Náušnice jí sluší

Chcete své dceři nechat propíchnout ouška? Váháte? Nechte se inspirovat informacemi, které jsme pro vás připravili...
Náušnice jí sluší
Možná že jste si tu a tam všimli holčičky, která nemá náušničky. Je to dobře, nebo špatně? Nebude mít v budoucnu nějaké problémy?

Jít s proudem?
Někdy u rodičů převáží strach z možných negativních důsledků propíchnutí oušek; někdy tento akt jen odloží na dobu pozdější, až z toho dcera „bude mít rozum“. Někteří nepovažují náušničky za důležité a nemají potřebu „jít s proudem“. Přesto většina rodičů se pro propíchnutí oušek rozhodne v raném věku potomka – a k radosti babiček ozdobí svoje miminko náušničkami. Je správné, převažuje-li tradice nad moderní skepsí z propíchnutí oušek miminka? Rozhodně je dobře, že rodiče jsou dnes obecně rozvážnější, zajímají se aktivně o zdraví svého dítěte a neženou se bezhlavě do všech tradičně zaběhnutých záležitostí. Náušnice nevyjímaje. Je třeba pečlivě zvážit všechna „pro“ a „proti“, aby si rodič za svým rozhodnutím mohl stát.

Proč začít brzy
Je pravda, že když se holčička honosí náušničkami, nemůže si ji nikdo splést s chlapečkem, což se někdy u malých dětí stává. Fajn také je, že holčičce zajistíte, že už tu nepříjemnou záležitost bude mít za sebou a nemusí se třást při pomyšlení, že jednou si uši stejně musí nechat propíchnout, aby splnila tradiční estetické nároky společnosti.

Šroubek ne
O možných rizicích a potenciálních problémech hovoří MUDr. Magdalena Roubínková, dětská lékařka z Prahy. „Pokud je dítě v dobré kondici a po zavedení náušnic se dodrží pravidelné ošetření, problémy většinou nejsou. Výjimečně se může objevit nesnášenlivost zlata, častěji však může být příčinou zanesení infekce – zvláště v létě. U náušnic na šroubek se nemůže řádně ošetřovat propíchnutí, které prvé dny vykazuje mírné zarudnutí a sekreci. Proto tento typ náušnic zásadně nedoporučuji. Velikost náušnic musí být přiměřená – u větších typů je možnost zachycení.“ K ošetření MUDr. Roubínková dodává: „Propíchnutí ušního boltce se musí čistit lihem jak zepředu, tak zezadu včetně protočení a očistění náušnic, na kterých ulpívá sekret.“ Často se píše a mluví o problematice akupunkturních bodů, což je kapitola sama pro sebe. Většina pediatrů se v praxi nesetkala s problémy, které akupunktura řeší, proto rodičům, kteří se obávají možného narušení nebo trvalého poškození některého z akupunkturních bodů, doporučujeme vyhledat specialistu na tuto problematiku a konzultovat propíchnutí ouška právě s ním.

Jak to probíhá
Když už se pro náušničky rozhodnete, měli byste se psychicky připravit na samotný akt propíchnutí oušek. Jak vlastně probíhá? „Po řádné dezinfekci ušních boltců se jednorázovou jehlou ušní lalůček propíchne a do konce jehly se nasadí konec náušnice a jehla se i s náušnicí vytáhne ven. Pak se už jen náušnice zavře. Vše trvá pár minut. Krvácení je minimální, ve většině případů téměř žádné. Potřením lalůčku anestetikem jsem nezaznamenala žádný výrazný efekt. Přítomnost jednoho z rodičů je samozřejmostí, v mámině náručí totiž přestává dítě ihned plakat. Pak jen zbývá nasadit čepičku, která přidrží sterilní čtverečky, kterými se zakryjí zavedené náušnice,“ popisuje pediatrička MUDr. Roubínková.

Ve 3 měsících
Co se týče správného věku: v některých porodnicích je možné nechat propíchnout ouška před odchodem domů, tedy hned 4. nebo 5. den života miminka. Někteří rodiče si nechávají náušničky v záloze jako dárek pro dceru, která se pro ně sama rozhodne. Většina dá na doporučení lékařů, kteří se orientují hlavně podle očkování tak, aby dětský organizmus nebyl příliš zatížen. MUDr. Roubínková radí: „Nejvhodnějším obdobím k aplikaci náušnic je 3. – 6. měsíc života, kdy je dítě již dostatečně adaptované, jeho zdravotní stav je stabilizovaný, prospívá jak váhově, tak po stránce psychomotorické a má za sebou první očkování (záškrt, tetanus, černý kašel, haemophilus influenzae, žloutenku B). V tomto věku však pozor na BCG vakcinaci (očkování proti tuberkulóze v porodnici do levého ramínka), reakce na ni může být někdy dosti značná a může probíhat dlouhotrvající sekrece. V tom případě se odkládá veškeré očkování, a tudíž i aplikace náušnic.

Důležité je, aby rodiče důvěřovali svému pediatrovi, který jim doporučí to nejvhodnější pro jejich dítě: propíchnutí či nastřelení, správný věk, styl a materiál náušnic i způsob následného ošetřování. Náušničky může aplikovat buď dětský lékař, ušní lékař, nebo chirurg.

Bude mrzutá?
Připravte se také na to, že vaše holčička může být pár týdnů po propíchnutí mrzutá a podrážděná. Všechno se komplikuje tím, že kolem půl roku začínají růst i zoubky, takže obecně se jedná o náročné období...

Klukům ano, či ne?
Některé holčičky zvládnou propíchnutí a následné hojení výborně, jiné pláčí a jejich maminky jsou pak nešťastné z dlouhotrvajícího hnisání. Rodiče chlapečků pak nemají rodičům holčiček vůbec co závidět. Ale kdo ví, možná za pár let začnou pediatři v porodnicích propichovat i klučičí ouška...

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články