Moje nejlepší (nejhorší) porodnice

Také byste chtěla dopřát svému děťátku ten nejlepší start do života? Aby se z porodu nestalo harakiri? Naštěstí už ve většině porodnic najdete personál na úrovni. Přesto nezapomínejte na staletími prověřené úsloví: dvakrát měř a jednou řež!
Moje nejlepší (nejhorší) porodnice
Také vzpomínáte, jaký to byl šok, když vás rodiče poprvé vyslali do neznámého prostředí? Čas běžel, vyrostla jste, absolvovala nějakou tu školu, třeba i vyjela za prací do světa. Když se vám začalo zakulacovat bříško, hltala jste a sbírala informace, aby vás nic nemohlo překvapit ani zaskočit. A přišel den D. Ocitla jste se před známou neznámou budovou porodnice a rázem z vás byla zase ta malá holčička. Nakonec jste to určitě ustála. A šla si „vyzvednout“ miminko…
 
Dobré rady
„Kamarádka mi důrazně kladla na srdce, abych nedělala na personál ramena, prý jsem ten typ,“ vzdychá Jitka. „Jenže já byla v takovém stresu, že se mi třásly nohy, a skoro jsem jen koktala, když se mě na příjmu na něco ptali. Souhlasila jsem i s klystýrem, který jsem ještě doma považovala za nepřijatelný. A pak už to šlo všechno ,samospádem‘…“
 
„A dělejte, nemáme tady jenom vás,“ štěkla na mě sestřička a strčila mě na záchod.ʻ Porodnice praská ve švech, tak abyste nezdržovala,“ podotkla už trochu smířlivěji. „Ale to já přece dobře věděla, že tam nemají jenom mě. Jenže tělo si nedá poručit. Po pár minutách mi nebylo jasné, jestli ještě působí klystýr nebo už rodím… Strašně jsem se bála, aby se moje děťátko poprvé nepodívalo na svět v místnůstce, kam i císař pán chodil pěšky. Co budu dělat, když to na mě opravdu přijde? Volat? Bouchat? Uslyší mě vůbec někdo? Jak dlouho jsem tam byla, ani nevím.“
 
„Neporodila jste mi tady, že ne?“ smála se sestřička, která se objevila ve dveřích. Její vtipkování mě moc nepobavilo. Byla jsem ráda, že žiju. Naprosto vyšťavená jsem pak odpočívala na balonu a v duchu si říkala: ,Když jsem přežila tohle, porod už mě nerozhodí.‘ Naštěstí jsem na něj moc dlouho čekat nemusela. Honzíček se po dvou perných hodinách na svět podíval zvenku. Stačil jeden pohled a všechno bylo rázem zapomenuto.“
 
Jsou na tom mazačky lépe?
Ať už se nastávající maminka připravuje na porod méně nebo více, nakonec je to s ní často stejné jako s nepopsaným papírem. Chodila sice na předporodní kurzy, sbírala informace v knihách a časopisech, prošla si porodnici, seznámila se s lékařem a sestřičkami, ale… Když došlo na věc, nebyl třeba volný její vysněný pokoj, porouchala se vana, službu měl někdo jiný a bylo po jistotě a klidu. Ještěže ji aspoň mohl za ruku držet nastávající otec. Podle gynekologů a porodníků jsou na tom druhorodičky a vícerodičky o něco lépe než ty maminy, které na to jdou poprvé. „Jednak je to proto,“ zdůrazňuje primář Gynekologicko-porodnické kliniky v Praze-Motole Roman Chmel, „že většinou porod probíhá rychleji a snáz, ale i kvůli tomu, že už ženy vědí, co všechno je čeká.“ Podle jeho názoru je něco jiného, když to máte nastudované nebo když už máte první akci v praxi za sebou. „Zvlášť když jdete do stejné porodnice, víte, kde co je, jaký je personál, co po něm chtít můžete a která přání vám prostě vyplnit nemůže...“
 
Ale i kdybyste rodila potřetí, počtvrté, stejně to nehodíte jen tak za hlavu. Spoutávat vás budou obavy, jestli k ostatním dětem, které doma máte, přibude další zdravý drobeček.
 
A co hvězdičky?
Jak se dozvědět, které zařízení je nejlepší a které za nic nestojí? I české porodnice – stejně jako restaurace – mají své hvězdičky. Ta, která má všech pět P, patří mezi ty nejlepší. Znamená to, že je na úrovni, pokud jde o vybavení, péči o rodičky i narozené miminko. Ale hvězdičky nejsou všechno. Mnohdy ani tak nezáleží na zázemí, které může nabídnout, jako na erudovanosti a chování zdravotnického personálu. Stačí jeden bručoun, jedna nepříjemná porodní asistentka nebo sestra a vy porodnici, která se může pyšnit, že stojí nejvýš, přidělíte pět černých a pěkně velkých puntíků. A už do ní pochopitelně nikdy nevkročíte, byť by vám ji ostatní malovali narůžovo. Vlastní zkušenost je totiž nepřenosná. Vám sice budou možná vyprávět, jak je to tam skvělé, ale vy zase další maminky obeznámíte s tím, jak na vás byla sestřička sprostá a jak nehezky zacházela s vaším miminkem.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Všichni jsme jenom lidi…
Každý z nás má svoje trápení, svoje dobré i špatné dny. Ty se pochopitelně nevyhnou ani zaměstnancům porodnice. Jenže oni jsou profesionálové a nastávající maminky jejich klientky. Co na tom, že se jim některá z nich nelíbí, že jim brní hlava z toho, že při tlačení ječí jak na lesy. Je na nich, aby jí vysvětlili, co má a co nemá dělat,s a hlavně, jak pomůže sobě i miminku, aby ve zdraví a v pohodě mohli spolu po třech dnech, případně i dřív opustit porodnici. Pokud se vám něco takového stane, požádejte je, aby se k vám chovali tak, jak mají. Nenechte se zahnat do kouta.
 
