Nočník není strašák, ale kamarád. Kdy a jak začít s nácvikem?

Znáte to. Sotva se vaše robátko samo dokáže posadit, všetečné otázce, jestli už chodí na nočník, neuniknete. Kdy nastává ten správný čas s tím opravdu začít? A proč nemít výčitky, když se zpočátku nedaří?
Nočník není strašák, ale kamarád. Kdy a jak začít s nácvikem?

Nejde o medaile a úspěšné zvládnutí chození na nočník není ani měřítkem schopností a kvalit matek, ani soutěž o to, které dítě je šikovnější a geniálnější. Schopnost začít vědomě používat nočník souvisí s dozráváním centrální nervové soustavy, což neurychlíte. „Důležitá je zralost vegetativních nervů ovládajících svěrače a nervů reagujících na signály o naplnění močového měchýře, také ale vývoj motoriky (dítě musí bezpečně sedět a umět vstát ze sedu, nejlépe i chodit), důležitá je také zralost psychiky – musí rozumět tomu, co po něm chceme, posadíme-li ho na nočník. Těžko si představit, že by to vše mohlo batole splnit dříve než mezi 15. a 18. měsícem, i když jde o vývoj velmi individuální,“ vysvětluje doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. 

Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte

Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte

Hlavně v klidu!

Aby vás ani drobečka nácvik na nočník „nebolel“ a byl co nejpřirozenější, musíte se obrnit velkou dávkou trpělivosti a zároveň dobře odhadnout a respektovat tělesnou i duševní zralost dítěte. Jestliže starší sourozenec chodil na nočník v roce a mladší odmítá spolupracovat ještě před druhými narozeninami, není to důvod k panice. 

„Již pominula doba, kdy se děti, které se ještě ani samotné neposadily, vysazovaly na nočník. Ano, postupně si vypěstovaly reflex, aniž měly nejmenší vědomí, co se děje a proč. Nyní je naštěstí tolerance větší a přístup rozumnější, více se respektuje vývoj dětí. Současně samozřejmě přetrvávají velké rozdíly v tom, kdy se které dítě naučí být zcela bez plen,“ říká dětská psycholožka Mgr. Irena Beranová. Její slova potvrzuje i MUDr. Ivan Novák: „Některá odborná doporučení uvádějí dokonce začít batole vysazovat na nočník až od druhého roku věku.“ 

Ve 3 letech nosí plenu. Jak ho konečně naučit na nočník?

Ve 3 letech nosí plenu. Jak ho konečně naučit na nočník?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články