Naučte se říkat ne!

„Odnauč se říkat ne, to jediné ti nesluší…“ zpívá Karel Gott v jednom ze svých hitů. Mistr ať si pěje, co chce, naučit se říkat ne je jednou ze zásadních dovedností, a bohužel ne každý ji zvládá tak, jak by chtěl. 
Naučte se říkat ne!

Známe to každá, skončíme debatu ať už s partnerem, matkou, šéfem nebo s kamarádkou a během pár vteřin nám dojde, že jsme to ZASE neřekly, a přitom jsme to říct chtěly. Prostě ne se leckdy říká těžce. Je tedy potřeba se učit stát si za svým i v situacích, kdy to druhé straně nemusí být zrovna příjemné. Máme pro vás několik návodů, jak na to. 

Nemám čas
Matka vás chce v týdnu už potřetí vidět a zve vás k další návštěvě. Nejprve její návrh zdvořile přejdete, potom se zmíníte o tom, že máte moc práce, ale ona si stejně vede svou. Zhluboka se nadechněte, počítejte v duchu do tří a pak jí bez jediné výčitky odpovězte: „Mrzí mě, že se nudíš. Zítra ti zavolám, souhlasíš?“ Uvědomte si, že to, že nejste zodpovědná za problémy ostatních, platí i o vlastních rodičích. 

Neudělám
Máte toho až nad hlavu, a šéf přišel s dalším úkolem. Samozřejmě že očekává, že se do něj hned pustíte. Než byste svěsila hlavu a v duchu škrtla plánovaný volný večer s kamarádkou, zkuste odpovědět něco v tomto smyslu: „Právě teď pracuji na tomto a tomto úkolu, který z nich mám odložit na později, abych vám mohla vyhovět?“ 

Nedám
Bratr chce půjčit peníze… Pokud mu půjčit nechcete či prostě nemůžete, zkuste mu to vysvětlit a místo sáhodlouhého vymlouvání se, které může působit neupřímně, jednoduše odpovězte: „Nejsem teď sice bez peněz, ale nerada bych se dočkala toho, že bych si musela od někoho půjčovat. Je mi líto, ale nejde to.“ Odmítnutí jednoznačně zdůrazněte hned na začátku. 

Nepůjdu tam
Kolegyně z práce přímo dychtí scházet se s vámi i mimo zaměstnání a neustále vás zve na večeři. Vy z toho ale nejste nadšená, netoužíte se s ní přátelit. Pokuste se ji tedy odradit třeba takto: „Čínu bych si dala ráda, ale mám toho teď tolik, že se mi do diáře na další dva týdny už nic nevejde.“ Pokud se ani tehdy nevzdá, vytaste se na ni s upřímností: „Jsi moc fajn holka, ale já večery trávím se svou rodinou a se svými přáteli.“ Věřte, že důraz na posledním slově dělá divy. 

Nemyslím si to
Kamarádka si koupila top, který jí nesluší, a chce znát váš názor na to, jak v něm vypadá. Můžete zkusit nebýt jedovatě upřímná a odpovědět jí něco ve smyslu: „Jsi kočka, ale mám na tobě radši ten oranžový svetřík anebo v tom hnědém sáčku jsi taky hvězda. Tvůj obvyklý styl na tobě vidím moc ráda.“ Možná bude překvapená, ale pokud má všech pět pohromadě, vaši přímost nakonec ocení. 

Nechci
Partner vám dělá návrhy, ale vám se milovat vůbec nechce. V sexu platí to samé co v divočině. Ten, kdo je více při síle, musí srovnat krok s tím, kdo se v náročném terénu pohybuje pomaleji. Jinak se jeden druhému prostě ztratí. A tak jednoduše bez uzardění řekněte: „Lásko, dnes ne.“  

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články