Na hory přibalte i cestovní pojistku!

Pokud patří vaše rodina mezi milovníky lyžování a plánujete všichni strávit jarní prázdniny vašich dětí na horách v zahraničí, nezapomeňte si s sebou přibalit i cestovní pojistku. Právě úraz v zahraničí vás totiž může vyjít dráž než celá vaše dovolená.
Na hory přibalte i cestovní pojistku!
Pár minut v helikoptéře za tisíc EUR
Úraz v zahraničí není ničím neobvyklým a nikdo ho nemůže předvídat, proto je dobré myslet na komerční cestovní pojištění. Například Česká pojišťovna pojistila během loňské zimy téměř 220 tisíc lidí a poskytla plnění ve více než tisícovce případů, což je ve srovnání s předcházejícím rokem zhruba o čtvrtinu méně. Toto nižší číslo není důsledkem větší opatrnosti milovníků zimních sportů, ale loňským sníženým zájmem o lyžování nejen u nás, ale i v ostatních zemích Evropy, kde panovaly oproti jiným letům zhoršené sněhové podmínky.
 
Je pravda, že každý občan má v ostatních zemích EU nárok na zdravotní péči, který vyplývá z Evropského průkazu zdravotního pojištění. Pozor ale dejte na to, že tento nárok lze uplatnit jen ve státních zdravotních zařízeních, často je požadována spoluúčast pacienta a na některé věci se nevztahuje (např. převoz helikoptérou do nemocnice nebo náhradní dopravu zpět domů). „Léčbu v soukromých ordinacích a zdravotnických zařízeních, která převládají právě v blízkosti lyžařských středisek, vám veřejné zdravotní pojištění nepokryje. Náklady se pak mohou vyšplhat na desetitisíce korun i více,“ informuje Soňa Šmůlová, produktová manažerka cestovního pojištění z České pojišťovny. Mohla by o tom vyprávět například 26letá lyžařka z Prahy, která utrpěla ve Francii komplikovanou zlomeninu holenní kosti. Jen několikaminutový pobyt v helikoptéře, která ji převážela ze sjezdovky do nemocnice, stál necelých 1000 EUR, transport sanitkou do republiky dalších více než 40 tisíc korun. A kolik vás může v zahraničí stát ošetření nebo přeprava sanitkou či vrtulníkem, vidíte v tabulce níže.

Co se může stát a hlavně kolik vás to může stát
Odvoz z místa úrazu - 50 – 300 EUR
Přeprava vrtulníkem - 1 000 – 3000 EUR
Doprava do nemocnice sanitkou - až 300 EUR
Ambulantní ošetření - 100 – 500 EUR
Hospitalizace (paušální sazba na den) - 250 – 1 000 EUR
Převoz domů sanitkou - 25 – 65 000 Kč

Pramen: Česká pojišťovna
 
Klepněte pro větší obrázekHazardéři mohou u sousedů zaplatit statisíce
Pokud jste se rozhodli vyzkoušet sjezdovky u našich sousedů na Slovensku, nezapomeňte, že už více než dva roky, od července 2006, si musí turisté na Slovensku hradit sami zásahy Horské záchranné služby. Horská služba má ve svém ceníku všechny úkony, které provádí. Zaplatit můžete několik stovek u jednodušších zásahů, v případě transportu helikoptérou i několik desítek tisíc. Rozhodně se vyplatí mít sjednané cestovní pojištění, které zásah horské služby v případě vašeho úrazu pokryje. Například u České pojišťovny zaplatíte za pojištění léčebných výloh od 157 korun za týden, což se ve srovnání se stovkami tisíc, které byste zaplatili za případnou škodu, rozhodně vyplatí.

Nemáte na zaplacení? Ve Francii vám zabaví lyže
Dejte pozor na to, že ve Francii po vás budou záchranáři požadovat úhradu svozu ze sjezdovky okamžitě v hotovosti. Pokud u sebe hotovost nemáte, záchranáři si vezmou do zástavy vaše lyže nebo snowboard a vydají vám je až po zaplacení. Vyplatí se tedy mít u sebe hotovost. Pokud máte sjednané cestovní pojištění, asistenční služba vám zajistí úhradu tak rychle, jak je to možné.

Jízdu mimo sjezdovky si připojistěte
Důležité je, abyste zvolili cestovní pojištění ušité na míru vaší cestě. „Obecně platí, že v pojištění rekreačních sportů jsou zahrnuty sporty rekreační, je dobré si ale s pojišťovnou ověřit, co považuje za rekreační sportování a na jakých místech tyto sporty můžete provozovat,“ radí Soňa Šmůlová. Konkrétně pro lyžování platí, že musíte jezdit po vyznačených sjezdovkách. Pro jízdu v rizikových oblastech nutno sjednat pojištění pro vyšší riziko. Přitom pro snowboardisty platí stejná pravidla jako pro lyžaře.
 
PTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ
Klepněte pro větší obrázekRadí Soňa Šmůlová, produktová manažerka cestovního pojištění z České pojišťovny, která ráda odpoví na všechny vaše dotazy ohledně cestovního pojištění.
 
Své dotazy vkládejte přímo do diskuze pod článkem. Pro přidání příspěvku není nutná registrace.
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články