Nesexujete? Nemáte se za co stydět...

aneb Když už milování nefrčí jako dřív. Na prvním místě miminko, na druhém starosti o jeho zdraví, na třetím manžel… A kam se poděl sex?
Nesexujete? Nemáte se za co stydět...
Konečně! Je po šestinedělí a manžel celý natěšený, jak si po měsících odříkání užijete. Ale vy na partnerské radovánky nemáte ani pomyšlení. Nehledejte v tom nic světoborného. Mohou za to hormony – tedy zvláště jeden, zvaný prolaktin. Právě jeho vysoká hladina působí proti sexuální touze. Než klesne na dřívější úroveň, nějakou dobu to trvá. Navíc – a to jistě potvrdíte z vlastní zkušenosti – vás zcela pohlcuje miminko. Pořád je kolem něho spousta práce, neustále se musíte ujišťovat, že je v pořádku, že se dobře vyvíjí a nic mu nechybí. Sex je to poslední, co vás zajímá. A když se k tomu přidá ještě únava, těžkosti s kojením, nebo dokonce zdravotní problémy, je na „veselou“ domácnost zaděláno.

Proč to nejde jako dřív?
Všichni by chtěli, aby se po porodu život co nejdříve vrátil do normálních kolejí. Podle sexuologů je však lepší počkat, až budete v pořádku a na sex dostanete chuť. Jenže vysvětlujte to svému protějšku. „Dnes ne, bolí mě hlava.“ „Jsem hrozně unavená.“ Je to pravda, ale ne celá. Když to každý den omíláte, manžel to bere jako bohapusté výmluvy. Vy už byste si možná také ráda sex střihla jako „zamlada“, ale ono to nějak nejde…
 
„Paní, máte dvě krásné zdravé děti, tak co byste ještě chtěla,“ řekl mi gynekolog, když jsem za ním přišla, že mám pořád – tři měsíce po porodu – ,tam dole‘ bolesti. A že se to časem poddá.“ Heleně je trapné mluvit o tom nahlas. „Snad bez toho sexu chvíli vydržíte, ne,“ řekl mi mezi dveřmi – a před celou čekárnou – když mě vypakoval ze dveří.“ Ani prý ji neprohlédl. „Jenže dítěti bude skoro rok a já se cítím stejně špatně.“ Helena se sexu vyhýbá. Marie se „to“ snaží vydržet, i když z milování nic nemá a ještě při něm nezřízeně trpí. Proč to Pavlovi na rovinu neřekne? „Hrozně se stydím. Byla jsem u doktora a ten mi doporučil, abych navštívila psychologa.“ Kristýna, kterou trápí od porodu „výtok“, je po roční pauze přesvědčena, že partner někoho má. „Ale co já s tím můžu dělat...“

Aby vám neutekl...
Proč vlastně naše protějšky loví v cizích vodách a o své nic netušící polovičky ztrácejí zájem? Je to opravdu jen jejich vina? Skoro každý psycholog vám řekne, že na všechno jsou dva – tedy i na disharmonii ve vztahu, v sexu. Po porodu se prý muži často cítí odstrčeni, domnívají se, že o ně partnerka kvůli dítěti ztratila zájem. To, že tomu tak být nemusí, dosvědčuje i plastický chirurg David Tomášek. Je přesvědčený, že mohou za „nezájem“ ženy o sex i gynekologické potíže „Z porodnice žena odchází s tím, že je zahojená, ale někdy jen zdánlivě. Po spontánním, překotném, po špatně vedeném porodu, po porodu kleštěmi se může stát, že se hráz nezaceluje, jak by měla. Když zajde za svým doktorem, dozví se, že musí mít trpělivost. Z pár týdnů jsou nakonec měsíce, někdy roky. Třeba se i zahojí, ale bolesti při každém styku má dál, nebo partnera odmítá.“ Podle doktora Tomáška tak může zdravotní problém, který by se dal řešit někdy i drobným chirurgickým zákrokem, narušovat život celé rodiny a může ji dokonce i rozbít. A pocity viny, selhání, které v sobě žena nosí, se dál prohlubují.
 
Na internetu se dají najít opravdové perly. Z některých ovšem čiší čirá beznaděj. Napadlo by vás vyvěsit všem na oči postesknutí jako jistá K. M.? „Můj muž mě nechce. Už dva roky jsme spolu nic neměli. Potřebovala bych zúžit pochvu, ale nemám na to…“
 
Klepněte pro větší obrázek
 
 
Zmenšit a narovnat nos? Nechat si vymodelovat prsa, mít obličej jako Claudia Schiffer? Žádný problém, stačí na to mít. Možná se pak budete cítit dobře, ale skoro určitě to nebude mít vliv na váš manželský život. Na nic vám však bude sexy prádýlko, když nebude ve vašich silách užít si milování bez bolestí zkřiveného obličeje a očí naplněných slzami. Jenže ono to není jen tak vypravit se za plastickým chirurgem a povídat si s ním o svých intimních místech. Doba prý pokročila, a ženy dokážou mluvit zcela otevřeně. Ale když dojde na lámání chleba, jsme nahrané a silácké řeči pryč. I k „obyčejnému“ gynekologovi najdou některé z nás cestu maximálně jednou za pět let. A teď si představte, že byste měla někomu vykládat o tom, že skoro ani nemůžete chodit, protože vás to „dole táhne“, že neudržíte pořádně moč, dokonce ani stolici, že máte ošklivý výtok, který váš lékař už dva roky přičítá drobné infekci. To, co vás tíží, neví váš manžel, ani nikdo jiný. Stydíte se za to.

Nestrkejte hlavu do písku
„Nejen záněty, které kyselé prostředí sliznice pochvy umocňuje, ale i nehojící se jizvy po šitém nástřihu nebo natržení hráze, píštěle, uvolňující se stěna pochvy, „vyvalující se“ močový měchýř, který tlačí na močovou trubici... Tohle všechno a leccos jiného může ženy po porodu potkat. I když často tenhle problém přičítají porodníkovi, nemusí to být vždy jeho chyba. Někdy se to prostě stává a je třeba s tím něco udělat,“ zdůrazňuje doktor Tomášek. Plastická chirurgie dokáže zázraky. Z Michaela Jacksona udělala „nového“ člověka, i když mu to nakonec příliš nepomohlo. Samozřejmě si poradí i s řadou nepříjemností, které si ženy kromě děťátka z porodnice odnesou. Ale když jste na mateřské, doma jeden příjem, hodně si rozmyslíte, než nějakou korunku pustíte. Ani vás nenapadne, že je to investice do zdraví a do spokojeného vztahu. Doktor Tomášek je přesvědčen, že strkat hlavu do písku a říkat si, že to nějak dopadne, není správné. A také si myslí, že by ženy za „opravu“, která je důležitá pro zdraví, neměly platit. Proto vznikla v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí ambulance, kam se mohou přes svého gynekologa obrátit.

Ostudy se nebojte
Zachránili vám třeba při těžkém porodu život. Přivedla jste na svět krásné miminko. To je fajn, ale to nestačí. Sedět doma a vyhýbat se lidem, chodit celý život s vložkou, to je skoro to nejmenší, co vás může potkat, když s tím něco neuděláte… To, že máte potíže, není žádná hanba. Není to vaše vina. Za nic nemůžete a nemáte se za co stydět. To se prostě stává. Promluvte si o svých potížích s partnerem. Určitě to pochopí. Řekněte mu, že ho máte ráda, že o něj stojíte stejně jako dřív. Seberte se a vyhledejte odbornou pomoc. 
 
Text: Vlasta Adamcová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články