Některé zdravotní komplikace u předškoláka

Horečka bez příčiny, zánět slepého střeva, nechutenství, to vše může potrápit vašeho předškoláka.
Některé zdravotní komplikace u předškoláka
Horečka bez příčiny
Proč má dítě teplotu přes 38 °C, když není nemocné? Někdy je třeba mnoha vyšetření, než se na to přijde.
 
Případ: Maminka s Adélkou seděla již popáté v ordinaci dětského lékaře. Adélka měla už druhý týden teplotu přes 38 °C, ale jinak na ní paní doktorka nic neshledala. Naordinovala spoustu vyšetření, ale zatím bez výsledku. Rodiče Adélky z toho byli trochu nervózní. Koupili si několik teploměrů, přemýšleli, kdo v jejich okolí měl nějakou infekci, zkrátka bádali…
 
Diagnóza: Horečka neznámé příčiny
 
Příčiny a projevy nemoci: Horečka je teplota nad 38 °C, měřená v podpaždí, v konečníku odčítáme 0,5 °C, v ústech bývá teplota asi o 0,3 °C vyšší než v podpaždí. Digitální teploměry jsou přesnější. Lékař se při výskytu nejasné déletrvající teploty musí vyptat rodičů na spoustu údajů, než přistoupí k samotným vyšetřením. Je třeba zjistit, zda je teplota měřena správně a jak kolísá během dne, jestli je nějaká závislost na něčem, jestli má dítě další zdravotní potíže (bolesti, vyrážku, průjem, zvracení atd.), jestli nebylo očkováno, nesetkalo se s infekčním onemocněním, dále co kdy jedlo, zda dost pije, jaké užilo léky, jestli se setkalo se zvířaty apod. Teplotu je třeba zaznamenávat. Pokud běžná vyšetření původ teplot neobjasní, dítě bývá většinou hospitalizováno na dětském oddělení. Odebírá se krev i moč na přítomnost bakterií, dělají se výtěry, vyšetření stolice, rentgenová a ultrazvuková vyšetření.
 
Možné příčiny teplot: Kromě infekcí, které nemusí být hned rozpoznány, to mohou být neinfekční záněty kdekoliv v těle, alergické projevy, projevy autoimunitního onemocnění, nedostatek bílých krvinek, nádorové onemocnění, dehydratace, úpal, úžeh, otravy, poruchy metabolizmu či onemocnění centrálního nervového systému.
 
Zánět slepého střeva
Toto onemocnění – náhlá příhoda břišní – patří k nejznámějším z těch, které je třeba operovat. Slepé střevo je malá výchlipka tlustého střeva, jež nemá v těle žádnou funkci. Může se však zanítit a pak hrozí prasknutí, přechod zánětu do okolí, hnisavé komplikace a vznik zánětu pobřišnice. Ten je nebezpečný, proto je třeba nepodceňovat žádné příznaky, které se mohou u onemocnění vyskytnout. Dítě by měl vyšetřit chirurg, v případě nejasností lékaři většinou malého pacienta raději hospitalizují a sledují. Když je zánět akutní s typickým průběhem, operace se neodkládá. Zbystřit je třeba u bolestí bříška s maximem v pravém podbřišku, zvýšenou teplotou, poruchou vyprazdňování, zvracením. Některé příznaky mohou ovšem chybět.
 
Nechutenství
Odmítání jídla a nechutenství může mít celou řadu příčin. Může signalizovat začínající běžné onemocnění, jak dýchacích cest, tak zažívacího traktu, případně jiné celkové infekce. Pokud ovšem trvá déle a příčina není jasná, je nutné pátrat po skrytých problémech. Nechutenství není nemoc sama o sobě, ale příznak, stejně jako třeba zvýšená teplota. Je třeba myslet na chudokrevnost, psychické problémy dítěte pramenící z rodiny či z kolektivu dětí, skrytou infekci, metabolickou poruchu, poruchu imunitního systému, chronické onemocnění zažívacího traktu, ale třeba i neurologické onemocnění. K nejběžnějším patří skryté infekce a chudokrevnost. Dítě je vhodné vyšetřit u dětského lékaře, pokud jsou všechna vyšetření negativní, je dobré poradit se s psychologem. Někdy příčina není odhalena. Pak je namístě klidný, důsledný přístup k dítěti, změna prostředí a denního režimu a zejména přehodnocení skladby jídelníčku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články