Maminka.czTěhotenství

Mimoděložní těhotenství: Co vás čeká a nemine a jaké jsou příznaky

Zuzana Labudová 20.  3.  2019
Možná jste se už radovala z pozitivního těhotenského testu, když vám lékař oznámil, že vaše gravidita je mimoděložní. Kladné řešení zde bohužel neexistuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak poznat mimoděložní těhotenství

Mimoděložní těhotenství je stav, kdy oplodněné vajíčko nedoputovalo až do dělohy a uhnízdilo se mimo ni, nejčastěji v jednom z vejcovodů. Může se ale usídlit také v děložním hrdle, na vaječníku nebo na pobřišnici.

V takovém případě bohužel neexistuje žádný způsob, jak takovou graviditu udržet – mimo dělohu se zkrátka miminko nevyvine.

Navíc je mimoděložní těhotenství pro ženu život ohrožující, takže nezbývá než situaci radikálně, tedy chirurgicky vyřešit.

Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství?

Pokud vám byla diagnostikována mimoděložní gravidita, čeká vás buď laparoskopická operace, anebo klasický chirurgický výkon. V současné době představují mimoděložní těhotenství asi 2 % všech gravidit a jejich výskyt podle odborníků stoupá.

Rizikové faktory mimoděložního těhotenství

Mimoděložní těhotenství se nejčastěji vyskytuje u žen, které jsou v jiném stavu poprvé. Zvýšené riziko mají ty, jež prodělaly opakovaně zánět vejcovodu, rizikovým faktorem je také dlouhodobé užívání jednosložkové hormonální antikoncepce, která obsahuje pouze hormon progesteron.

Krvácení v těhotenství: Co může být jeho příčinou?

Někdy je příčinou mimoděložní gravidity selhání nitroděložního tělíska, které nepůsobilo tak, jak mělo, takže došlo k oplodnění vajíčka, jež ale nedoputovalo až do dělohy. Důvodem může být také endometrióza. A poněkud vyšší riziko je i u umělého oplodnění.

Jak poznáte mimoděložní těhotenství

Mimoděložní těhotenství je nejčastější náhlou příhodou v gynekologické oblasti, takže pravděpodobně máte i vy ve svém okolí ženu, která touto zkušeností prošla. Prvním příznakem je vynechání menstruace, jež je typické pro všechny gravidity – a vy jste v tuto chvíli skutečně těhotná.

Těhotenství po mimoděložním těhotenství
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Těhotenství po mimoděložním těhotenství

Může se ale vyskytnout i nepravidelné krvácení. Velmi často se přidávají bolesti v podbřišku, které mohou být docela mírné, ale také se mohou dostavit v takové intenzitě, že přemýšlíte spíše nad nějakou otravou nebo akutním zánětem slepého střeva. Bolesti můžou být tak silné, že se mohou dostavit i poruchy vědomí.

Kdy do nemocnice s podezřením na mimoděložní těhotenství

Vždycky! Máte-li pozitivní těhotenský test, přestala jste krvácet nebo krvácíte či špiníte nepravidelně a bolí vás břicho, vždy se vydejte k lékaři.

Může se jednat o banalitu, protože mnoho žen na začátku těhotenství právě v souvislosti s uhnízďováním embrya v děloze pobolívá podbřišek, ale pokud jde skutečně o mimoděložní graviditu, jste reálně ohrožena na životě.

Gratulujeme! Bára Poláková je dvojnásobnou maminkou

Rozhodnout o diagnóze v tomto případě opravdu není ve vašich silách, to může učinit jen lékař či lékařka na základě vnitřního vyšetření, krevních testů a zejména ultrazvukového vyšetření.

Na co se připravit

Konzervativní léčba mimoděložního těhotenství se u nás nepraktikuje, proto se smiřte s tím, že vás čeká operace.

Ve Spojených státech se sice u mimoděložních gravidit, které jsou mladší než šest týdnů, místo operace volí podávání cytostatického léku methotrexát, a to buď nitrožilně, do svalu, anebo přímou aplikací do embrya pod ultrazvukovou nebo laparoskopickou kontrolou, u nás je ale tento postup spíše výjimečný.

Čeští lékaři se k němu uchylují tehdy, pokud se embryo zahnízdilo v děložním hrdle, protože radikální postup v této oblasti výrazně snižuje šance na donošení dalšího plodu.

Když miminko není, kde má být aneb Mimoděložní těhotenství

Druhou možností jsou případy, kdy se embryo usídlilo na místě silně protkaném cévami, například u sleziny či jater. Cytostatika se u nás používají v rámci chemoterapie v onkologické léčbě a jsou známá citelnými vedlejšími účinky, proto je tento způsob léčby mimoděložní gravidity u nás vzácný.

S ohledem na váš věk a případný počet dětí budou gynekologové postupovat co nejšetrněji, proto se, pokud je to možné, volí převážně laparoskopický zákrok.

Šetrná laparoskopie

Laparoskopická metoda je moderní a šetrnější verze chirurgického zákroku, a to nejen v gynekologické praxi. S její pomocí mohou operatéři zobrazit všechny orgány v oblasti břicha a pánve.

V celkové narkóze vám pak provedou několik drobných řezů v oblasti pupíku a podbřišku a do břišní dutiny zavedou laparoskop spojený s videokamerou a světlem. Břicho vám nafouknou plynem, aby byl obraz co nejzřetelnější. Pak dobře prohlédnou všechny orgány a zjistí, kde se oplodněné vajíčko uhnízdilo.

Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství

Posléze zavedou dovnitř nástroje, kterými vajíčko z nesprávného místa odstraní. Takový postup je ve srovnání s klasickou operací mnohem šetrnější, protože je potřeba kratší narkóza a ranky, které vám po takovém výkonu zůstanou, jsou jenom velmi malé, takže budete brzy fit.

Někdy je ale nutné po zahájení operace laparoskopickou cestou přece jenom břišní dutinu otevřít a provést zákrok klasickým způsobem, tedy tzv. laparotomií.

Přehledná laparotomie

I když vás lékaři připraví na laparoskopickou operaci, nikdy není laparotomie vyloučena. Jednak může v průběhu zákroku dojít ke komplikacím nebo mohou operatéři zjistit, že v důsledku mimoděložního těhotenství masivně krvácíte do dutiny břišní, což si žádá okamžité otevření břicha pacientky.

To se nepovedlo! Rodiče se marně snaží o roztomilé fotky dětí, ty na to kašlou

Mezi největší výhody laparotomie totiž patří právě to, že lékaři do břicha vidí mnohem více, a tudíž mají detailní přehled o tom, co se uvnitř děje. To je ale samozřejmě spojeno s větší invazivností výkonu, vyšším rizikem infekčních komplikací a delší dobou rekonvalescence. V každém případě lékaři metodu chirurgického zákroku volí s ohledem na aktuální stav pacientky.

Přijdu o vejcovod při mimoděložním těhotenství?

Celkem 95 % ze všech mimoděložních těhotenství charakterizuje uhnízdění oplodněného vajíčka v jednom z vejcovodů, říká se tomu tubární gravidita. To automaticky neznamená, že o vejcovod přijdete, ale velmi často bohužel operatérům nezbývá než ho odstranit.

K tzv. salpingektomii, tedy odebrání vejcovodu, ovšem lékaři přistupují pouze tehdy, kdy je vejcovod hnízdícím embryem natolik poničen, že by vám už stejně prakticky k ničemu nebyl. Jestliže to jen trochu jde, upřednostňuje se tzv. salpingotomie, tedy naříznutí vejcovodu a odsátí embrya.

Může být sex po porodu stejný jako dřív?

V takovém případě se pak vejcovod samovolně hojí, což je někdy bohužel doprovázeno tvorbou jizev, čímž se může stát neprůchodným a opět hrozí riziko dalšího mimoděložního těhotenství. Ani ponechání vejcovodu ve vašem břiše tak nemusí znamenat vyřešení situace.

Pokud o jeden přijdete, může se samozřejmě teoreticky přihodit, že při dalším těhotenství se oplodněné vajíčko opět uhnízdí mimo dělohu, a to ve vašem druhém vejcovodu (anebo někde jinde).

Tuto možnost nelze vyloučit, ale mnohem pravděpodobnější je, že se vaše další gravidita bude vyvíjet normálně, vajíčko doputuje do dělohy a vy se stanete maminkou.

Těhotenství po prodělaném mimoděložním těhotenství

Je naprosto logické, že když se dozvíte tu nepříjemnou novinu, že je vaše těhotenství mimoděložní, a budete muset na operaci, chcete mít všechno co nejdříve za sebou, abyste se po rekonvalescenci mohla pokusit o další graviditu. Nespěchejte ale příliš. V případě, že by totiž k zákroku došlo příliš brzy, mohlo by se stát, že operatér embryo prostě nenajde.

Za takových okolností by vaše hospitalizace musela být prodloužena, v následujících dnech by se lékaři snažili embryo lokalizovat pomocí ultrazvuku, a až by se jim to podařilo, musela byste se laparoskopii podrobit ještě jednou.

Pokud bylo vaše těhotenství chtěné a zvláště pokud jste čekala první dítě, budou vás pravděpodobně trápit otázky, proč se to stalo právě vám a jak tento nezdar ovlivní vaše další šance na početí a donošení miminka. Bohužel asi 40 % žen, které mají za sebou mimoděložní graviditu, už poté neotěhotní.

Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme

Ze zbývajících 60 %, které přijdou znovu do jiného stavu, se u 12 % opakuje uhnízdění embrya mimo dělohu a u 15 % dojde ke spontánnímu potratu.

Každopádně bude vhodné, abyste, až budete znovu držet v ruce pozitivní těhotenský test, okamžitě kontaktovala svého gynekologa, aby polohu embrya ihned lokalizoval.

Jednak se nebudete trápit strachy, kde se zase vaše vajíčko toulá, a pokud by opravdu náhodou došlo k opětovnému mimoděložnímu těhotenství, budete operována co nejdříve, takže šance na zachování vejcovodu budou vysoké. Každopádně si nic nevyčítejte, na mimoděložní graviditě opravdu nenesete žádnou vinu.

VIDEO: Co všechno ještě nevíte o těhotenství a měla by jste?

Může se opakovat mimoděložní těhotenství?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Může se opakovat mimoděložní těhotenství?

Marta Jandová: Po porodu jsme plakali déle než dcera
Rakovina prsu se nemusí projevit jen bulkou. Varovné příznaky nepodceňujte
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Tipy a rady v těhotenství, Rakovina prsu, Chemoterapie, Hormonální antikoncepce, Laparoskopická operace, Psychosomatika, První příznaky, Oplodněné vajíčko, Fikce, Vaš, Embryo, Jake, Spojený stát, Podbřišek, Konzervativní léčba, Dlouhodobé užívání, Mimoděložní těhotenství, Spontánní potrat, Narkóza, Rizikový faktor, Příznaky, Zvýšené riziko, Fík