Nejčastější mýty o porodu

Porod stoprocentně poznáte, nemůžete se mýlit. Seznamte se s největšími mýty, které kolují o porodu.
Nejčastější mýty o porodu

O porodu a záležitostech s ním spojených stihli už vědci vyzkoumat všechno možné. Ví se, že ženy, které při první době porodní neležely, měly kratší porod. Zjistilo se, že necítit příliv mateřské lásky v okamžiku, kdy vám položí dítě poprvé do náruče, je zcela normální a nemá to nic společného s mateřskými schopnostmi. Je známo, že ženy po císařském řezu mají problémy s laktací a takto narozené děti častěji trpí dýchacími potížemi. Považuje se za prokázané, že fyzicky aktivní ženy mají více mléka.

Přesto však právě o porodu koluje mnoho mýtů, které zejména prvorodičky mohou děsit, anebo klamat. Představujeme vám nejvíce rozšířené pověry.

Porod 100% poznáte
Oblíbená věta, která zaznívá v těhotenských poradnách, nemusí být ve vašem případě stoprocentně pravdivá. Časný porod, respektive příprava na něj, může probíhat už hodiny nebo dokonce dny předem. Braxton Hicksovy kontrakce, neboli poslíčci se mohou dokonce objevovat celý třetí trimestr. Některé ženy s nimi mají zkušenost už ve druhém trimestru a jejich intenzita se může blížit skutečným porodním kontrakcím. Tělo se pomocí poslíčků připravuje na porod. Pokud jimi trpíte, můžete tedy odjet do porodnice předčasně s vědomím, že už rodíte. Anebo naopak můžete strávit první dobu porodní doma, protože si nevšimnete rozdílu mezi poslíčky a skutečnými kontrakcemi. Na rozdíl od skutečných kontrakcí však poslíčci časem slábnou a jejich intenzita je nižší, pokud si lehnete na postel nebo do vany, zatímco porodní kontrakce se stupňují a jejich frekvence se zkracuje.

Porod poznáte tak, že vám praskne voda
Plodová voda obklopuje dítě celé těhotenství a traduje se, že rodit začínáte v okamžiku, kdy vám praskne plodový vak a voda vyteče. Jenže u mnohých žen může plodová voda jen prosakovat (takže si ji lze snadno splést s močí) a k masivnímu úniku vůbec nemusí dojít. Stejně tak má spousta žen zkušenosti s tím, že plodová voda neodteče vůbec a plodový vak musí protrhnout až lékař.

Kontrakce jsou stejné jako menstruační bolesti
Zcela jistě existují ženy, u kterých toto přirovnání platí, ale rozhodně nejde o většinu. Porodní bolesti mohou mít u každé ženy zcela jiný průběh a intenzitu. Zatímco jedna žena má křeče v podbřišku, jiné "tvrdne" celé břicho a třetí bolí bederní páteř.

Druhý porod je jednodušší
To může být pravda, ale také nemusí. I když se často tvrdí, že druhý porod je kratší, nemusí to nutně znamenat, že je lehčí. Při překotném porodu jsou kontrakce silnější a není prostor pro aplikaci epidurálu. Pro bolestivost, náročnost a délku trvání je mnohem důležitější velikost dítěte, jeho poloha či rychlost otevírání porodních cest než pořadí porodu.

Po císaři budete rodit už vždycky jen císařem
V současné době je podíl císařských řezů v České republice přibližně 15% a i když jde o nejčastější operační porod, je šestkrát rizikovější než běžný vaginální porod. Z toho důvodu lékaři preferují porod po císařském řezu vaginálním způsobem. To však není možné, pokud je dítě těžší než čtyři kilogramy, nebo žena podstoupila již dva či více císařských řezů. V takovém případě totiž hrozí protržení dělohy.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články