Mýt, nebo nemýt vlásky miminka?

S novorozencem je nové všechno, dokonce i hygiena. Ale posedlost čistotou není na místě ani ve jménu lepší péče o drobečka.
Mýt, nebo nemýt vlásky miminka?

Dostala jsem pro miminko kosmetiku. Tři návštěvy – tři balíčky s pestrými lahvičkami a krabičkami a na všech se usmívá to nejspokojenější miminko. Jenže po které mám sáhnout, když všechny jsou prý ‚nejlepší‘? A co když je náš chlapeček zatím neodhalený atopik?“ napsala nám novopečená maminka Kristina a připojila své dočasné řešení: Aby se žádný z dárců neurazil a čerstvé děťátko neosypalo, zavřela voňavé dárky do skříně a zatím svého třítýdenního chlapečka myje „jen“ vodou. Včetně vlásků. A dělá správně. Zlaté pravidlo o mytí kštice těch nejmenších vlasáčů totiž říká: mýt málo a šetrně. Co to konkrétně znamená, vysvětlila dermatoložka MUDr. Štěpánka Čapková z Fakultní nemocnice v Motole.

1. Je vůbec nutné pečovat o pokožku hlavy i u kojenců a batolat?
V prvních měsících života je vlásků většinou málo a jsou velmi jemné. Kojenec si je ještě nezašpiní, proto stačí mýt vlásky jen jednou týdně, a to kvalitním dětským mýdlem z lékárny. Důležité je také vzniklou pěnu dobře opláchnout, a to od čelíčka ke krčku, aby se mýdlo nedostalo do očí.

2. Kdy je čas na šampon?
Některý z dětských šamponů je možné použít u půlročního miminka. Intenzita mytí hlavy i v tomto věku záleží na stupni zašpinění vlásků, a proto většinou stačí mýt je jednou až dvakrát týdně. Tomu nahrává i fakt, že kojenci tuto proceduru zrovna nemilují. Přitom je dobré mít na paměti, že při každém mytí vlásků, stejně jako bezvlasé kůže, se odstraní nečistoty, ale spolu s tím se do určité míry pokožka také odmastí. Mycí prostředky navíc působí negativně i na svrchní vrstvu vlasů (tzv. kutikulu) a urychlují její opotřebení. Zásadně proto používejte pouze dětské šampony, které jsou vyvinuty s ohledem na zvláštnosti dětských vlasů a pokožky. Jejich složení musí být navíc tak jemné, aby nedocházelo k podráždění spojivky a šampon nepálil při náhodném zanesení pěny do oka dítěte.

3. Co dělat s hnědavými šupinkami na pokožce hlavičky?
S nánosy mastných žlutavých nebo hnědavých šupin ve vláskách se často setkáme u dvou- až tříměsíčních kojenců. Jde o běžnou vyrážku, ale je vhodné ji léčit, protože v místech postižení pak snadno vypadávají vlásky. Obden, vždy alespoň tři hodiny před večerním koupáním, napouštějte místa se šupinkami olivovým nebo slunečnicovým olejem. Tím šupinky změkčíte a pak je jemně odstraňujte během koupele hustším hřebínkem nebo jemným kojeneckým kartáčkem na vlasy. Olej z vlásků pak vymyjte kojeneckým mýdlem nebo dětským šamponem.

4. Liší se péče o vlasovou pokožku, když je atopická?
Hlavní rozdíl mezi zdravou a atopickou pokožkou hlavy je v tom, že atopická je suchá a snadno se podráždí při častém a nešetrném mytí. Mytím vlásků odstraňujeme pot, kožní maz a opotřebované zrohovatělé buňky kůže, zároveň však odstraňujeme z kůže také ochranný film na jejím povrchu, který tvoří bariéru před škodlivými zevními vlivy. Proto atopikům doporučujeme mýt vlásky pouze jednou týdně, u těch s vážnějšími problémy i méně často. Každé mytí vlásků totiž v takovém případě vede k častějšímu svědění a někdy i ke zhoršení ekzému v této oblasti.

5. Čím umýt hlavu malého atopika?
Dětem s atopickým ekzémem myjte vlasy zásadně šamponem pro suchou a citlivou pokožku nebo takovým, který je přímo určen pro atopiky. Takové šampony by měly být šetrné, aby příliš nenarušovaly ochranný kožní plášť, a neměly by být ani výrazně parfémované. Obsahovat by naopak měly látky, které zvlhčují a změkčují pokožku. Přípravky nakupujte v lékárně, kde může při výběru poradit i zkušený lékárník. 

Dědictví na celý život
S atopickým ekzémem se děti musí naučit žít a patřičně o sebe pečovat, protože s ním porostou. U staršího děcka proto dohlédněte na to, aby nepoužívalo běžné, příliš voňavé a pěnivé šampony. Chlapci často používají na vlasy tekutá mýdla a mycí emulze určené na tělo, což je nevhodné. Je nutné, abyste dětem s atopickou dermatitidou vštěpovali tyto zásady:
-  mýt si vlasy méně často než jejich vrstevníci, maximálně jednou týdně. V období dospívání pak dvakrát týdně,
-  důkladně z vlasů teplou vodou vypláchnout zbytky šamponu,
- vyhýbat se kondicionérům (pokud nejde o děvčata s hodně dlouhými vlasy,
-  sušit vlasy pozvolna, ne příliš horkým vzduchem.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články