Náhradní mateřství: Dítě z půjčeného bříška

Touha po vlastním dítěti nás naučí smířit se i s tím, že nám jej odnosí a porodí jiná žena. Náhradní mateřství vyvolává různé emoce. Jednoznačně kladné jsou samozřejmě u těch, pro které je jediným možným řešením.
Náhradní mateřství: Dítě z půjčeného bříška

Kudy vede cesta k takovému mateřství a jak moc trnitá je, nám prozradila maminka, které budeme říkat třeba Marie, která náhradní matku našla. S čím musela bojovat? Kolik náhradní matce zaplatila? Kdy nejvíc plakala? 

Příběh Marie: Přišla jsem o dítě i o šanci být maminkou 

Otěhotněla jsem hned, jak jsme miminko zkusili. Senzace! Ale během těhotenství mi začal nebezpečně stoupat krevní tlak. Léky pomohly jen krátce, můj stav se rychle zhoršoval. Porodila jsem císařským řezem ve 27.tt. Pak přišly komplikace, hodně jsem krvácela a lékaři, aby mi zachránili život, mi museli vzít dělohu. Děťátko bylo maličké, slabé, dostalo infekci a nepřežilo. Několik let poté jsme s manželem nebyli schopni na téma dítě vůbec komunikovat. Když to přebolelo, začali jsme uvažovat o adopci, ale odradil nás fakt, že může jít až o několikaletý proces a nakonec se vůbec nemusíme dítěte dočkat. A my jsme zoufale potřebovali rány v našich srdcích po tak bolestné ztrátě zahojit. Proto jsme se rozhodli pro náhradní mateřství. Začali jsme tedy hledat náhradní matku.

 

Náhradní maminku jsme našli až napotřetí  

Obrátili jsme se na IVF centrum, ale tam tyto kontakty nezprostředkovávají. Hledali jsme na různých fórech matku na inzerát. Není to vůbec snadné, je to obrovská zodpovědnost vybrat ženu, která odnosí vaše dítě. Žen ochotných dělat náhradní matku není mnoho, a hlavně - musíte si vzájemně „sednout“. Je to totiž všechno moc křehké. Nám se to povedlo až se třetí matkou.
Ještě složitější je to s jistotou dodržení dohody. Právně u nás není náhradní mateřství nijak ošetřeno. Písemné dohody jsou bezpředmětné, jakákoli smlouva mezi biologickými rodiči a náhradní matkou je nevynutitelná.

Příběh náhradní maminky Evy: Odnosila jsem jim dítě

Příběh náhradní maminky Evy: Odnosila jsem jim dítě

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články