Nakažlivé těhotenství?

Dotkla jste se těhotné kolegyně v práci a do měsíce jste byla „v tom“? Existuje něco jako „těhotenská epidemie“? 
Nakažlivé těhotenství?

Začněme metaforou. Přirovnáme vaše těhotenství k jízdě kočárem. Projíždíte frekventovanou širokou ulicí, usmíváte se na bezdětné kolemjdoucí, pohladíte si pyšně dmoucí bříško, ani nevadí, že se vám chvilkami z rychlé jízdy udělá špatně – jste šťastná. Určitě se na bulváru najdou dámy, které si k vám budou chtít přisednout. Ale ženu, která nechce být lapena, nelapíte. Asi takhle nějak funguje šíření „těhotenského viru“. A jak se pozná, že už kolegyně uzrála k tomu, aby ho od vás chytila? Stručně řečeno: je jednou nohou na stejné lodi:

✱ Ráda s vámi sdílí vaše radosti i nevolnosti, pochůzky po doktorech, všechna vyšetření spoluprožívá a můžete se jí svěřit s čímkoli, co se plození dětí týká.
✱ Najednou jí nevadí křik dětí v tramvaji, i když jí dřív pěkně čechral nervy.
✱ Odér z plenek nebo poblinkané tričko jí už nenadzvedává žaludek.
✱ Několikrát za měsíc se zalíbením hledí do výlohy s dětským oblečením a nakupuje pro vaše mimi.
✱ Nakukuje do kočárků, sleduje batolící se mrňata na ulici.
✱ Jihne při sledování filmu s dětskou tematikou.

Kdy je pravděpodobnost „nákazy“ největší
Příroda naprogramovala jako ideální věk pro těhotenství 24. až 26. rok života. Složité životní podmínky, nová perspektivní práce, touha dokončit studium apod. často vedou k pragmatickému odmítnutí: děti ještě ne. Podle odborníků kolem 27. roku volání po miminku obvykle odeznívá. Objevuje se znovu kolem 33. a 34. roku, kdy už biologické hodiny bijí na poplach. V Česku trend posunu mateřství do pozdějšího věku pokračuje. Průměrný věk žen při narození prvního dítěte se zvýšil na 27,4 roku, průměrný věk žen při porodu bez ohledu na pořadí dítěte na 29,4 roku.

Co praví věda
Z výzkumu, který probíhal v letech 1997 až 2004 ve švédské Uppsale a jehož se zúčastnilo 150 tisíc žen, vyplývá, že těhotné ženy inspirují své kolegyně, aby přemýšlely o dětech. Studie uvádí, že otěhotní-li na pracovišti některá ze zaměstnankyň, zvýší se tím o 10 procent pravděpodobnost, že v následujících 13 až 24 měsících otěhotní její kolegyně. Ženy s nižším vzděláním více podléhají vlivu kolegyň. Ženy s vyšší kvalifikací se spíše inspirují stejně vzdělanými.

Subjektivní epidemie?
 Je to tedy spíš tak, že oči vidí, co chtějí vidět? Těhotné ženy popisují, že si najednou všímají jiných věcí než dřív. Všude se to ráz naráz hemží kočárky a dětmi, v tramvaji potkáte hned několik břichatých, které si potřebují sednout. A pro „epidemii“ nacházejí i „objektivní“ důkazy: čekání v přeplněné poradně je nekonečné!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články