Narkóza a těhotenství: Jde to dohromady?

Těhotenství vede k řadě tělesných změn, nastávající maminka je pevně spojena se svým miminkem. Tudíž je samozřejmé, že narkózou nebo místním umrtvením může být ovlivněno i dítě.
Narkóza a těhotenství: Jde to dohromady?

Pokud není zbytí a těhotná musí podstoupit zákrok, který vyžaduje anestezii, je dobré, jestliže to zdravotní stav ženy dovoluje, přesunout výkony s nutností celkové anestezie na dobu až po 15. týdnu těhotenství. Údajnou výjimku tvoří první 2 - 3 týdny těhotenství, kdy není jiný stav prostředky užívanými při celkové narkóze výrazněji ovlivněn.

U celkové narkózy hrozí, že se k plodu přes placentu dostanou léky z podávané narkózy. Je tak mírně zvýšeno riziko potratu nebo předčasného porodu. Místní umrtvení při drobných zákrocích (např. ošetření chrupu u zubaře) lze provádět po celou dobu těhotenství, bez obav z vedlejších účinků na plod.

Ohledně narkózy nebo znecitlivění v průběhu těhotenství je nutno brát v potaz více aspektů a vše podrobně konzultovat s lékaři.

A co rentgen a těhotenství?
Při běžném snímkování není důvod se obávat. Většina vyšetření se provádí dávkou hluboko pod 50 miligrayů, což je hranice, při které lékaři hovoří o potencionálně zvýšeném riziku vzniku malformací. Teprve až ozáření dávkou jednoho graye (jednotka absorbovaného ionizačního záření) způsobuje u poloviny plodů znetvoření až smrt.

Rentgenování pánevní oblasti není dovoleno a musí být vždy použita olověná ochrana. Ruce, nohy, čelist, hrudník, plíce a hlava mohou být v případě potřeby rentgenovány, protože potřebná dávka záření je velmi nízká. Rentgenování v oblasti břicha by se mělo raději nahradit vyšetřením ultrazvukem a rentgenovat jen tehdy, když to skutečně jinak nejde.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články