Nejnebezpečnější potraviny pro děti

Potravinové alergie jsou čím dál tím častější a zvláště nebezpečné jsou pro děti. Které potraviny jsou z hlediska alergií nejnebezpečnější a co dětem hrozí?
Nejnebezpečnější potraviny pro děti

Mléko
Alergie na kravské mléko je mezi dětmi velmi rozšířená a postihuje přibližně 2,5 procenta všech dětí. Alergické reakce se u těchto dětí objevují často i na další druhy mléka, jako je například kozí. Alergie je obvykle spojená s jedním nebo oběma hlavními mléčnými proteiny; kaseinu a syrovátky. Mléčný cukr, laktóza, nezpůsobuje alergie, ale může být příčinou potravinové intolerance. Zatímco 85% dětí z mléčné alergie vyroste do věku pěti let, alergie na mléko představuje významný rizikový faktor pro rozvoj dalších potravinových alergií. Například přibližně deset procent dětí, které jsou alergické na mléko, bude alergických i na hovězí maso.

Vejce
Další velmi častou dětskou potravinovou alergií je alergie na vejce, kterou trpí opět přibližně 2,5% dětí. Děti mohou být alergické na bílek, žloutek, nebo obojí. Řada dětí z této alergie vyroste do věku pěti let, nicméně u těchto dětí existuje zvýšené riziko rozvoje alergické rýmy a astmatu.

Sója
Alergie na sóju se týká přibližně 0,3% dětí a většina z ní vyroste. Jen velmi zřídkakdy přetrvávají alergické reakce po celý život a málokdy jsou tak závažné, že by způsobovaly ohrožení života. Tento typ alergie se většinou objevuje u dětí, které jsou zároveň alergické i na kravské mléko.

Obilniny
Děti, ale i dospělí, se mohou často setkat s alergickou reakcí na obilniny, respektive lepek. I když děti z této alergie většinou vyrostou, často se u nich v pozdějším věku objeví jakási její alternativa. Například velmi často musí ze svého jídelníčku vyloučit rýži.

Ořechy
Alergie na arašídy postihuje přibližně 0,6% všech lidí a jedná se pravděpodobně o nejzávažnější formu potravinové alergie. Je totiž často spojena s život ohrožujícími alergickými reakcemi a nebezpečná může být zejména pro děti s astmatem. Vyroste z ní pouze přibližně dvacet procent dětí, a proto je současně i nejčastější potravinovou alergií mezi dospělými. Alergií na ořechy trpí přibližně 0,5% všech lidí. Jde o závažný tip alergie, ze kterého vyroste jen minimum dětí. Existuje vysoká pravděpodobnost, že pokud je dítě alergické na jeden druh ořechu, postupem času se u něj objeví i alergické reakce na další druhy ořechů. I když podle některých odborníků nemá tento typ alergie souvislost s alergií na buráky, většina lékařů doporučuje arašídy z jídelníčku dětí alergických na ořechy zcela vyloučit.

Ryby a mořské plody
Ačkoli ryby a mořské plody nepatří do stejné skupiny potravin, obvykle se nabízejí v restauracích společně. Alergické reakce na mořské plody mohou být velmi vážné a v extrémních případech mohou vést i k ohrožení života. Děti z této alergie jen málokdy vyrostou, proto patří mezi nejčastější typy alergických reakcí i mezi dospělými. Pokud dítě trpí alergií na jeden druh mořských plodů (například na krevety), existuje velká pravděpodobnost, že bude alergické i na další druhy (například langusty, škeble atd.).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články