Neotěhotnět hned napoprvé je normální!

Pilulky jste vyhodila do koše, s partnerem se milujete více, a vytoužené miminko stále nepřichází? Tak nevěště hlavu, opravdu to neznamená, že dítě mít nemůžete…
Neotěhotnět hned napoprvé je normální!
Bezstarostné časy jsou ty tam a všechno se změnilo. I když změna přišla pomaloučku a plížila se opravdu nenápadně. Nejdříve otěhotněly všechny kamarádky v okolí. Příbuzní se začali spiklenecky vyptávat „kdy se do toho vrhnete“ ještě s větší vehemencí a nakonec jste zjistili i vy s partnerem, že vám prostě v životě něco chybí. Tedy něco… miminko! A protože se třicítka nezadržitelně blíží nebo jste už malinko za ní, rozhodli jste se, že je vhodný čas hodit antikoncepci do koše a pořádně se snažit. Každý měsíc pak napjatě čekáte, jestli už… a zase nic! Ale nejste v tom sami, podobné zklamání zažívá spousta párů.

Očekávání očekávání
Stejně jako v rodině Jany Novákové, marketingové manažerky mimopražské firmy: „Najednou jsme s manželem měli všechno: byt, dobrou práci a za sebou léta budování kariéry. Řekli jsme si, že ke štěstí už nám chybí jen třetí do party. Přesně na Nový rok jsem vyhodila antikoncepční pilulky a začali jsme se pokoušet o miminko. Čekala jsem, že to půjde jako po másle. Když se nic nedělo první měsíc, byla jsem klidná, když ani po dvou nic, lehce jsme znervózněla, a když byl těhotenský test i po čtyřech měsících negativní, už jsem plakala a vzala si do hlavy, že děti mít prostě nemůžu. Navíc mě v zoufalství utvrzovala i má vlastní rodina a kamarádky. Začali mi nosit letáčky na různé kouzelné prostředky a telefonní čísla na kliniky umělého oplodnění…“

Plány ne-plány
Myslíte si, že je to přitažené za vlasy? Bohužel ne, výzkumy dokazují, že si většina párů naivně myslí, že po vysazení antikoncepce bude miminko raz dva. Když není, je to velké rozčarování. „I když to na první pohled vypadá jako banalita, je to vážně problém.Hodně lidí dnes rodičovství plánuje, a protože přírodě jsou naše plány fuk, někdy si dělá co chce. A moderní člověk, který není zvyklý na nic čekat, se hroutí. Obecně to platí více u žen, které jsou citlivější, a pokud toužebně očekávají dítě a ono nepřichází, psychicky je to hodně ovlivní. A psychika zase negativně ovlivní proces oplodnění, takže je to trochu začarovaný kruh. Sám bych doporučoval hlavně zachovat klid, i když to se snadno říká a hůř aplikuje…“ míní psycholog Jeroným Klimeš.

Na psychice záleží víc, než si myslíte
Slova psychologa Klimeše potvrzuje i gynekoložka MUDr. Pavla Nováková z FN Královské Vinohrady v Praze: „Psychika je při otěhotnění velmi důležitá, zejména když jde o to plánované. Samozřejmě nemluvíme o párech, které mají opravdu problémy s neplodností, ale i ze své praxe znám řadu příkladů, kdy špatná psychika znemožňuje a oddaluje otěhotnění. Stres a deprese ovlivňují činnost vaječníků a dokáží i zablokovat ovulaci. Vystresovaná žena pak neustále jen hlídá plodné a neplodné dny. Miluje se s partnerem ,v takzvaně vhodný okamžik a následně je hrozně zklamaná z každé další menstruace. Nervově se hroutí, což možnost otěhotnění zase zhorší.“
 
Takže, milé dámy i pánové, vidíte, že to chce hlavně klid. Neberte rodičovství jako další metu úspěchu či neúspěchu ve vašem životě. Je určitě dobré plánovat a nepřivádět na svět děti nezodpovědně, ale trocha „volnějšího“ přístupu určitě prospěje. Nechte věci plynout, důvěřujte přírodě. Věnujte se sami sobě, svému partnerovi, to harmonizaci vaší duše určitě prospěje. Přestaňte si každou hodinu měřit teplotu, jestli je správný čas „jít na to“ a milujte se radši z lásky a s chutí než z důvodu „rozmnožování“. Vyplácí se to stejně jako v případě již zmíněné Jany Novákové.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Méně plánování, více radosti
„Po osmi měsících marného snažení, už jsem byla zralá na psychiatra. Uvěřila jsem, že už nikdy nebudu mít dítě, protože všechny mé kamarádky do toho přišly maximálně do tří měsíců. Byla jsem deprimovaná, doma nám to neklapalo, bála jsem se, že se rozpadne i vztah s manželem, který mi vyčítal, že ho beru už jen jako ,inseminátora‘ a ne jako přítele a milence. A měl pravdu. Věděla jsem, že něco musím změnit. I když to bylo těžké, snažila jsem se o určitý odstup. Trvalo další dva měsíce, než jsem se zklidnila, přestala se trápit a nechala věcem volný průběh. A pak to přišlo. V momentě, když jsem to už nečekala, jsem zjistila, že čekám miminko. Celou dovolenou u moře, kam jsme odjeli na loňské Vánoce, jsem sice prozvracela a prospala na pokoji. Ale i tak to byla má úplně nejhezčí dovolená v životě,“ vypráví s úsměvem Jana Nováková, která má každým dnem porodit chlapečka.

