Miláčku, neblíží se ti termín? Je vám to povědomé?

Také vás tahle zdánlivě nevinná partnerova věta rozpaluje doběla? Jako by nestačilo, že vás bolí nafouklé břicho, hlava třeští, chce se vám brečet nebo něco rozbít a zásoba vaší tolerance vůči okolí je dočasně vyčerpaná.
Miláčku, neblíží se ti termín? Je vám to povědomé?

Premenstruační syndrom zkrátka není kamarád. A to je asi jediné, na čem se shodne naše konvenční medicína s tradiční čínskou. Přístupy k jeho odstranění jsou totiž zcela odlišné. A to je dobře, protože si můžeme vybrat, jak pomoci sobě, a nakonec i našemu okolí. Záleží na tom, jaký jsme kdo typ.

Typ pilulkový
Vyhovuje vám, že nejrychlejší řešení na všechno je tabletka. Vymáčknout z blistru, hodit do pusy, zapít… a ještě než skutečně zabere, je vám jakoby zázrakem líp. Hlavě i tělu jste poslala zprávu, že na jejich nepříjemné signály nejste zvědavá, tak ať je laskavě utlumí. A podobným způsobem nejspíš zvládnete i projevy premenstruačního syndromu.

V Americe je v takovém případě zázračnou pilulkou první volby antidepresivum, v Evropě se zase nejčastěji doporučují analgetika proti bolesti a hormonální antikoncepce, která blokuje přirozenou činnost vaječníků a pomalu se stává všelékem, protože ovlivňuje nejen premenstruační potíže, intenzitu a pravidelnost menstruace, ale i kvalitu pleti, vlasů atd. Způsob, jak zatočit s otravnými signály, tedy máme, a to i přesto, že příčina toho pravidelného několikadenního pekla před menstruací není naší medicíně zcela jasná. Odborníci mají za to, že premenstruační syndrom je individuální reakcí na měnící se hladinu hormonů. Tomu nasvědčuje i fakt, že některá z nás žádné potíže vůbec nemá a jiná je jen těžko snáší a že potíže zmizí už první den menstruace.

Typ sportovní
Nejste fňukna, život berete, jak přichází, a to i s tím, že je třeba občas zatnout zuby. A tak svou nervozitu krotíte sebekontrolou a bolesti břicha, zad a hlavy prostě rozchodíte. A není to od věci, pohyb podporuje krevní oběh a proudění energie. Vědoma si potřeby vitaminů, minerálů a vůbec zdravého životního stylu si v těch dnech odepřete silnou kávu, alkohol a naopak tělo i mysl zklidníte třezalkovým čajem nebo přírodními oleji. Mezi ty, které vám v „šílených“ dnech pomohou, patří například dýňový, dodávající železo a zinek v optimální formě. Vitaminy A, B, C a D zase lépe než pilulky doplní například šťáva nebo olej z rakytníku řešetlákového.

Typ alternativní
Pokud věříte, že v našem organismu vše souvisí se vším a že je dobré před volbou léku odhalit příčinu potíží, pak vám inspiraci nabízí tradiční čínská medicína (TMC), která premenstruační syndrom rozhodně nepodceňuje. Naopak v pomíjení jeho signálů vidí nebezpečné důsledky. Vychází z toho, že průběh menstruace zobrazuje zdravotní stav ženy a souvisí s dráhami (meridiány) jater, sleziny a ledvin s tím, že premenstruační potíže mají na svědomí blokády v dráze jater a sleziny.

V dráze jater se soustředí všechny naše emoce a zpomalují v ní proudění krve i energie, což omezuje i práci sleziny. Následný nedostatek energie v orgánech se podle TMC projevuje právě jako bolest, které si před menstruací užíváme dost. Blokáda v dráze jater a hromadění krve vytváří napětí a pocit horka v horní části těla (zatímco nohy bývají studené), psychika je rozhozená vnitřním horkem, které se navíc zviditelňuje na pokožce jako akné nebo zhoršující se ekzém.

Deficit energie v oblasti hrudníku zase způsobuje bolest v prsou. Odborníci na TMC jsou přesvědčení, že dlouhodobé blokády v těchto drahách vedou ke vzniku cyst, myomů i nádorů a právě v tom je jejich nebezpečí. Předejít tomu, stejně jako potížím před menstruací, je možné zprůchodněním dráhy jater, čímž se uvolní emoce i posílí slezina a energie i krev se zase rozproudí. V tom je účinná čínská bylinná směs s příznačným názvem Zklidnění zčeřené hladiny.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články