Nebojte se refinancování hypotéky

V letošním roce končí fixace u hypotečních úvěrů velkému množství lidí. Odborníci odhadují jejich počet až na 70 000. V květnu dosahovala průměrná úroková sazba 5,51 %. Pokud si tedy někdo pořizoval hypotéku s pětiletou fixací v červenci 2005, kdy průměrná úroková sazba klesla na 3,6 %, pohorší si letos o necelá dvě procenta.
Nebojte se refinancování hypotéky
 Pro spoustu rodin může takové navýšení splátek znamenat velký problém. S úrokovou sazbou, kterou vám vaše současná banka před uplynutím doby fixace nabídne, ale nemusíte souhlasit. Pokud začnete situaci řešit včas, můžete si u stávající banky vyjednat lepší sazbu nebo přejít k jiné bance. Změna banky v průběhu splácení hypotéky se nazývá refinancování hypotéky. V podstatě to znamená, že si u nové banky vezmete novou hypotéku, kterou použijete na splacení té původní. Rozdíl úrokových sazeb mezi jednotlivými bankami může být až 1 % ročně. A to už je výrazná úspora.

Důvodem pro přechod k jiné bance nemusí být jen nižší úroky, ale i přání změnit nastavení hypotéky, např. prodloužit dobu splatnosti a snížit splátky nebo přibrat spoludlužníka. S oznámením nové úrokové sazby většinou banky čekají na poslední chvíli. Na změnu už pak ale nemusíte mít dostatek času. „Celý proces refinancování trvá v průměru 4 týdny,“ doplňuje Jan Bureš z Raiffeisenbank. Nabídky jiných bank proto raději sami aktivně zjišťujte několik měsíců před koncem fixace.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Refinancování není cesta peklem
Nemusíte se bát, přechod k jiné bance nebude obnášet tolik starostí jako první vyřizování hypotéky. „Pokud jste v předchozí bance neměli se splácením problémy, představujete pro novou banku prověřeného klienta. Nemusíte tedy dokazovat příjmy, většinou ani platit poplatek za poskytnutí hypotéky,“ vysvětluje Jan Bureš z Raiffeisenbank. V mnoha případech banka souhlasí i s využitím původního odhadu ceny nemovitosti. „To je ovšem třeba rozvážit. Za posledních 5 let cena vašeho domku nebo bytu s největší pravděpodobností vzrostla a díky novému odhadu byste někde mohli získat lepší úrokovou sazbu,“ dodává Jan Bureš. Čím vyšší hodnotu vaše nemovitost v poměru k výši hypotéky má, tím nižší úrok vám banka nabídne a tím méně budete muset každý měsíc splácet. Problémy s refinancováním letos mohou mít lidé, kteří před rokem získali 100% hypotéku a zvolili pouze roční fixaci. V některých regionech cena nemovitostí poklesla, takže jejich hodnota nemusí na refinancování stačit. V nové bance by vám jednoduše nepůjčili tolik, kolik dlužíte v té současné.

S odpočtem úroků raději počkejte
Zákon o dani z příjmu v současné době refinancování hypoték příliš nepřeje. Když refinancujete více než jednou, nesmíte si zaplacené úroky z hypotéky odečíst od základu daně. „U hypotéky ve výši 2 miliony korun tak můžete v prvních letech přijít až o 20 tis. korun za rok,“ vyčíslil Jan Bureš. Ministerstvo financí však v současné době pracuje na novele, která by tento problém měla odstranit. Platit by mohla již začátkem příštího roku, takže v příštím daňovém přiznání byste s odečítáním úroků neměli mít problém bez ohledu na to, kolikrát jste hypotéku refinancovali.
 
PTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ
 
Klepněte pro větší obrázekNa všechny vaše dotazy ohledně hypoték, vám odpoví Jan Bureš, produktový manažer hypoték v Raiffeisenbank.

 
Své dotazy vkládejte přímo do diskuze pod článkem. Pro přidání příspěvku není nutná registrace.
 
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články