Miminko potřebuje režim, tak mu ho dopřejte

Už když se dítě narodí, líbí se mu, když se činnosti opakují a ono ví, co bude následovat. Jak vytvořit miminku pravidelný režim a proč prospívá i rodičům?
Miminko potřebuje režim, tak mu ho dopřejte

Michalka se narodila jako miminko, které nebylo snadné ukonejšit. První týdny proplakala a měla potíže s usínáním. „Nejhorší chvilky nastávaly večer, kdy dokázala v kuse plakat několik hodin,“ vzpomíná Eva, která Michalku porodila na své čtyřiatřicáté narozeniny.

Na miminko se těšila a před porodem přečetla několik knížek. A tak si vzpomněla na jednu radu, na níž v literatuře narazila opakovaně – že miminka milují opakované činnosti a rituály jim pomáhají ke zklidnění.

Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek

Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek

„Začali jsme každodenním koupáním. Ačkoliv jsme do té doby vaničku napouštěli sotva obden, teď jsme vytvořili skutečný rituál – přesně v půl sedmé večer jsme Michalku vykoupali, namasírovali a oblékli do pyžamka a odnesla jsem ji rovnou do ložnice, kde jsem ji v přítmí nakojila. Navodili jsme tím atmosféru večerního spánku a asi po dvou týdnech jsem začala sledovat, že chápe, co bude následovat a během převlékání do pyžama už zívala,“ vypráví Eva, která ve stejné době narazila na knížku Tajemství klidného dítěte.

Autorka Tracy Hogg dává novopečeným rodičům návod na strukturovaný denní režim, jenž přispívá ke zklidnění dětí a řeší jejich problémy se spánkem i kojením. „Nastavila jsem si denní režim a všechny činnosti prováděla ve stejném pořadí: Michalku jsem po probuzení přebalila, pak jsem si s ní hrála nebo ji nechala, ať pozoruje svět, nakojila jsem ji a uspala – a takhle pořád dokola.

Nedodržovala jsem každý den naprosto identický, v mém režimu byl pochopitelně prostor pro improvizaci a taky časté procházky venku, ale základ jsem se snažila dodržovat tak, aby Michalka měla jídlo a spánek v přibližně stejnou dobu,“ říká Eva.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články