce. Šátek můžete zabalit na cestu, použít ho jako podložku na zem nebo přikrývku, pokud dítě usne. Při správném úvazu nebo správně vybraném nosítku má dítě zajištěnou tzv. abdukční polohu v kyčelních kloubech (nožičky roztažené od sebe), což je poloha, která se používá při nesprávném vývoji kyčelních kloubů (vrozené dysplazii kyčlí).

Nevýhody nošení se stejně jako výhody dotýkají jak nosiče, tak nošeného dítěte. Nosiče mohou od nošení bolet záda a na delší cesty musí mít vždy batoh – žádné věci si nenaloží do kočárku. Dítěti nošení (hlavně celodenní) brání v aktivním a samostatném prozkoumávání jeho okolí a neposkytuje mu prostor pro samostatnou hru.

Nosítko ano, ale nepřehánět! Na co si dát ještě při nošení pozor?

Šátky a nosítka mohou ovlivnit pohybový vývoj

"Jako fyzioterapeut vidím několik úskalí, která nošení dětí přináší. Pokud se dítě pohybově nevyvíjí správně (týká se až 30 % dětí), může nošení tento nesprávný pohybový vývoj prohloubit. U pohybově zdravého dítěte, pokud ho rodiče nosí celý den, může pohybová porucha vzniknout – dítě nedostane prostor pro spontánní pohybovou aktivitu, a nemohou se mu tak vytvářet tolik potřebné svalové souhry," uvádí Eva Prokůpková.

Problémy také mohou nastat při nesprávně zvoleném úvazu nebo při chybném uvázání (málo pevný úvaz, nevhodně zvolená poloha) nebo ve špatném nosítku. Pokud má nošené dítě rovná záda (např. je čelem od nosiče), dochází k velkému tlaku na páteř, a dítě je tak do budoucna ohroženo hlavně bolestmi zad.

Děti od 6 do 9 měsíců by také neměly být, pokud mají zdravé kyčle, nošeny ve vertikální poloze. Při nesprávném úvazu existuje také riziko přidušení nebo udušení dítěte – předklonem jeho hlavy nebo ucpáním úst a nosu tělem matky nebo látkou šátku.

Podívejte se na několik videí, jak je možné šátek správně uvázat:

Kříž s kapsou uvnitř - pro děti, které již udrží hlavičku

V šátku můžete nosit i novorozence, pak je však vhodné aby dítě v šátku leželo.

Kolíbka v kříži s kapsou uvnitř

Jaký je tedy pohled fyzioterapeutů? Pokud bude šátkováno pohybově zdravé dítě, budou používány vhodné úvazy nebo nosítka a dítě nebude v šátku celý den, neměl by tento způsob nošení mít negativní dopad na jeho zdraví. Umístění do šátku či nosítka však nevede k pohybovému rozvoji. Je potřeba je používat rozumně a nechat dítěti dostatek volnosti na zemi nebo v postýlce pro hru a rozvíjení pohybových schopností.

Poradí fyzioterapeut, neurolog nebo i ortoped

Mezi fyzioterapeuty, ortopedy, neurology či obecně lékaři najdeme velice odlišné názory na nošení v šátku, a to od úplného zatracení až po nadšené schvalování. "Pokaždé je důležité, aby konkrétní mamince dávaly rada či doporučení jejího ošetřujícího odborníka smysl. Pokud fyzioterapeut zdůvodní, proč nenosit, a maminka tomu bude rozumět, ať se zařídí podle jeho rady. Pokud však přestane nosit kvůli strachu z autority, doporučuji vyhledat názor druhého odborníka. Zastávám názor, že pokud jsou dodržena správná pravidla, není žádné omezení. Maminka může nosit děťátko v šátku či nosítku podle potřeby, známe miminka, která se v prvních měsících nosila téměř nonstop, 10 až 12 hodin denně, potřebovala zkrátka 'donosit', a ve vyšším věku se u nich neprojevilo žádné onemocnění pohybového aparátu," říká Iva Gondeková.

Témata: Děti, Batole, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Praktické rady, Kočárek, Nosítko, nošení dětí, Šátkování, Obchody, Specializovaný obchod, Spontánní pohyb, Rada, Studený vzduch, Nosítka, Fyzioterapeutka, Dysplazie, Eva Prokůpková, Těsný kontakt, Fyzioterapeut, Nos, Nosič, Poloha, Studený, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz