Netradiční jména

Felicián, Želmíra nebo Krunoslav, i taková jména dávají čeští rodiče svým dětem. Pokud také toužíte po něčem netradičním, pak vám poradíme, kde vybírat a s kým jméno konzultovat.
Netradiční jména

Při pohledu na údaje Českého statistického úřadu zjistíte, že celkově jsme ve volbě jmen konzervativní. Už několik let se totiž situace na prvních příčkách nejčastějších jmen téměř nemění. V případě holčiček vedou Terezky, Elišky a Aničky, u chlapečků pak Jakubové, Tomášové a samozřejmě Honzíkové. Pokud však po české klasice netoužíte, nebo už dokonce máte jméno vyhlédnuté a víte, že se u nás nevyskytuje, pak je třeba počítat s trochu trnitější cestou.

Kam pro radu

Než si začnete zoufat, že vámi vybrané jméno v běžném kalendáři není, porozhlédněte se v papírnictví po kalendáři označeném logem Ústavu pro jazyk český. Právě tento ústav totiž eviduje jména na českém území používaná, a proto v takovém kalendáři najdete nejen mnohem širší nabídku, ale navíc si můžete být jisti, že jsou to jména u nás schválená.

Pokud si ani v rozšířeném kalendáři nevyberete, pak sáhněte po knížce Miloslavy Knappové Jak se bude jmenovat. Autorka je tou nejpovolanější osobou v této problematice. Léta to byla jen ona, kdo vystavoval posudky neobvyklých jmen. Dnes už se o tuto agendu dělí s pracovníky Ústavu pro jazyk český. Právě sem tedy můžete svůj dotaz na vámi zvolené jméno směřovat. „Zjistíme, zda příslušné jméno vyhovuje daným zákonným náležitostem, a v případě, že ano, pak vystavíme kladný posudek, na jehož základě může být jméno zaneseno do matriky," vysvětluje PhDr. Milan Harvalík, Ph.D., vedoucí oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český.

Zapomeňte na Jablíčko i Prahu

Fantazie rodičů někdy nezná hranic a je třeba ji trochu brzdit. „V České republice nejde například zvolit pro dítě mužského pohlaví ženské jméno a naopak," vypočítává Milan Harvalík. Kdo by tedy chtěl holčičku pojmenovat Honza, jako tomu bylo v jedné televizní pohádce, ten má smůlu. „Dále není možné dát ve funkci rodného jména domáckou nebo zkomolenou podobu s výjimkou domáckých podob, které se už staly základními. Nelze tedy dát například Honzíček místo Jan, ale je možné vedle jména Vít zvolit Vítek." Pokud byste chtěli jít ve stopách manželů Beckhamových, kteří svého synka pojmenovali podle newyorské čtvrti Brooklyn, pak byste u nás narazili. „Není možné volit místní jména jako například Praha nebo Sněžka a nelze zvolit ani obecná jména, tzn. kdyby někdo chtěl dítě pojmenovat podle svého oblíbeného předmětu, tak by neuspěl." V tomto případě nelze než říct zaplaťpánbůh. Herečka Gwyneth Paltrow sice svou dcerku pojmenovala Apple, tedy Jablíčko, ale zkuste si to představit v české mateřské školce. Jak by se asi holčička s takovým jménem vyjímala mezi všemi těmi Aničkami a Maruškami? Naopak jména televizních postav nebo celebrit, kterými se rodiče čas od času rodiče nechají strhnout, bývají většinou schválena. Na českých pískovištích tak můžete potkat holčičku Šeherezádu nebo chlapečka Ozzyho. Ať už vyberete jakékoli jméno, ať se s ním vašemu dítěti dobře žije.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články