Mytí vlasů: Víte, jak na to?

Vlasy jsou opravdu velmi křehké, snadno lámavé a podle toho se k nim musíme chovat. Naučte se správnou techniku jejich mytí, zvolte správné přípravky a máte vyhráno!
Mytí vlasů: Víte, jak na to?

Mycí procedury
Před umýváním vlasy důkladně pročešte, zabráníte tak pozdějšímu zacuchání. Nejprve je alespoň minutu nechte máčet pod proudem teplé vody. Šampon naneste do dlaně, nařeďte ho s troškou vody a aplikujte rovnoměrně do celé délky vlasů. Vyhněte se bezhlavému kroužení rukou, tak vlasy jen poničíte a navíc je po takovéto „péči“ jen tak nerozčešete. Dejte přednost lehkému uhlazování a mnutí v dlaních, pokožku hlavy pomalu promasírujte konečky prstů. Podle potřeby opakujte a použijte kondicionér. Ten nechte chvíli působit (u mastnějších a jemných vlasů vynechejte kořínky a začněte až od půlky hlavy) a pečlivě smyjte - zbytky přípravku by vlasy zatížily.

Odnaučte se i drastické vysoušení ručníkem. Stačí ho jemně přitisknout na vlasy a udělat si volnější turban. Vlhké vlasy jsou mimořádně náchylné k poškození, pročešte je tedy jen hřebenem s širokými zuby. Vysoušejte studeným vzduchem nebo ještě lépe – nechte je přirozeně schnout. Dokud vlasy nebudou suché, nepoužívejte gumičky ani sponky. A spaní s vlhkými prameny je naprosté tabu!

Individuální péče podle typu vlasů
Suché vlasy: Jste-li majitelkou suchých kadeří, vsaďte na krémovější přípravky, které uzavřou vlhkost uvnitř vlasového vlákna. Nezapomínejte na pravidelné výživné masky.

Mastné vlasy: Máte mastné vlasy a nevíte, zda jim každodenním mytím spíše neškodíte? Ne, pokud budete používat jemné a šetrné přípravky. Soustřeďte se přitom na mytí vlasů u hlavy a konečky šetřete od přesušení. Nezapomínejte ani na kondicionér, ale ten pro změnu nanášejte až od druhé třetiny délky vlasů. Nanášení od hlavy může způsobit zplihlé vlasy.

Jemné vlasy: Jemné vlasy brzy působí mastně a zplihle. Vyzkoušejte produkty s přídavkem panthenolu, který by měl zpevnit vlasové vlákno. Šamponujte vlasy jen jednou a místo krémových kondicionérů používejte leave-in přípravky ve spreji, které bývají lehčí.

Péče pro barvené vlasy: Čas od času použijte tónovací šampon, který oživí barvu mezi návštěvou u kadeřníka.

Studená, nebo teplá voda?
Vlasy myjte vždy vlažnou vodou. Příliš teplá voda vlasům škodí a budou se také rychleji mastit.

A co přípravky 2 v 1?
Pro ty, kteří mají normální typ vlasů, nemusí být přípravky 2 v 1 ve výjimečných případech špatné. V ostatních případech se jim raději vyhněte, nedělají vlasům dobře. Šampon vlasy jakoby rozruší, kondicionér zase uhladí. Samy si asi dokážete představit, co se děje, když jsou oba dva přípravky v jedné lahvičce.

Vyzkoušejte suchý šampon!
Nemáte čas si umýt vlasy? Použijte občas suchý šampon. Přípravek obsahuje rýžový prášek, který vytáhne mastnotu z vlasů. Jednoduše nastříkáte a pročešete.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články