Miminko je na světě: Pátý měsíc

Vaše dítě se naučí zákon příčiny a důsledku prováděním jednoduchých pokusů, jako je vyhození hračky z kočárku.
Miminko je na světě: Pátý měsíc

Nejprve se domnívá, že hračka zmizela, a nechápe, kam se poděla. Jestliže hračku zdvihnete a vrátíte mu ji, bude zmateno, ale zároveň i potěšeno. Zkusí to znovu a znovu, dokud nepochopí, že tím, že hračku upustí a poté jí dostane zpět, začíná vědomě ovlivňovat své okolí.

V provádění pokusů můžete dítě podporovat tím, že s ním budete hrát jednoduché hry, například na schovávanou, na „bafání“, nebo tak, že budete ukrývat předměty a znovu je ukazovat. V tomto věku se dítě ještě nebude snažit zjistit, co jste schovala, neboť se domnívá, že předmět již neexistuje, protože ho nevidí. Teprve až za několik měsíců si dítě uvědomí, jak to ve skutečnosti je, a začne skrytý předmět samo hledat.

První zoubky
Každému dítěti začínají růst zoubky jindy, ale v průměru se první dětský zub objeví právě již mezi pátým a sedmým měsícem. Děti prožívají růst zubů různě, některé mají velmi nepříjemné pocity, zatímco jiné si stěží všimnou, že se jim vyklubal první zub.

Slinění je často prvním příznakem toho, že zuby jsou na cestě, a může se objevit již od deseti týdnů věku. Nadměrné slintání může způsobit suchou vyrážku kolem úst, kterou léčíme jemným dětským pleťovým krémem. Kousání je další předzvěst prořezávání zoubků. Vaše dítě může začít žvýkat cokoliv, co se mu dostane do pusy, neboť tlak při kousání tvrdého předmětu uvolňuje tlak v dásních. Masírování dásní prstem může dítěti přinést úlevu, anebo mu můžete poskytnout něco, co by mohlo kousat, např. chladící kousátko nebo kousek mrkve.

Když se prořezává zub, často dochází k zánětu jemných dásní, takže je pravděpodobné, že než se zub proklube, bude mít dítě citlivé a zarudlé dásně. Tahání za ucho nebo škrábání na tváři může být také příznakem růstu zubů, neboť bolest cestuje podél nervových vláken. To je především běžné při růstu stoliček. Jestliže se zdá, že dítě trpí bolestí, můžete mu podat doporučenou dávku paracetamolu. Nikdy však nepřipisujte onemocnění, jako průjem, horečka nebo bolesti v uších, prořezávání zubů. Jestliže si nejste jista, vyhledejte raději lékařskou pomoc.

Vaše dítě již může umět:
• udržet hlavu, je-li vzpřímeno
• při přechodu do sedu udržovat hlavu ve stejné rovině s tělem
• věnovat pozornost menším předmětům
• výskat radostí
• vyslovit zvuk spojující v sobě samohlásky se souhláskami

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články