Maminka.czTěhotenství

Mluvit, mluvit, mluvit, aneb co vše slyší miminko v bříšku?

Tereza Víchová 26.  7.  2015
Zpěv, básničky, promlouvání, dotyk. Dítě v děloze vnímá všechno, a komunikací v těhotenství navíc můžete významně ovlivnit jeho paměť i osobnost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takzvaný prenatální bonding je novinkou, kterou podrobně rozpracovávají psychologové a jednoznačně doporučují budoucím maminkám, aby s dětmi komunikovaly už před jejich narozením. Zesílí to mimo jiné pevnost vzájemného spojení a vztahu celkově. Všeho s mírou ale platí i zde a slovo „přiměřeně“ je naprosto zásadní. 

Jde o rytmus, ne o obsah 

„Já mluvím na bříško pořád a každý večer zpívám pořád jednu písničku,“ vypravuje Magda. „Občas něco říkám, i když třeba nakupuju, možná vypadám před lidmi trochu divně, ale vyhovuje mi to. Někdy čtu nahlas i pohádku.“ A protože je Magda v 30. týdnu těhotenství, její miminko ji slyší.

„Sluch se vyvíjí dříve než zrak, už v pátém měsíci těhotenství, zrak oproti tomu až kolem sedmého měsíce,“ vysvětluje Lucie Hladká, poradkyně psychomotorického vývoje. „Dítě je na zvuky zvyklé už z matčina těla, vnímá její hlas, který rezonuje celým tělem, i procesy jako bušení srdce nebo trávicí procesy. Maminku si pamatuje bezpečně, proto ho také její hlas uklidní po narození, když pláče.“

Tip na básničku pro vaše bříško:

Houpy, houpy, kočka snědla kroupy a kocourek jáhly, po peci se táhly. 
Táhly se až k rybníčku, vylovily rybičku. Rybička se nedala, hop do vody uďála. 

I když asi vaše miminko zatím nepochopí příběh o perníkové chaloupce, slyší a cítí rytmus řeči, emocionální zabarvení hlasu a na srdeční rytmus maminky reaguje svou vlastní pohybovou aktivitou. „Matčin hlas a rytmický tlukot jejího srdce stimulují počátky paměti, už proto je určitě vhodné na nenarozené miminko mluvit a jinak s ním komunikovat,“ dodává odbornice. 

Nejen s mámou si buduje vztah

A nebuďte v tom sama, i tatínek a sourozenci se mohou na příchod nového člena rodiny také připravovat. Dítě vnímá jejich hlasy už proto, že je slyší často. „Doporučuji ale ostatním členům rodiny mluvit na bříško v jeho těsné blízkosti. Tyto hlasy totiž nerezonují celým tělem jako ten maminčin a měly by být výrazné, aby je dítě slyšelo. Ke komunikaci rozhodně patří i hlazení bříška, zpívání nebo hraní na hudební nástroj, můžeme pouštět i hudbu,“ dodává poradkyně.

Některé výzkumy dokonce ukazují na vliv určitého stylu (například vážné hudby typu Bach či Mozart) na budoucí rozvoj intelektu. Dejte ale volnost svým chutím a instinktům a rozhodně si neordinujte skladbu, která vás samotnou nebaví, v domnění, že vychováte hudebního génia. 

Přiměřeně...

…platí i pro prenatální komunikaci. Nepřirozené, umělé a příliš hlasité zvuky jsou spíše na škodu. „I vyšetřením se dá zjistit, že na příliš hlučný podnět reaguje dítě tím, že se mu zvýší pulz a může se objevit i přímo stresová reakce,“ vysvětluje Lucie Hladká. 

„Pro správný vývoj sluchu i po porodu je vhodné prostředí bez vysokých tónů, bouchání a permanentně zapnuté televize. V těhotenství bych určitě vynechala třeba návštěvu koncertu populární hudby nebo jinak hlučného prostředí. Pro dítě je mnohem důležitější rytmus, třeba básničky nebo písničky. I po narození ho přece uklidňuje rytmické, ale jemné houpání.“ 

Trénujte komunikaci 

„Přiznám se, že mně bylo spíš nějak trapně. Mluvit na bříško mi přišlo zvláštní, i když jsem se na dceru těšila, ještě tak nějak nebyla přítomná, “ vzpomíná Tereza. „Mazala jsem se, hladila bříško, mluvila v duchu, ale nahlas to nešlo. Trochu se to změnilo, až když se objevily pohyby.“

Co všechno slyší plod během těhotenství? 

  • zvuk placenty
  • pulzování krve v žilách
  • tlukot matčina srdce
  • kručení v žaludku
  • pohyby ve střevech
  • hlas matky, otce a sourozenců
  • zpívání, rytmus hudby 

Ačkoli psychologové poukazují na fakt, že dítě vnímá vaše rozpoložení a mluvení „v duchu“, paměť nebo sluch dítěte a vzájemné porozumění tím neovlivňujete. „Maminky by samy sebe neměly do ničeho nutit, ale občas bych během těhotenství zkusila využít chvilku samoty doma a brát to celé jako nácvik komunikace, jen to třeba zkusit,“ doporučuje Lucie Hladká.

„Po narození je mluvení na dítě naprosto zásadní. Vše, co mu říkáme, mu pomůže začít lépe rozeznávat situace, které se opakují, a začít spolupracovat třeba při oblékání nebo přebalování. V těhotenství se dá komunikace výborně zahájit.“ 

Odborná spolupráce: Mgr. Lucie Hladká

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Rybička, Vhodné prostředí, Trávicí proces, Mozart, Kocourek, Mimi, Srdeční rytmus, Trávící proces, Nenarozené miminko, Hlučné prostředí, Lucie Hladká