Měli byste znát: Laryngitida

Laryngitida je zánětlivé onemocnění hrtanu. Postihuje především miminka a batolata. Mohou za ni některé typy virů či bakterií. Je nebezpečná a často mívá dramatický průběh.
Měli byste znát: Laryngitida

Příznaky
Večer uložíte do postýlky zdravé dítě. To se za několik hodin probudí s těžkou dušností a bolestivým kašlem. Často má teplotu. Onemocnění je způsobeno otokem, který zužuje průsvit hrtanu v oblasti hlasivek. Dítě je ochraptělé, dušné a namáhavě kašle. Kašel je typický – suchý, štěkavý a bolestivý. Dušnost je vždy vdechová (nádech je drsný a přerušovaný). Provází ji úzkost a neklid nemocného, je třeba rychle mu ulevit. Pohled na dušné dítě bývá velmi stresující – je nutné, abyste se uklidnili a dokázali mu pomoci. Pokud laryngitidu „zvládnete“ doma, zajděte s dítětem druhý den k lékaři. Příště už podle štěkavého kašle poznáte, co dítě trápí. A od svého pediatra budete mít určitě léky „pro jistotu“.

Jak dítěti pomoci
Nejprve mu umožněte, aby zapojilo pomocné dýchací svaly – proto je lepší je posadit. Má-li více než 38 stupňů, dejte mu lék proti teplotě, nejlépe čípek. Zároveň přidejte antihistaminikum, např. Zyrtec, Aerius, Dithiaden (v předepsaném dávkování). Lék je nechte zapít – třeba vlažným čajem. Když se do 15 minut stav nestabilizuje a dítě je stále dušné, oblečte je a otevřete okno. Studený vzduch působí na dýchací cesty jako obklad, zmenší otok v hrtanu, a tak utiší dušnost.

Kdy je potřeba lékař?
Když se dýchání nezklidňuje a dítě dál dráždivě kašle, dopravte je na dětskou pohotovost či do nemocnice, případně volejte rychlou záchrannou službu. Existují léky, jež rychle dítěti uleví. Ty by měl aplikovat lékař. Ten také rozhodne, zda jsou potřeba antibiotika.

Co dítě trápí:
✱ suchý, štěkavý kašel, který je velmi nepříjemný a stále se vrací
✱ obtížný nádech, nádechová dušnost
✱ teplota, někdy i vysoká horečka
✱ neklid až úzkost 

Zapište si:
✱ Dítě posaďte a uklidněte je. Teple je oblékněte nebo zabalte do deky.
✱ Otevřete okno, aby mohlo dýchat čerstvý a studený vzduch. Vzduch v místnosti zvlhčujte – třeba mokrým prostěradlem.
✱ Dejte mu antihistaminikum, lék na teplotu.
✱ Pokud to vypadá, že se dusí, na nic nečekejte a zavolejte záchranku (155)! 

Hrtan (larynx) je součástí horních cest dýchacích a slouží k tvorbě hlasu. Uložen je na přední straně krku. Tvoří ho soustava chrupavek spojených vazy a svaly. 

S ČÍM JI MŮŽEME ZAMĚNIT? SE ZÁNĚTEM ZÁKLOPKY HRTANOVÉ...
I ta se projevuje dušností, kašlem a neklidem. Dítě je v celkově špatném stavu, má kašel stejný jako u zánětu hrtanu, má vdechovou dušnost, bolesti při polykání, sliní. Obtíže se vleže zhoršují, proto se všemi silami brání položení do postýlky. To je urgentní stav, kdy je potřeba volat rychlou záchrannou službu!

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články