Co vás čeká
Předpotopní sanitka drncající na kolejích – to už se dnes nevidí. Pokud zavoláte, do porodnice by vás měla dopravit (podle naléhavosti) do 15 minut.
Rozhodnete-li se přivést mimino na svět v porodnici, smiřte se už dopředu s tím, že budete muset podstoupit na příjmu papírování (není-li dítě na krajíčku), podstoupit některé procedury. Klystýr ani holení už však naštěstí povinné nejsou, záleží tedy na vás, jak se o všem domluvíte. Pokud jste chodila na předporodní kurzy nebo se v porodnici zaregistrovala dopředu, dohodněte se na způsobu porodu, na tom, co chcete „podniknout“ v první době porodní a jaké máte představy o té druhé. Jestli vás bude doprovázet partner a jestli chcete v porodnici zůstat jen nezbytně nutnou dobu – tedy méně než stanovených 72 hodin. V takovém případě budete muset podepsat revers.
 
Porodnická oddělení či kliniky se už v současné době velmi snaží o to, abyste se tam cítila dobře. Můžete si tam oddechnout na balonu, ve vaně, protáhnout se na žebřinách. Výjimkou není ani polohovatelné lůžko. V nadstandardních pokojích bývá i sprcha a televize – za to všechno ovšem musíte zaplatit.
V řadě porodnic si můžete objednat nadstandardní pokoj i na šestinedělí. A tatínek tam s vámi může být takřka nepřetržitě. Pokud jste v pořádku, miminko můžete „piplat“ spolu – jen pod dohledem sestřiček. Nejenže ho krmíte a přebalujete, ale můžete ho i vykoupat. Aspoň tak získáte praxi…
 
Milí lékaři a sestřičky aneb Maminky očekávají...
 
že v porodnici nepotkají žádného protivu, který jim bude znepříjemňovat život.
 
že jsou nastávající maminky klientky nemocnice, nikoli podřízené, a že se jim v porodnici dostane kvalifikované péče a vlídného zacházení.
 
že si zdravotnický personál uvědomí, že jsou ženy v „jináči“ plné obav, zda porod zvládnou a jestli bude jejich miminko v pořádku.
 
že jim zdravotnický personál nebude vytýkat, že se dost nepřipravily. Nejdou přece ke zkoušce. Když dojde „na věc“, jsou některé z nich tak rozhozené, že jim je stejně veškerá teorie na nic.
 
že na ně nikdo nebude křičet, ani se k nim nebude chovat neurvale. Jednak je to neslušné a pak… jejich klientka potřebuje především informace a instrukce, co ji čeká, jak se má zachovat v určitých situacích. Totéž platí i pro situace po porodu a při péči o miminko.
 
že když si maminka domluví porod v Kolíně a skončí kvůli nedostatku místa třeba v Kladně, bude vykolejená – je jinde, než očekávala, z dosahu svých blízkých. Manžel za ní musí složitě dojíždět, nebo třeba ani přijet nemůže. Není divu, když má pláč na krajíčku.
 
Milé maminky aneb Zdravotnický personál si přeje…
 
abyste pochopily, že si na vás nechce vylévat zlost nebo vás používat jako nárazník, když má špatnou náladu. Někdy je prostě v porodnici takový šrumec, že není čas na dlouhé řeči. Pokud něco potřebujete vědět, zeptejte se. Může se totiž stát, že je nenapadne, že nevíte, kde je záchod…
 
abyste věděly, že jsou pravidla, která je třeba dodržovat, a jiná, nad kterými lze přimhouřit oko. Přivedete-li si do pokoje, kde je další maminka s dítětem, hordu příbuzných, je to neúnosné. Ruší a ještě mohou novorozence nakazit.
 
abyste se nedivily, že jsou nervózní, když při císařském řezu pobíhá kolem tatínek a všechno fotí. Není to proto, že nechtějí, aby viděl, co doktoři dělají, ale ruší je to při „práci“. Vždyť jde vlastně o operaci jako každou jinou.
 
abyste nebyly rozzlobené, nebude-li pro vás v dohodnuté porodnici, která přetéká od sklepa po půdu, místo. Třeba bylo nutné vzít „komplikovanější“ případ.
 
abyste uvěřily, že mají zdravotníci jediný zájem: pro vás co nejlehčí porod a zdravé děťátko!
 
KDE VÁM PORADÍ
 
Spoustu důležitých informací se samozřejmě dozvíte každý měsíc v Betynce – v našem průvodci českými porodnicemi, případně v našich speciálech o těhotenství a porodu či na www.moje betynka.cz. Dobrým pomocníkem vám určitě budou i stránky www.aperio.cz.
 
Text: Vlasta Adamcová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články