Miminkovský manuál péče

Říká se, že každý začátek je těžký, a zcela jistě to platí ve chvílích, kdy po návratu z porodnice začínáte o miminko pečovat zcela sama.
Miminkovský manuál péče

Ale nemějte obavy, vše brzy hravě zvládnete. K péči o miminko patří i péče o pokožku, vlásky, hygiena a koupání. Pokud se miminko narodí v termínu, je dětská pokožka zcela vyvinuta, je ale mnohem tenčí a zranitelnější než u dospělých. Její ochranné funkce však „dozrávají“ až během několika měsíců po narození. Během prvních týdnů dochází k jejímu olupování, více se vysušuje a šupinatí. Jak tedy v tomto směru o miminko pečovat?

Hygiena a koupání
Koupání je velmi příjemný rituál, uklidnění před spaním a také příležitost k utužování vzájemných vztahů. Časté a dlouhé koupání však může citlivou pokožku miminka vysušovat, po smytí „mázku“ je totiž pokožka málo odolná vůči působení vody – snadno se rozmáčí a má větší sklon k přesušení. Někteří dermatologové proto doporučují koupel jen 2–3krát týdně.

Při správné péči každodenní koupání nevadí, pouze by nemělo trvat dlouho (max. deset minut). K mytí používejte speciální kosmetiku – dětská mýdla, oleje, mycí emulze či pečující pěny, které vodu změkčují a chrání kůži před vysušováním. Řešením je také pravidelné používání mýdla jen na ruce, nohy a zadeček a celé tělo důkladně mýt mýdlem jen jednou týdně.

Po jemném osušení pokožky je ideální kůži ošetřit dětskými olejíčky, hydratačními mléky či krémy, a to nejlépe do dvou až tří minut po koupeli, aby se vrchní vrstva kůže nepřesušila. Začervenání pokožky v záhybech pod krkem, v podpaží a tříslech se pokuste vyřešit používáním dětského zásypu, který zamezuje tření kůže. Zhoršující se projevy však konzultujte s dětským lékařem.

Po koupání můžete miminku také ostříhat nehty, očistit uši a nos. Nehty zastřihujte nůžkami s tupým koncem, na rukou do obloučku a na nohou rovně.

Nos a uši čistěte vatovými tyčinkami. Vytřete nos a také vodu z ušního boltce a vchodu do zvukovodu, ale nikdy nevstupujte smotkem do hloubky. Odstraňujte jen mázek, který ve zvukovodu vidíte, jinak můžete nečistoty zatlačit dovnitř, k ušnímu bubínku. A co je také důležité, pro každou dírku vždy použijte novou tyčinku.

Krásné vlásky
K mytí vlásků používejte výhradně dětský šampon, je jemný, nedráždivý a nepálí v očích. Kojencům se často tvoří ve vláskách bílé nebo žlutavé šupinky. Aby nebránily růstu vlásků, měly byste je odstraňovat. Do postižené pokožky na hlavě vetřete asi hodinu před koupáním dětský olejíček. Šupinky se uvolní a můžete je vyčesat kartáčkem. Pak umyjte hlavičku šamponem. Pokud se miminku tvoří vyšší nánosy šupin, poraďte se s lékařem.

Čistý zadeček
Nejzatěžovanější oblastí na těle miminka je pokožka pod plenkami. Důležitá je proto častá výměna plen a důkladná hygiena. Při přebalování kůži pečlivě očistěte, osušte a ošetřete tenkou vrstvou ochranného krému, který je určen pro péči o tyto partie a pomáhá proti opruzeninám.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články