Nebojte se soukromých škol, investice se vám vrátí

Máte v rodině deváťáka, který stále ještě nemá zvolenou střední školu? Pomáháte mu řešit dilema, kam se přihlásit? Zkuste rozšířit možnosti o soukromá zařízení.
Nebojte se soukromých škol, investice se vám vrátí

Oproti státním nabízejí řadu výhod; menší počet žáků, nadstandardní vybavení či pestré mimoškolní aktivity. Soukromé školy nejsou na rozdíl od veřejných plně dotovány z rozpočtu, takže ke svému provozu mnohdy potřebují finanční injekci v podobě školného. Ze zákona ovšem nesmí vykazovat zisk, veškeré příjmy (tedy i ze školného) proto zpětně investují do vzdělávání. Studenti tak pracují s kvalitnějšími pomůckami, zapojují se do atraktivních projektů a soutěží, komunikují s oborovými špičkami. Jinými slovy: soukromé školy musí zaujmout přidanou hodnotou.

„Dobrá soukromá zařízení nabízejí spoustu doplňkových činností, úzce například spolupracují s firmami v regionu, takže studenti mají šanci na zajímavé a netradiční praxe,“ vysvětluje Vladimír Kolder, předseda Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska. Rodiče pak mohou očekávat individuální přístup pedagogů a častější konzultace. Ne vždy je ale placení podmínkou – existují soukromé instituce, které školné nevyžadují.

A jak si mezi všemi vybrat tu pravou?
Nejlepší je osobní návštěva. K té slouží dny otevřených dveří, během kterých se seznámíte nejen s učiteli, ale také prostředím a celkovým zázemím školy.

Dobrého pomocníka představuje webová stránka www.soukromeskoly.cz, kde naleznete kompletní seznam členů Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska, a to i s kontakty. Navíc si zde můžete ověřit, jestli vámi vybraná škola vlastní některý z certifikátů kvality. Ať už se rozhodnete jakkoliv, platí, že čas máte do 15. března.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články