Nevinně o rýmě

Váš mrňousek najednou chrčí, je mrzutý a pláče? Teče mu z nosíku, špatně se mu dýchá a v noci se často budí? Asi to znáte, dnes to začalo nevinným kýchnutím, a zítra se už nevyspí celá rodina. Rýma je tady!
Nevinně o rýmě

„Kdo ho proboha nakazil? Kde to mohl chytit? Snažím se, aby na něj nikdo cizí neprskal a nemocným lidem se vyhýbáme obloukem," zlobí se leckterá pečlivá maminka. Trýzní se zbytečně. Rýma si vás i vaše dítko klidně najde i při sebevětší opatrnosti. Je to přece jen časté virové onemocnění a svou roli hraje i nezralost imunitního systému. A protože podzim se razantně hlásí o slovo, je právě ten správný čas podívat se rýmě na zoubek.

Kde se vzala, tu se vzala

Velmi malé děti by pochopitelně neměly být zbytečně vystavovány kontaktu s nemocnými, ale stačí starší sourozenec – předškolák, který nosí z mateřské školy opakovaně infekce. Sám už je zvládá dobře, ale mladšímu dítěti mohou způsobit vážné komplikace. Stačí malý otok sliznice nebo ucpání hlenem, a průchodnost dýchacích cest je rázem významně snížena. Ke komplikacím akutní rýmy patří i to, že infekce může sestoupit dolů, dojde tedy postupně k zánětu hrtanu a dolních cest dýchacích, zároveň vyskočí teplota. Rýma bývá často také příčnou bolestivého zánětu středního ucha, někdy s chronickými následky, zvlášť pokud dítě málo ‚smrká'.

Polohujeme a vlhčíme

Pokud vaše dítě dostane rýmu, není nutné hned propadat panice. V každém případě mu bude lépe, pokud bude občas ve svislé poloze. Nezapomínejte ani na polohování v postýlce, miminku je vhodné podložit hlavu, anebo dát celý slamníček do mírně šikmé polohy. Dbát bychom měli i na to, aby nespalo v nevyvětrané, přetopené místnosti. Mimochodem víte, jaká je vlastně teplota a vlhkost vzduchu v jeho pokojíčku nebo v ložnici? V bytech s ústředním topením bývá často přetopeno, vlhkost je pak velmi nízká, kolem třiceti procent i méně, tudíž není rozhodně od věci zvlhčovat vzduch buď pomocí zvlhčovačů, anebo dát mokré ručníky na topení. Účinné je pověsit mokré prostěradlo nebo pár kousků vypraného prádla blízko postýlky.

Odsáváme odsávačkou

Malé děti neumějí ještě smrkat, a tak hlen zůstává v dutinách. Jde-li o hustou rýmu, kdy se nedaří po použití nosních kapek a zvlhčování nosík zprůchodnit, přichází ke slovu odsávačka. Jenže odsát hlen není jen tak. Miminko jako by vytušilo, co se s ním bude dít, se pochopitelně usilovně brání, mrská sebou a otáčí hlavičkou sem a tam. Není od věci přivolat k asistenci tatínka nebo babičku, aspoň při první rýmě vašeho broučka, protože je zapotřebí, aby jeden pevně přidržoval hlavičku. Při použití odsávačky se nenechte znervóznit, snažte se postupovat vždy klidně a zároveň šetrně, abyste neporanili sliznici. Při druhé rýmě to zvládnete určitě sami. Co se odsávaček týká, výběr je dnes velký, záleží jen, jak hluboko hodláte sáhnout do kapsy. K nejlevnějším patří klasické ústní odsávačky. Při jejich aplikaci však hrozí, že se přenese infekce i na vás. Populární jsou odsávačky, které se připojují na domácí vysavač. Dokážou vyvinout větší podtlak, díky němuž je obsah hlenů odsát důkladněji. K dostání jsou na trhu také odsávačky hlenů na baterie, které jsou ideální například při cestování.

Učíme se smrkat

Mluvíme-li o rýmě v dětském věku, nelze nezmínit kardinální otázku: kdy už bude naše dítko smrkat do kapesníku? Některé ratolesti jsou schopny zvládnout tento úkon už v roce a půl, jiné mnohem později. Je to individuální, asi jako když učíme dítě chodit na nočník. V každém případě i tady platí, čím dříve, tím lépe. Vysvětlit ovšem dítěti, že foukat do kapesníku může být velká zábava, je někdy běh na dlouhou trať. Mnohdy to nezvládají ani školáci, často popotahují, a skutečnost, že je zapotřebí vyprázdnit každou dírku zvlášť, je pro ně neznámá. Způsobů i babských rad, jak naučit batole smrkat, existuje celá řada. K zvlášť oblíbeným patří například dýchání do zrcátka nebo napodobování různých zvířátek. I takový pěkně barevný kapesníček s obrázkem vám může dobře posloužit či povzbudit, že už „nebude přece mimino a začne používat kapesník jako dospělák". Buďte vytrvalí, koneckonců, co byste neudělali pro svého potomka, jeho zdraví a svůj klidný a rýmou nerušený spánek...

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články