Neutrácíte zbytečně za zubní pasty?

Čím dražší zubní pasta, tím krásnější zuby? Omyl, říkají stomatologové a testy zubních past. Všechny jsou totiž skoro stejné a navíc na nich záleží jen málo!
Neutrácíte zbytečně za zubní pasty?

Na kvalitě chrupu se projevují dědičné dispozice, které ovlivníte jen těžko, ale především naše péče o něj. Více než koupí drahé pasty zubům prospějete tím, že si je budete správně čistit. Základem zůstává mechanické odstraňování povlaků z povrchu zubu, protože čistý zub se nemůže zkazit. U pasty záleží především na obsahu fluoridů a ty většina past obsahuje. Množství fluoridu se přitom v jednotlivých pastách moc neliší.

Fluorid je nejdůležitější součástí zubních past, působí jako prevence proti kazu. Také se ve všech běžně prodávaných výrobcích vyskytuje a to téměř v dostatečném množství. Přitom nezáleží, kolik jste za pastu zaplatili. Podle studií někdy bývá vyšší množství fluoridu v levnějších pastách.

Dětem stačí méně
Dětské zubní pasty mají jiné parametry. Rozdíl je ale pouze v koncentraci. Pro děti do šesti let se doporučují kvůli tomu, že mohou pastu polykat, výrobky s maximálním obsahem fluoridů do 600 ppm u dospělých je to 1500 ppm.

Existují také bezfluoridové pasty, cena za tubu je však zhruba 500 korun. Doporučují se hlavně pro malé děti přibližně do čtyř let, které ještě neumí pastu plivat. Zároveň si jejich tělo v tomto věku „zakládá" na zdravou sklovinu u druhých zubů. Pokud ale dostanou moc fluoru, což se při polykání stává, může se u nich v dospělosti objevit takzvaná zubní fluoróza – nehezké skvrny na sklovině. Takové zuby jsou sice velmi odolné, ale nehezké.

Pokud tedy chcete něco udělat pro zdraví svých zubů, nestudujete cenovky, ale složení pasty a množství fluoridů. Když už ho budete studovat, zaměřte se také na to, aby vámi vybraný výrobek obsahoval aminofluoridy a fluorid sodný, které vzniku zubního kazu brání lépe než například monofluorofosforečnan sodný. Někteří výrobci pak používají kombinace těchto látek.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články