Cukrovka je porucha tvorby nebo působení inzulinu, která vede k následnému zvýšení koncentrace cukru v krvi. Ta může postupně způsobit další závažné zdravotní komplikace, včetně například mozkové mrtvice a infarktu. Pro nemocné cukrovkou je nad rámec běžné zdravé stravy důležitý také optimální přísun chromu, zinku, hořčíku, železa a vitaminů skupiny B.
Chrom je důležitý pro správné využití cukru organismem, protože zvyšuje účinnost inzulinu. „Nedostatek chromu může být jednou z příčin porušené tolerance glukózy. Na rozdíl od jiných příčin takto způsobenou poruchu tolerance glukózy lze odstranit tím nejjednodušším způsobem, a to doplňkem stravy s trojmocným chromem. Výsledky jsou tak jednoznačné, že tento klinicky již ověřený způsob používá každý, kdo jej alespoň jednou vyzkoušel," uvádí ve svých seminářích pro veřejnost odborník na cukrovku, lékař Josef Mainz.
Zinek svými protizánětlivými účinky pomáhá léčit diabetickou nohu, navíc podobně jako chrom podporuje účinek inzulinu.
Hořčík je pro diabetiky nezbytný, protože zlepšuje totiž citlivost diabetiků na inzulin.
Vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12) se účastní metabolismu cukrů, tuků a bílkovin a pozitivně ovlivňují vstřebávání a vylučování potravy.
Železo pomáhá celkově posilovat odolnost organismu a bojovat s únavou.
Všechny tyto zmíněné látky jsou přirozeně obsažené mj. v pivovarských kvasnicích, kterým se také říká rostlinný inzulin. Švýcarský biochemik a fyziolog Emil Abderhalden je s úspěchem využíval k léčení pacientů s cukrovkou už v první polovině 20. století. Z pivovarských kvasnic se pak v někdejším Československu zrodil Pangamin, český patent vyráběný už více než 50 let. Jde o ryze přírodní produkt, který oficiálně ocenil i Svaz diabetiků. Podle internisty Ladislava Krajči lze diabetikům sušené pivovarské kvasnice určitě doporučit. Pangamin mohou užívat i budoucí maminky trpící těhotenskou cukrovkou.