Neodolatelné brambory

Někdo na ně nedá dopustit, jiný se bez nich klidně a rád obejde. Když se však necháte inspirovat našimi recepty, stanou se z vás všech milovníci brambor.
Neodolatelné brambory
Bramborový tart s ovčím sýrem
 
Na 4 porce:
160 g hladké mouky 
80 ml extra panenského olivového oleje
trocha vody (asi 20 ml, podle savosti mouky)
špetka soli
asi 500 g brambor
200 g ovčího sýra
1 lžička nadrobno nasekaného tymiánu, majoránky nebo rozmarýnu (lze použít i v sušené podobě)
1 lžíce olivového oleje 
sůl a pepř
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Nejprve připravte těsto na olivový tart: dobře smíchejte mouku, panenský olivový olej, špetku soli a trochu studené vody, vzniklé tužší těsto dobře prohněťte tak, aby se nelepilo na ruce. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte asi 30 minut stát v lednici.
Mezitím důkladně umyjte brambory pomocí kartáče, nakrájejte na kolečka o tloušťce 1,5–2 mm. Bramborová kolečka smíchejte ve větší míse se lžící olivového oleje, s nadrobno nasekanými bylinkami (zvolte pouze jeden druh z výše zmíněných bylinek) a osolte a opepřete podle chuti. Při smíchání dbejte na to, aby koření bylo rovnoměrně rozložené po všech bramborách. Dříve než se pustíte do rozválení těsta, nastrouhejte, případně rozdrobte, ovčí sýr.
Těsto rozválejte na kulatou placku, pomocí válu umístěte na pečicím papíru na plech, posypte ovčím sýrem a následně klaďte bramborová kolečka do vějíře. Plech s tartem vsuňte do předem na 190 stupňů rozehřáté trouby a pečte přibližně 45 minut, až brambory chytnou krásnou zlatohnědou barvu.
 
Marinované brambory s meruňkami
 
Na 4 porce:
asi 1 kg brambor
1 sáček sušených meruněk (třeba v kvalitě bio) 
50 ml sójové omáčky
50 ml medu
asi 10 g zázvorového kořene
máslo na vytření formy
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Brambory umyjte pod studenou vodou (případně použijte kartáč) a rozkrojte je na větší kousky. Sójovou omáčku smíchejte s medem a zázvorovým kořenem nakrájeným na tenká kolečka. Kousky brambor a meruňky promíchejte se vzniklou omáčkou a dejte do pečicí formy vytřené máslem. Vsuňte do trouby a nechte zhruba 60 minut péct při 190 stupních. Podávejte s vepřovou kotletou.
 
Zapečené brambory s bylinkovými klobáskami
 
Na 4 porce:
6–8 středně velkých brambor
1 balení norimberských bylinkových klobás
kelímek smetany
1 vejce
hrst nadrobno nasekané pažitky
asi 150 g strouhaného sýru (nejlépe čedar)
sůl a pepř na dochucení
máslo na potírání formy
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Našlehejte smetanu s vejcem a nasekanou pažitkou, osolte a opepřete podle chuti. Pečicí formu potřete máslem a naskládejte do ní rovnoměrně nejprve kolečka brambor, potom bylinkové klobásky a následně ještě jednu vrstvu brambor. Na závěr přilijte zálivku ze smetany a posypte strouhaným sýrem. Vsuňte do trouby a nechte při 190 stupních 45–60 minut péct. 
 
Text a foodstyling: Amalia Balsa
Foto: Johana Pošová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře