Nechte si po těhotenství "slepit" povislou kůži

Po porodu některým maminkám zůstane zvětšené bříško, kterého se ne a ne zbavit. Představa plastické operace břišní stěny je ale děsí. Lékaři však přišli s velkým zjednodušením takových zásahů – používají tkáňové lepidlo.
Nechte si po těhotenství "slepit" povislou kůži

Plastičtí chirurgové mají v ruce novinku, která zjednodušuje operace a výrazně urychluje jejich hojení. Jde o přírodní směs proteinů, která dokáže slepit lidskou tkáň zhruba podobně jako klasické lepidlo papír. Lékaři kliniky plastické chirurgie Perfect Clinic jej začali využívat i při rozsáhlejších operacích, jako je právě operace břišní stěny, tzv. abdominoplastika, nebo při faceliftingu. V čem je to pro nás pacienty tak revoluční? Díky tkáňovému lepidlu se výrazně snižuje výskyt pooperačních komplikací, jako je tvorba modřin a otoků. Lepidlo také zastavuje krvácení a u faceliftingu dokonce nahrazuje šití hlubokých spodních vrstev. Tím pádem je hojení rychlejší než kdy dřív. „Dokonce odpadlo i použití redonových drénů, které pomáhají odvést z těla přebytky krve a tkáňové tekutiny," vysvětluje vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Až dosud plastičtí chirurgové podle Kufy nedokázali navzdory preciznímu provedení operace zcela zabránit pooperačnímu úniku krve, který má za následek vznik modřin a otoků. Problém byl právě u větších zákroků, u nichž chirurgové odpreparují poměrně velkou plochu tkáně. Navíc u operace břicha může docházet k tvorbě seromu neboli tkáňové tekutiny, která se hromadí mezí kůží a břišní stěnou. „Tuto tekutinu je pak nutné punktovat a vypustit, což bývá nepříjemné pro pacienta, a současně to komplikuje a prodlužuje hojení," dodává lékař. Všechny tyto komplikace řeší právě tkáňové lepidlo. Jeho použití urychluje hojení i regeneraci operovaných tkání, a tím pádem vede i ke zmenšení bolestivosti a snížení rizik možných pooperačních komplikací.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články