Miminko je na světě: Šestý měsíc

Vaše dítě začíná projevovat větší zájem o to, co se kolem něj děje. Otáčí okamžitě hlavu za známými hlasy a zkoumá věci, které jej zajímají, delší dobu než dříve.
Miminko je na světě: Šestý měsíc

Dítě se rychle stává pohyblivějším a je většinou schopno se pomocí rukou překulit do sedu. Vleže na břiše zjišťuje, že ho kopání posunuje, většinou nejprve dozadu. Jestliže se rozzlobí, že se nemůže dostat tam, kam chce, příliš mu nepomáhejte. Můžete ho v jeho úsilí podpořit tím, že hračku položíte téměř na dosah, nebo mu zapřete chodidla dlaněmi, aby se mělo při lezení o co opřít. Jestliže ho zdvihnete a přemístíte tam, kam chce, nenaučí se, jak toho dosáhnout samo.

Schopnost dítěte dosáhnout a uchopit je stále přesnější a vy mu můžete pomoci tyto dovednosti zdokonalit tak, že budete klást předměty do nejrůznějších směrů. Brzo bude schopno držet předměty v dlaních a předávat si je z jedné ruky do druhé. Můžete jeho schopnosti rozvíjet tak, že mu budete podávat dvě hračky najednou, aby je muselo uchopit oběma rukama. Jestliže mu podáte chrastítko, zatřeste s ním, aby se po něm ihned natáhlo a snažilo se vytvářet stejný zvuk jako vy.

Dítě se viditelně dychtivě zajímá o vše, co se děje kolem něho, a pohybuje hlavou a očima všemi směry. Pozorně sleduje, co děláte i když je to na druhé straně místnosti. Jeho oči se nyní pohybují zároveň, takže jestliže vaše dítě šilhá, je lepší se poradit s očním specialistou.
Vaše dítě je velmi upovídané, zvládne se dorozumívat pomocí samohlásek kombinovaných s jednou či dvěma souhláskami. Směje se, usmívá a výská si při hře s patrným potěšením. Zlost a nespokojenost dává najevo hlasitým křikem.

Vaše dítě již může umět:
• smát se a usmívat
• používat celé ruce k uchopení předmětů a předávat si je z jedné ruky do druhé
• pohybovat oběma očima zároveň a otáčet hlavu i oči
• hrát si s rukama a nohama
• pohybovat malými předměty
• být ostražité vůči cizím lidem

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články