Miminku vstříc!

„Pojistit si“ přesný termín nelze, ale s rozumným přístupem se nepříjemností můžete vyvarovat.
Miminku vstříc!
Vydejte se k domovu
Dnešní ženy už nejsou žádné bábovky. Mnohé z nich jsou zvyklé kvůli své kondici šlapat v kopcích dvacet i třicet kilometrů. Je taková fyzická námaha přijatelná i pro nastávající matku ve 4. měsíci? Do kolikátého měsíce může takhle „chodit“?
Jitka Slabá, České Budějovice

Pavel Calda: Některé pohybu odvyklé i netěhotné jedince by třicetikilometrová túra téměř zabila. Pokud je nastávající maminka opravdu zkušená turistka a nemá žádné konkrétní problémy, může i nadále s manželem pochodovat. Kdyby se během výletu dostavil pocit únavy, nemá smysl ho přemáhat. Potom je lepší nasednout do nejbližšího vlaku a vydat se k domovu. Pohyb, na který jste zvyklá, by škodit neměl.

Stihnou to včas?
Letní měsíce tráví často maminky s malými dětmi někde venku, třeba na chalupě. Hodí se to i tehdy, když je mamča znovu těhotná, porodnici si domluvila v Praze a termín porodu vychází na konec srpna? Jak se „pojistit“, když je nejbližší porodnice od chalupy vzdálená přes dvacet kilometrů?
Veronika Jindrová, Praha

Pavel Calda: Chcete-li rodit v Praze, nezbude vám než se tam posledních šest týdnů zdržovat. Pokud vám nevadí, že budete možná rodit v místě, kde máte vaši chalupu, zjistěte si, jak dlouho trvá, než přijede sanitka, a jak dlouho jí to bude trvat do porodnice. Určitě se nespoléhejte na to, že termín porodu byl stanoven na konec srpna. Rodit můžete kdykoliv jindy.

Chce na svět dřív…
Proč se porod spustí samovolně při prvním i druhém dítěti dřív, i když pro to není žádný konkrétní důvod? Pokud „potkal“ předčasný porod i sestru, nemůže jít o dědičnou záležitost?
Iveta Lacková, Kolín

Pavel Calda: Předčasný porod, tedy porod před 37. týdnem těhotenství, asi dědičný není. Pokud však žena porodí předčasně, je pravděpodobnost opakování tohoto stavu vyšší. Příčin předčasného porodu je celá řada, nejčastěji je to asi infekce. Skutečná příčina stále není známa a intenzivně se v této oblastí bádá. Předčasné porody, zejména ty před 32. týdnem, jsou velkým medicínsko-společenským problémem.

Maso nevařím…
Krvavé maso či kuchyňské „pachy“ jsou pro některé těhotné ženy totéž co červený hadr pro býka. Partnerům však často tvrzení „není mi dobře“, „je mi špatně od žaludku“ připadá jako planá výmluva. Existuje pro to nějaké logické vysvětlení?
Hanka Rybová, Frýdek-Místek

Pavel Calda: Manžel by měl mít více pochopení, protože to, že nesnášíte pachy v kuchyni, je důsledkem těhotenství. Není to až tak vzácné, souvisí to s jiným smyslovým vnímáním vůní a pachů. Tento stav po porodu odezní. To je jediné, co vám mohu slíbit.

Bude stačit píchnutí?
Jednou z metod, kterou je možné při porodu utlumit bolest, je akupunktura. Znamená to opravdu, že po napíchání jehliček žena skoro nic necítí stejně jako třeba po epidurálu?
Irena Machová, Brno
 
Pavel Calda: V odborné literatuře se opravdu často píše o využití akupunktury během porodu. Jen bych si dovolil předeslat, že se nejedná o žádnou novinku, natož objev. Akupunktura je součástí tradiční čínské medicíny a je stará několik tisíc let. Acus je latinsky jehla a punctura je vpichování. Akupunkturní jehly se vpichují do akupunkturních bodů, které jsou rozmístěné po celém těle. Podobný, snad i lepší účinek než vpichování jehliček má opichování bodů sterilní vodou. Hlavní problém vidím v tom, že tato metoda není u nás běžně dostupná – a o skutečné účinnosti lze také stále ještě diskutovat. Bude mimo jiné záležet na vlastním kvalitním provedení. Zatímco epidurální anestezie je dnes již běžnou metodou na většině porodnických pracovišť a lékaři jsou dostatečně zaškoleni k jejímu provádění, využití akupunktury k tlumení bolesti zatím není u nás běžně rozšířené ani ověřené.
 
Klepněte pro větší obrázekDoc. MUDr. Pavel Calda - Gynekologicko-porodnická klinika VFN Praha

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články