Maminka.czPředškolák

Na školku nemám. Za hlídání platím tchyni

Martina Machová 18.  12.  2012
Nedostatek míst v předškolních zařízeních, vysoké ceny v soukromých školkách a zároveň napjaté rodinné rozpočty volají po méně standartách řešeních v každodenní péči o děti zaměstnaných maminek. Samoživitelka Eva a živnostnice Petra vzaly řešení do vlastních rukou, tedy vlastně ne tak úplně do vlastních.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Eva a Petra jsou v úplně rozdílných výchozích životních situacích, přesto řeší stejný problém – a kupodivu jej vyřešily takřka shodně. Pro obě bylo rozhodování o tom nabídnout rodinnému příslušníkovi za pravidelné a dlouhodobé hlídání finanční odměnu těžké, nyní toho však nelitují. A zdá se, že toho nelitují ani další zúčastnění – tchyně a teta.

Samoživitelka Eva

Eva žije v Praze, je rozvedená a má dvouletého syna. Manžel ji sice pravidelně posílá alimenty, avšak „rodičák“ a alimenty na pokrytí hypotéky a běžných životních nákladů nestačí. Bez úspor by na tom byla Eva bledě. Evě by moc pomohlo, kdyby se mohla vrátit zpět do práce; kde byla úspěšná, žádaná a dobře placená. Pokud by syn mohl chodit do státní školky a Eva do práce, žili by si vcelku slušně. Jenže syn je na školku ještě malý a ani za rok není úplně jisté, že se do ní dostane. A bohužel i ta nejlevnější soukromá školka by byla pro Evu drahá, o paní na hlídání ani nemluvě. A tak Eva po dlouhém váhání oslovila tchyni – bydlí blízko, je to koneckonců synkova babička, je v důchodu a vždy se s ní dalo rozumně domluvit.

Eva vše nejprve konzultovala s exmanželem, ten nebyl proti, naopak takové řešení přivítal. Eva totiž nechtěla, aby poněkud zvláštní nabídka vyvolala v rodině rozepře. Byla ráda, že rozvod proběhl klidně a s bývalým manželem vychází korektně. Eva pozvala tchyni na kávu a vysvětlila jí, jak by si vše představovala; synka by k babičce ráno odvezla a odpoledne přivezla, spolu se synem doveze i oběd a svačinky, protože syn je silný alergik a spoustu potravin jíst nesmí. Pokud by byl chlapec nemocný, bude se snažit s ním být na nemocenské ona. Pracovat bude od pondělí do čtvrtka. Babička byla viditelně potěšená důvěrou, avšak absolutně odmítala i nijak závratnou finanční odměnu. Ale Eva trvala na svém a poprosila tchyni, ať si vše rozmyslí a případně probere ještě se synem. Vždyť dobré účty dělají dobré přátele a každodenní dlouhodobé hlídání vnoučete není žádnou samozřejmostí!

V Evině případě vše funguje až na drobná nedorozumění skvěle. Eva vydělává a zvládne zabezpečit chod celé domácnosti, babička si přivydělává, není celé dny sama, užívá si vnoučka, musí být stále aktivní a exmanžel vídá syna častěji.

Živnostnice Petra

Petra žije v regionu s velkou nezaměstnaností. S manželem vlastní maličkou prosperující zeměměřičskou firmu, kde jsou i jedinými zaměstnanci. Jsou vděční za každou zakázku. Čím víc prosperuje firma, tím víc trpí rodina. Petra zkrátka již nemůže zvládat práci a dvě malé děti, tříletá dvojčata. Dva roky se upínala k tomu, že děti vezmou do školky (alespoň na dopoledne), a bude lépe. Do školky se dvojčata však nedostala ani na odvolání a soukromá školka pro dvě děti je nad finanční možnosti mladé rodiny.

Nakonec vypomohla teta, která odešla vzhledem k obrovské nezaměstnanosti v regionu do předčasného důchodu. Teta si občas ve firmě přivydělávala jako figurant, a tak viděla, jak se mladí manželé snaží, a jak jsou peníze, které jim dokonce sousedé občas závidí, těžce vydělané. Nabídla tedy, že by mohla děti pravidelně hlídat u sebe doma. Petra se s tetou dohodla na rozumné částce a děti k tetě každé ráno vozí. A pozor, nakonec není sama, u energické tety se schází děti tři – Petřina dvojčata a o rok mladší dcerka Petřiny kamarádky, která firmě dělá účetnictví.

Zkrátka a dobře, musíme si pomáhat :-)

Témata: Děti, Předškolák, Hlídání dětí, Mateřská škola, Nezaměstnanost, Stejný problém, Petřina, Běžný život, Rodičák, Hlídání, Plat, Soukromá školka, Alimenty, Petřín