Poslouchejte samy sebe!
Příbuzní a občas bohužel i kamarádky ví všechno nejlépe. Hlavně co se týká vás... Určitě to myslí dobře, ale v rámci zachování zdravého rozumu jejich rady filtrujte a řiďte se svými instinkty. To, že vaše sestřenice do toho „vlítla“ hned druhý den, nemusí být jednak pravda (doma s nimi nežijete) a jednak i kdyby, co má být? Vy jste vy a vaše tělo reaguje jinak. Stejně tak vám nemusí pomoci zaručené cviky paní Mojžíšové (i když je to opravdu skvělá metoda), makrobiotická strava, spánek nebo každodenní masáž podbřišku, které vám radí maminka. Znáte sama sebe i své tělo, tak ho poslouchejte. A snažte se důvěřovat přírodě. Možná méně plánování by někdy prospělo. „Člověk si myslí, že je pán tvorstva a vše se točí jen kolem něj, jak on chce. Jenže to tak není. Prospělo by více pokory. Vše prostě nemáme ve své moci. A bylo by dobré, kdybychom si to konečně přiznali,“ míní PhDr. Klimeš. Berte své plánované rodičovství s nadhledem, nechte to na náhodě a ona vás překvapí.

Žádné pocity viny!
Za to, že se vám bříško nedme už tři měsíce poté, co jste všem oznámila, že se o miminko pokoušíte, vážně nemůžete! Tak se přestaňte zpytovat, cože jste zanedbala. Těhotenství opravdu nesouvisí s tím, že jste nosila moc krátké sukně, nenosila košilky a teplý svetr. Případně i beranici. „Ne opravdu, špatným oblečením si přivodíte leda zánět ledvin, ale ne neplodnost,“ vyvrací mýty babiček MUDr. Pavla Nováková. Místo obviňování se spíš rozmazlujte. Myslete na hezké věci, nepanikařte. Miminko k vám jistě přijde ve správný čas. Nebo vy byste se chtěla narodit vystresované mámě, co nemyslí na nic jiného než na ovulaci? Určitě ne. Takže zachovejte klid, na špatné zprávy je vždycky času dost. A i těm se dá čelit a nakonec je porazit. Přejeme hodně štěstí!
 
Statistika je nuda, ale uklidní…
S otěhotněním má v současnosti „problém“ plných 60 % párů plánujících miminko.
 
Jen 10 % žen otěhotní během prvních šesti týdnů po vysazení antikoncepce.
 
30 % párů se to povede do půlroku, 45 % náruživých rodičů do roka.
 
JEN 10 % párů je skutečně neplodných a i většině těchto případů lze případně pomoci vhodnou léčbou.
 
Kdy je správný čas zajít za doktorem
Jestliže je vám do třiceti, nepropadejte panice, i kdyby se vám nepodařilo být těhotná celý rok. Někdy jen déle trvá, než se organizmus léta dopovaný antikoncepčními pilulkami dá dohromady a na početí připraví. Takže na gynekologii zajděte až tak po roce marné snahy.

Každá touha – i ta po miminku – stojí nějakou námahu. V tomto případě příjemnou, ale s frekvencí minimálně dvě až tři milování týdně. Pokud je vám už lehce přes třicet a i přes toto úsilí nic, s blížícím se „desetiměsíčním“ výročím určitě zavolejte svému gynekologovi.

Je-li vám už více než třicet pět a otěhotnět se nedaří po šesti měsících, je čas na konzultaci s odborníkem.

Pokud jste prodělala tři a více potratů (samovolných i těch asistovaných) za sebou, dojděte si ke svému lékaři raději hned.

Hormony taky umí pěkně zavařit. Jestli jste po vysazení antikoncepce rozladěná, lítostivá, vzteklá a protivná světu i sama sobě, nemusíte hned k psychiatrovi. Poraďte se se svým gynekologem dříve než vám stres a psychické obtíže zabrání otěhotnět na pěkně dlouho.

Měla jste menstruaci vždycky přesnou jako hodinky a po vysazení si dělá váš cyklus co chce? Tak to je na návštěvu ordinace.

Zavolat gynekologovi budete muset, když budete mít bolesti podbřišku, a to i v době mezi pravidelnou menstruací.
 
Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články