Není vaše dítě tupozraké?

Nevšimli jste si někdy u svého malého potomka, že poměrně často zakopává a naráží do nábytku? Naklání hlavu na jednu stranu? Mne si oči, hodně mrká nebo mhouří oči, jedno oko přivírá? Mívá oči zanícené? Možná i šilhá… V tom případě pozor! Vaše dítě může být tupozraké.
Není vaše dítě tupozraké?

Tupozrakost je vada, která postihuje až tři procenta dětské populace. S její nápravou by se mělo začít velmi brzy, i tady platí, čím dříve, tím lépe. Největších úspěchů při léčbě tupozrakosti se totiž dosahuje u dětí diagnostikovaných nejpozději do čtyř let, nejlépe ve dvou až třech letech. Zanedbání je osudné na celý život, proto pokud máte sebemenší podezření, že by se tato diagnóza mohla týkat právě vašeho drobečka, kontaktujte svého pediatra, který vás doporučí očnímu specialistovi.

Souboj mozku a očí

„Tupozrakost je funkční postižení oka. Vzniká tím, že se nevytvoří optimální dráha mezi okem aKlepněte pro větší obrázek mozkem. Nejčastěji dochází k tupozrakosti proto, že na jednom oku má dítě (a později dospělý) nepoznanou dioptrickou vadu, anebo je na jednom z obou očí vyšší dioptrická vada než na druhém. Tehdy dochází k porušení vztahu mezi mozkem a okem. Informace, která je přenášena ze slabšího oka do mozku, je mozkem odblokována. Mozek si vybere lepší informaci z lépe vidoucího oka a tu horší zapudí," vysvětluje oční lékař MUDr. Petr Novák z Refrakčního centra Praha. Na jedno oko tedy vidí dítě dobře, ale druhým okem mnohem hůře, a proto toto druhé oko vlastně jakoby vyřadí z pozorování a hodnocení viděného světa. „Odborně se této vadě říká amblyopie. Nejčastěji se s ní můžeme setkat u šilhajících dětí." Tupozraké dítě se pak nakonec dívá jen jedním okem – tím, které má ostřejší vidění, a druhé oko je jakoby zanedbané, ‚tupé', ztrácí svou funkci, jím se dítě vlastně nedívá a později ani dívat nemůže, pokud včas nezasáhne oční specialista.

Černé záslepky jsou minulostí

Klepněte pro větší obrázek„Tupozrakost se nedá odoperovat. Ani laserem či jiným způsobem, jak si mnozí mylně myslí," říká MUDr. Petr Novák. „Tupozrakost lze ale úspěšně léčit konzervativně. Jakmile oční lékař diagnostikuje tupozrakost, přesně zjistí dioptrickou vadu a koriguje ji brýlemi. Po jejich nasazení je nejdůležitější správné zakrývání oka, které lépe vidí, tzv. okluzí neboli okluzorem. „Silnější oko se zakrývá, aby se posílila informace z horšího oka a aby si na to mozek zvykl." Dítě je tak nuceno namáhat slabší tupozraké oko. Naštěstí vize černé záslepky na brýlích, noční můra dětí i rodičů, již neodpovídá skutečnosti. Moderní okluzory jsou pestrobarevné, s veselými obrázky, a vrstevníci tak mnohdy na nositele hledí spíš se závistí než s pohrdáním. Další možností je okluze pomocí kontaktní čočky, která není pouhým okem vidět vůbec.

Čím dříve, tím lépe

A jaká je možnost vyléčení u pozdě odhalené tupozrakosti? „Na úplné vyléčení už šance není,Klepněte pro větší obrázek na zlepšení ano. Je ale nutné začít s cvičením nejpozději do 7.–8. roku věku dítěte." Jinak rodiče riskují velice vážné následky. Vznikne tupozrakost vyššího stupně. „Přestože umíme korigovat oči kontaktní čočkou i laserovými operacemi, pokud k nám přijdou dospělí s tupozrakostí vzniklou v dětství, nemůžeme nic dělat. Je to vada zanedbaná a neodstranitelná."

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články