Neprůchodnost slzných kanálků u novorozenců

Stále vlhké, slzící až hnisající očičko v útlém kojeneckém věku bývá často příznakem neprůchodnosti slzných kanálků.  
Neprůchodnost slzných kanálků u novorozenců

Příčinou neprůchodnosti slzných cest je většinou vrozené zúžení nebo i úplné uzavření odtokových slzných kanálků v místě jejich vyústění do nosních průduchů. Někdy je příčinou i vrozená anatomická překážka v těchto místech (např. anomální chlopeň). Vzácněji jsou špatně vyvinuty některé odtokové části v horním slzném systému (např. vrozený uzávěr slzných bodů na víčku).

Hlavním příznakem neprůchodnosti slzných cest je časté a později trvalé slzení většinou jen jednoho oka. Oboustranná neprůchodnost slzných cest, a tím oboustranné slzení se vyskytuje méně. K slzení se obvykle přidají i zánětlivé příznaky oka ve formě opakovaných jednostranných zánětů spojivky. Může se také stát, že se zánět spojivek rozšíří i do druhého původně nepostiženého oka. Tyto záněty nejsou „pravými“ záněty spojivek, ale druhotným projevem, kdy se v oku uhnízdí infekce z důvodu nesprávného odtékání slz přirozenými cestami.

Léčba je nutná
Zásadním obecným problémem je to, že neléčení neprůchodnosti slzných cest může vést k jejich trvalému uzavření a později se nevyhneme komplikovanějším operačním zákrokům.
U novorozenců je tento problém nejčastější (cca jedno dítě z deseti narozených), u větších dětí se s ním setkáváme v rámci některých přidružených očních onemocnění (záněty, úrazy, nádory).

U vrozeného zúžení slzných cest je pravděpodobné, že do třech týdnů od začátku slzení se příznaky neprůchodnosti zmírní a pak vymizí. Konzervativní léčba očními kapičkami neřeší problém neprůchodnosti slzných cest. V tomto případě je nutné provést průplach nebo sondáž slzných cest. Tyto výkony v rukou zkušeného oftalmologa s velkou mírou pravděpodobnosti vedou k úplnému vyléčení. Optimální je provést průplach nebo sondáž slzných cest do 4. měsíce života dítěte. Později efektivita těchto výkonů klesá.

Zákrok se provádí v místním umrtvení slzných cest, je bezpečný, rychlý a pro dítě spíše nepříjemný, ale ne bolestivý. Celkové uspání dítěte není v drtivé většině případů nutné, přineslo by určitá rizika z anestézie. Zákrok v místním umrtvení trvá většinou kolem 5 minut a neohrožuje celkový zdravotní stav malého dítěte.

Vlastní výkon spočívá v rozšíření odtokových slzných cest a v odstranění mechanické překážky. Průplach i sondáž se mohou kombinovat, někdy stačí jen propláchnutí slzných cest, někdy lékař musí překážku překonat tenkou sondou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články