Něžná náruč rodičů

Čtenářka Jana radí maminkám, co jí při péči o syna Kryštůfka pomáhá. Možná si vzpomenete, že se s námi o své zkušenosti na stránkách Betynky už několikrát podělila...
Něžná náruč rodičů
„Ani se mi nechce věřit, že je to teprve 5 měsíců, co se Kryštůfek narodil,“ svěřuje se šťastná maminka Jana. Pořád máte pocit, že je to včera, co jste toho človíčka poprvé spatřili, a on vám roste před očima, ani nevíte jak. Každý měsíc jsou znát změny a pokroky a to ve všem – ve výrazu, v komunikaci, v pohybových dovednostech, ale i v trpělivosti, schopnosti dát najevo nejen nespokojenost, ale i radost. Každý měsíc je naprosto jiný. Ale řekla bych, že čím déle po té cestičce s Kryštůfkem jdeme, tím je tato cesta zábavnější, pohodovější a naplňující štěstím.

Hlavička už nám nepadá
Někteří kamarádi z porodnice si s hlavičkou věděli rady už na konci 3. měsíce. Kryštůfek si dával trochu načas. Navíc patří mezi miminka, která nechtějí ležet na bříšku, takže to bylo zpočátku trochu mučeníčko. I když se říká, že nejhorší je, když začnete srovnávat své miminko s ostatními, přece jen jsem trochu podlehla a začala mít obavu, abychom něco nezanedbali.

Poctivě jsme cvičili
Na pomoc jsme si vzali kojící polštář a gymnastický míč. Střídali jsme to.
RADA: Občas jsem Kryštůfka položila přes rozepnutý kojící polštář tak, aby měl ručičky přes něj, protože tahle poloha ke zvedání hlavičky přímo nutí. Podobně když ležel bříškem na gymnastickém balonu a podpíral se ručkama, posiloval svaly potřebné ke zvedání hlavičky. Samozřejmě platí zásada: raději častěji, ale v kratších intervalech.

Druhé očkování
Když byly Kryštůfkovi 4 měsíce, přichystaly jsme na něj s paní doktorkou druhé očkování. Ta první dostávají miminka už v porodnici (očkování proti tuberkulóze). Právě proto, že se nám ramínko po očkování proti tuberkulóze nehojilo, museli jsme s dalším očkováním tak dlouho otálet. Miminka, která mají očkování dobře zhojené bývají normálně následně očkována už po druhém měsíci věku. Druhé očkování je kombinované, celkem proti šesti nemocem: záškrtu, tetanu, haemofilovým infekcím, žloutence typu B, dětské obrně a černému kašli. V době, kdy jsme se na očkování připravovali, dostali jsme na výběr buď takzvanou hexavakcínu (Infanrix hexa), za kterou se připlácelo, anebo její variantu hrazenou zdravotními pojišťovnami.
RADA: Na doporučení a podle zkušeností dalších maminek jsme vybrali hexavakcínu a Kryštůfka tudíž čekala pouze jedna včelička. Poplakal si jen při injekci, a potom už byl v mé náruči úžasně statečný a bez obtíží.

Cumláme, na co přijdeme
Tak prstíky Kryštůfka už omrzely a v pusince testuje, na co přijde. Vlastně má teď období, kdy používá pusinku místo ručiček a všechno v ní „osahává“. Někdy je to trochu svízel, přece jen ne všechno se dá omýt a ne všechny plyšové hračky se dají vyprat.
RADA: Abych aspoň trochu eliminovala nežádoucí průzkumy, opatřila jsem (i když ještě nemá zuby) kousátka. Nejlepší jsou kulatá, ta se dobře berou do ruček. Jako nezkušená maminka prvního dítěte stále zkoumám a studuji, co ano, co raději ne. V případě kousátek mi s rozhodnutím pomohl časopis D-test, ve kterém byly publikovány výsledky testu kousátek. Pro testuchtivé maminky – více informací najdete na webových stránkách www.dtest.cz

Papáme zatím jenom mlíčko
Kryštůfkovy stravovací návyky zatím nedoznaly žádné změny. Pořád baštíme „jenom“ mlíčko. Píšu sice „jenom“ mlíčko, ale ve skutečnosti jsem moc vděčná, že s kojením nemáme žádný problém, protože jak slyším od kamarádek, které také mají miminko, bezproblémové kojení není až takovou samozřejmostí, jak by se zdálo.
RADA: Protože Kryštůfek se v noci dožaduje kojení docela často (v průměru pětkrát), zkusila jsem mu dva dny po sobě dát na noc kašičku. Žádný tvrdý spánek se ovšem nekonal a navíc obě noci prokňoural. Nevím, zda to byla shoda náhod nebo byl na vině právě můj pokus, rozhodně jsem s kaší přestala a nadále kojím tak a tehdy, když si Kryštůfek přeje.

Rodina na jedné kupě
Na závěr se přiznám k naší malé, ale milé neřesti. Kryštůfka sice ke spánku ukládám do postýlky, ale jakmile se poprvé přihlásí o jídlo, spinká s námi v manželské posteli. Zlí jazykové nám předpovídají, že si tím dítě rozmazlíme a z naší postele ho jen tak nedostaneme. Na druhou stranu odborníci a moudré knihy tvrdí, že spaní miminka s rodiči zvyšuje jeho sebedůvěru, děti jsou později samostatnější, mají lepší vztahy k ostatním.
RADA: Navíc – společné spaní s rodiči je dobrou prevencí syndromu náhlého úmrtí kojence a posiluje vztah matky a dítěte způsobem, který se nedá nahradit. My se takhle vyspíme lépe oba dva. Kryštůfek proto, že ho nepřendávám sem a tam. Já spím klidněji proto, že ho pořád nechodím kontrolovat, jestli dýchá. Navíc vzhledem ke skutečnosti, že jí až pětkrát za noc, je pro mě kojení jednodušší. v

TIP JANY:
Kniha Evy Kiedroňové Něžná náruč rodičů
Autorka je původním povoláním dětská rehabilitační sestra. Je zakladatelkou a propagátorkou programů pro rodiny s nejmenšími dětmi v ČR. Prostřednictvím programů, jako jsou např. poradna o psychomotorickém vývoji dítěte, plavání s novorozenci a kojenci, masáže kojenců a otužování dětí od narození předává rodičům své zkušenosti. Kniha pomocí fotografií a textů radí, jak zacházet a manipulovat s malými dětmi, jak je zvedat, chovat, vkládat do autosedačky, dozvíte se, v jaké poloze mu pomůžete od prdíků... Kniha má 3 kapitoly: Dítě do 4. měsíce, Dítě mezi 4. a 9. měsícem a Dítě po 9. měsíci. Orientační cena: 499 Kč (kniha s přehledným plakátem a CD).

Jana Kuldová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články