Neplodnost mužů se týká i žen

Neplodnost mužů se nás žen týká minimálně ve dvou rovinách – nejprve když jsme partnerkami toužícími po mimču a pak když se konečně zadaří a staneme se matkami chlapečků. Některé příčiny poruch plodnosti totiž vznikají v dětském věku. 
Neplodnost mužů se týká i žen

Ne náhodou pediatr zjišťuje, zda má miminko obě varlátka sestouplá v šourku, a stejně opodstatněná je kontrola téže oblasti v období puberty, kdy je třeba zjistit, zda se neobjevila tzv. varikokéla.

Rok, maximálně dva
Varlata vznikají uvnitř břišní dutiny plodu a během vývoje sestupují tříselným kanálem do šourku. Při narození chlapečka by už měla být na svém místě. Pokud nejsou, může to potvrzovat fakt, že mimčo přišlo na svět předčasně a varlátka teprve putují, anebo se chlapeček narodil dozrálý, ale šourek zůstal prázdný z jiných důvodů.

V některých případech však jedno, popřípadě obě varlata nesestoupí ani během prvního roku života a jsou dále mimo šourek. Většinou je příčinou jejich zadržení v tříselném kanálu, ale může také jít o tzv. cestující varle, které svoji polohu stále mění. Lékaři znají více důvodů, a ten pravý je třeba hledat včas, protože pro zdravý vývoj spermií je důležitá teplota v šourku, která je nižší než v dutině břišní i jinde v těle. Nejpozději do dvou let věku chlapce by lékaři měli operativně dopravit varle do cílové stanice a tam je ukotvit. Jinak hrozí poškození semenotvorné tkáně a neplodnost v budoucnu. Zhruba u třetiny pacientů dochází kvůli nesestouplému varleti už ve dvou letech k úplné ztrátě zárodečných buněk.

Puberťák příkladem
Až u 40 % neplodných mužů je viníkem tzv. varikokéla. I toto postižení žil varlete může být příčinou špatné kvality spermií. „Kdyby si manželův patnáctiletý bratr nevšiml, že má jedno varle zvětšené, dodnes bychom s manželem zřejmě o varikokéle nevěděli a možná bychom za čas zjistili, že nemůžeme mít miminko,“ napsala nám dvacetiletá čtenářka Eva, která, jak píše, tvoří s manželem tak trochu netypický pár, protože se vzali, když jí bylo 19 a jemu 20 let, a ani miminko nechtějí dlouho odkládat. Evin švagr se naštěstí nestyděl se svým nálezem svěřit bráchovi a pak i rodičům a ti jej vyslali k urologovi na vyšetření. Lékaři zjistili, že příčinou je rozšíření žilní pleteně, které by mohlo negativně ovlivnit vývoj jeho spermií a mohlo by vést až k neplodnosti.

Rozšíření žil
Pro Evu a jejího manžela byla navíc důležitá informace, že může existovat souvislost s tím, že celá rodina trpí varixy, tedy křečovými žilami. Tato dispozice se může někdy projevit i v oblasti varlat. To přivedlo k lékaři i Evina muže, jehož nález byl však v pořádku. „Přesto jsme švagříčkovi vděčni za to, že nás inspiroval k lékařskému vyšetření, které mohlo odhalit vážné potíže s plodností dřív, než by bylo pozdě. A jsme samozřejmě moc rádi, že i on je po operačním zákroku v pořádku a nepřišel o možnost mít jednou vlastní děti.“

O co jde?
Varikokéla představuje rozšíření žilní pleteně nad varletem. Vzniká většinou na levé straně, výjimečně oboustranně a velmi vzácně vpravo, což je dáno stranově rozdílným anatomickým uspořádáním. Objevuje se nejčastěji mezi 11. a 14. rokem věku. Může způsobit „jen“ kosmetické problémy, ale pokročilejší varikokéla většinou bolí a hlavně může vést k neplodnosti. Proto by měla být vždy odborně vyšetřena urologem. Proč toto postižení žíly, je-li neléčené, poškozuje funkci varlete, o tom se stále diskutuje. Jendou z příčin může být oteplování okolí varlete následkem zhoršeného odtoku a městnání krve v žíle, což neprospívá zdravému vývoji spermií. Dalším důvodem je pak v pokročilém stadiu celková atrofie varlete, vedoucí k nefunkčnosti tohoto reprodukčního orgánu.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články