Nebezpečná obrazovka

Už dnešní předškoláci umí hravě zapnout počítač, pustit si „dévédéčko“ s oblíbenou pohádkou a bavit se tak před obrazovkou i několik hodin denně. Tedy pokud jim to dovolíte. Zdravé to totiž není ani náhodou.
Nebezpečná obrazovka
„Dokud jsem byla doma s druhou dcerou na mateřské, tak jsem mohla Ríšu kontrolovat. Prostě, když přišel domů ze školy, udělal si úkoly a pak s námi musel jít ven, aby byl na vzduchu. Jenže teď jsem v práci do čtyř, pak běžím pro malou do školky, a když v pět přijdu domů, tak můj desetiletý syn minimálně už od dvou hodin buď „paří“ na počítači ty své hloupé hry nebo kouká na televizi…“ Postěžovala si na našem webu maminka z Kralup nad Vltavou. A určitě není sama, kterou trápí podobný problém.

Nebo vy snad nostalgicky nevzpomínáte na vlastní dětství, jak jste běhali s kamarády po parku a neustále přemýšlíte, co vlastně naši potomci na těch „compech“ mají, když vy sama ho nezapnete, když nemusíte? Zbytečně se namáháte. Generace dnešních dětí je prostě generací technických a televizních nadšenců. Úplně jim zakázat pohádky a „paření“ her asi nebude úplně nejlepší nápad. Ale dohlídnout na čas strávený před lesklou obrazovkou, je nutnost. Jde totiž o zdraví vašeho dítěte.

Z obrazovky se valí problémy
Shrbená záda, málo pohybu a tím pádem i riziko tloustnutí. To jsou nejčastější důvody, proč považujeme vysedávání před compem nebo televizí pro naše děti za nebezpečné. Jenže čas strávený před počítačem nebo televizní obrazovkou je spjat především s psychologickými problémy. „Duševně dítěti ubližuje především to, že je u jednoho i u druhého média vlastně jen pasivním pozorovatelem. I když u počítače rozvíjí některé své schopnosti jako je soustředění nebo rychlá reakce, psychicky spíš strádá,“ říká renomovaná dětská psycholožka Ilona Špaňhelová. Za pravdu jí dávají i další odborníci. „Sezení před obrazovkou je spjato s negativním chováním. Tou je hlavně špatná komunikace s ostatními, život ve vlastním světě, zaměňování skutečné reality s tou snovou a hlavně rostoucí agrese dětí, které si berou vzory v chování z „hrdinů“ v televizi nebo počítačových her. A ti, jak známo, pro ránu daleko nejdou,“ doplňuje psycholožka Jitka Douchová.

Při dlouhodobém sledování, které přesáhne dvě hodiny denně pak dětem a to hlavně těm malým hrozí i problémy se spaním, vyskytují se noční můry. Kromě zmíněných psychických obtíží přináší vysedávání před televizí i zdravotní problémy fyzického rázu. „Spolu s technickým pokrokem hlavně v posledních patnácti letech se dětem do deseti let značně zhoršil zrak. Jasně to souvisí s přílišným sledováním televize nebo vysedáváním u počítače. Zatímco dříve nosilo brýle jedno dvě děti ve třídě, dnes je to třetina,“ míní pediatrička Alena Bohdanecká.

Kromě zhoršeného zraku hrozí i bolesti zad, potíže s bederní páteří, svalová ztuhlost v ramenním kloubu, změna lopatky v důsledku ztuhlosti v ramenním kloubu a obezita.
 
Klepněte pro větší obrázek

Televize je dobrá, počítač špatný nebo je to naopak?
Otázka, která z těch dvou lesklých obrazovek je pro naše děti horší, trápí nejen rodiče ale i odborníky. A najít odpověď není vůbec jednoduché. „ Je těžké posoudit, co je pro dítě horší. Spíš jde o konkrétní situace. Pokud bude v televizi sledovat dítě nějaký zajímavý program a pomocí počítače se vzdělávat, tak jsem pro, ať využívá jedno i druhé. Bezduché civění na televizi, ať je program jakýkoli, ovšem škodí zásadně. Obecně mi ale připadá horší počítač, protože tam si dítě může navolit hru a pak další a další. Je tak pro něj horší přestat a vypnout,“ říká psycholožka Špaňhelová.

Co s tím?
Jen těžko budete dnešní generaci technických nadšenců vysvětlovat, že lepší než sedět „chatu“ je jít si zaběhat v lese. Stanovit ale určitá pravidla můžete a dokonce musíte. První zní: Předškoláci menší školáci by před počítačem nebo televizí neměli trávit více než hodinu a půl maximálně dvě denně. „A co zabírá stoprocentně, je osobní příklad, Jestliže dítě vidí doma maminku vyloženou u seriálů a tatínka trávícího u počítače celý večer, tak je jasné, že to bere jako normální trávení volného času. Takže já bych doporučoval trávit čas s dětmi opravdu aktivně. A neznamená to, že musíte být celé dny jen venku, Prostě si s nimi hrát, povídat si a jevit o ně zájem. Uvidíte, že minimálně do puberty to zabere. Počítač i televize je pro většinu dětí útěk z nudy nebo samoty,“ uzavírá psycholog Radim Opatrný.

Co hrozí dětem s televizí v dětském pokoji a dívají se na ní tak déle než 2 hodiny denně?
• Mají horší prospěch ve škole
• Hůř spí
• Mají větší sklon k obezitě
• Je pravděpodobnější, že začnou kouřit

Zdravý počítač aneb když školák studuje
Televizi se vám možná podařilo trochu eliminovat, ale zakázat počítač dítěti nemůžete hlavně v případě, že ho používá ke studiu. Malý dohled rozhodně neuškodí:

Je sice chvályhodné, že dítě netráví čas u PC nebo na netu zbytečně, ale přesto by se nemělo vyčerpat. Nechte jej „pracovat“ maximálně hodinu v celku (pro první stupeň je ideálních 30 minut) a dvě hodiny dohromady denně.

Ani kvůli „i-learningu“ nesmí vaše ratolest zapomínat na pohyb. Hodinka před obrazovkou se musí kompenzovat hodinkou na zdravém vzduchu.
 
Nejlepší je učit se hrou mezi čtvrtou a pátou hodinou. Pak už byste neměli dítěti dovolit computer otevřít. Hrozí totiž bolest hlavy a očí a horší usínání večer.

Rizika nejen zdravotní, zato trvalá…
Nezapomínejte na zabezpečení počítače, na kterém si vaše dítě hraje nebo se na něm učí. Menší investice za váš klid, že je dítě v relativním bezpečí a nekouká na nejrůznější „zábavu“ pro dospělé nebo nechatuje bůhví s kým, určitě stojí.

Zkuste třeba projekt Národního centra bezpečnějšího internetu na www.saferinternet.cz

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články