Nejíte maso? Tak upravte v těhotenství jídelníček

Vegetariánství je vaše volba. Nicméně, v momentě, kdy v sobě nosíte miminko, jste zodpovědná i za další život. Nemusíte sice začít jíst maso, ale určitě budete muset pozměnit a doplnit jídelníček. Jinak hrozí, že vám i děťátku budou chybět živiny.
Nejíte maso? Tak upravte v těhotenství jídelníček
Vegetariánství u těhotných žen je hodně diskutované téma, na kterém se nemohou shodnout ani odborníci. Zatímco někteří zastávají názor, že těhotné ženy by měly do svého jídelníčku zařadit alespoň rybu dvakrát týdně, jiní ve stravě bez masa nebezpečí nevidí. Bylo totiž prokázáno, že děti, které se narodí vegetariánkám, jsou stejně zdravé, jako děti matek, které jedí běžně různé druhy masa. Takže není třeba plašit, poslouchat zaručené rady okolí ve smyslu „co by se ti stalo, kdybys snědla kus šunky, no řekni? To radši budeš mít nemocné dítě?!“ jako spíš vylepšit jídelníček o zvýšení množství živin a vitamínů, které „masožravci“ získají z masa. A jaké to jsou?

BÍLKOVINY
jsou základním stavebním materiálem nových buněk. V jídelníčku by neměla chybět vejce (tři za týden), brambory, ořechy a luštěniny (čočka, fazole, hrášek). Dále se doporučují dva až tři plátky netučného sýra a jedna sklenice polotučného mléka (nejlépe v bio kvalitě) denně. Z mléčných produktů je dobré sníst za den ještě jeden jogurt. Mléčné výrobky jsou mimo jiné zdrojem vápníku, který miminko v prenatálním stadiu potřebuje pro správný vývoj kostí a zubů.

ŽELEZO
je další látkou, která by neměla v potravě nastávající maminky chybět. Jeho spotřeba se během těhotenství zdvojnásobuje. Znamená to konzumovat dostatek zelené zeleniny a bylinek, celozrnné výrobky a müsli. Cenným zdrojem železa (ale také vitaminů skupiny B) je proso, ovesné vločky, sezam, sušené meruňky a fíky. Odborníci na výživu doporučují vypít ráno sklenici čerstvě vymačkané pomerančové nebo grapefruitové šťávy, protože vitamin C zlepšuje využití železa v organismu. K jídlu se nedoporučuje pít mléko a černý čaj, protože naopak využití železa snižují.

JOD
Toho je nejvíce v rybách a v drůbežím mase. Jenže to je právě jídlo, které vy nejíte. Ochucujte si tedy pokrmy jodidovanou solí. Jódem se dnes obohacují i některé potraviny, například chléb nebo müsli. Mezi další potraviny, obsahující jód, patří například některé druhy zeleniny (zelené fazolky, mrkev, rajčata) a ovoce (citróny, černý rybíz, jablka, jahody, maliny, višně). Klidně je jezte na kila. ☺
 
Klepněte pro větší obrázek 

VÁPNÍK
Jezte hodně mléčných výrobků. Každý den si dopřejte jogurt, sýr a sklenici mléka. To všechno zabezpečí dostatek vápníku i bez masa.

ZINEK
Tak to je opravdu nepostradatelný stopový prvek. Bohužel u maminke, které jedí jen rostlinnou potravu hrozí jeho špatné vstřebávání. Takže zinek doplňujte formou vitamínů. Ty vám ale musí předepsat lékař.

Na co si dát pozor, jste-li těhulka vegetariánka
Sledujte, zda máte dostatek vápníku, zinku, vitaminu B12 a železa! (vitamin B12 najdete skutečně jen v živočišné stravě). Něco málo najdete v kvasnicích a v kysaném zelí.
 
Hlídejte si bílkoviny – výhodu mají vegetariánky, které jedí aspoň mléko, vejce a mléčné produkty. Ideální je tvaroh a vaječný bílek.
 
Jezte dostatek ořechů a semínek a nezapomínejte na celozrnné výrobky (chléb, rýže nebo těstoviny nebo müsli).
 
Zeleninu jezte 4x denně a ovoce 4-5x denně
 
Luštěniny nebo sojové výrobky jezte také pravidelně

Informujte svého lékaře
I když si říkáte, že do vaší stravy nikomu nic není, tak udělejte výjimku. Určitě o svém vegetariánství informujte hned na počátku těhotenství svého lékaře a posléze i porodníka. Není to proto, aby vás přemlouval k masu, ale proto, aby na vás více dohlížel, zda vám ani miminku nic podstatného z vitamínů a živin nechybí. Také vám doporučí co jíst, čemu se vyhnout a jaké prvky nahradit kvalitními preparáty.

Text: Anna Berková