Nebojte dát si do těla a rozhýbejte bříška

Řada maminek se domnívá, že v období těhotenství musí přestat cvičit, aby snad negativně neovlivnily vývoj svého miminka. To je ale omyl. Pohyb je pro těhulky stejně důležitý jako zdravá výživa. Jen je třeba zvolit tu správnou pohybovou aktivitu ve správný čas.
Nebojte dát si do těla a rozhýbejte bříška
Proč cvičit v těhotenství?
 
Těhotné ženy by měli cvičit již od počátku těhotenství, protože:
 
Udrží si svou tělesnou kondici. Organismus se tak lépe vypořádá se změnami v těhotenství. Jak známo pohybem se uvolňují i endorfiny – hormony dobré nálady. A dobrá pohoda maminky prospívá vývoji miminka asi nejvíce.
 
Správným cvičením během celých devíti měsíců připravíte své tělo na porod tak, aby jeho průběh byl co nejlepší a zbytečně nevyčerpal ani vás ani děťátko.
 
Pohyb pomáhá od bolesti zad souvisejícími s váhovým přírůstkem
 
Nepřiberou víc, než je nutné!
 
Naučí nesprávně dýchat
 
Podpoří zatížený kardiovaskulární systém sebe a tím i miminka

Kdy raději pohyb vynechat
Pokud nenařídí gynekolog klid na lůžku, může většina maminek bezpečně cvičit celou dobu těhotenství. Pouze v I. trimestru těhotenství je vhodné zachovat klid v období, kdy by normálně měla přijít menstruace. V této době však těhulka může chodit na delší procházky klidnou chůzí. Pobyt na čerstvém vzduchu je neméně důležitý a přinese duševní pohodu a relaxaci.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Ideální pohybové aktivity
Asi nejideálnějším sportem pro maminky a jejich bříška je plavání, při kterém dochází k celkovému protažení všech svalových skupin společně s optimálním posilováním. Současně díky nadnášení odlehčuje unaveným kloubům a svalům. Mezi další pak patří:
 
Jóga pro těhotné
 
Lehké posilování se zaměřením na břišní, pánevní a zádové svaly
 
Strečink
 
Břišní tanec
 
Rychlá chůze
 
Těhotenské cvičení (ve většině porodnic probíhají kurzy zaměřené právě na těhotné ženy)
 
Relaxační cvičení

Nevhodné sporty
Nebezpečné jsou pro nastávající maminku sporty, při kterých dochází k větším otřesům těla, které mohou vést až k potratu. Mezi sporty, které se v těhotenství nehodí, patří např. tenis (zejména od 4. měsíce těhotenství), jízda na koni, squash, lyžování a snowboard, jízda na kánoi či kajaku, windsurfing a klasický aerobik. Ani vytrvalostní běh byť mírným tempem by měla těhulka nechat na dobu po porodu.

Text byl připraven ve spolupráci s MUDr. Pavlou Novákovou a Mgr. Janou Polívkovou.

Text: Zuzana Aidomoan
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články