Mazlíčci pro mazlíčky

Snad každé dítě jednou zatouží po zvířecím mazlíčkovi a přijde za vámi s prosebným výrazem, že nutně musí mít psa, kočku nebo králíčka. Jak se k tomu postavíte?
Mazlíčci pro mazlíčky

„Pro malé dítě je podle mého názoru nejlepší pes," říká veterinářka Markéta Voldřichová a zároveň maminka tří dětí. V její domácnosti žijí v harmonické soudržnosti s dětmi kočky i obrovský pes. Je tedy osobou nadmíru povolanou k tomu, aby rodičům poradila, jakého mazlíčka dětem pořídit.

Pes, přítel dítěte

„Pokud se rozhodnete k malému dítěti pořídit pejska, radila bych nebrat ho z útulku, jakkoli to je záslužný čin. U takového pejska totiž nevíte, jakou má minulost a zda mu děti někdy neublížily. Navenek se může tvářit, že je všechno v pořádku, ale pak se náhle ocitne v situaci, která pro něj kdysi byla nepříjemná, a může kousnout," vysvětluje Markéta.

Pokud budete kupovat štěně z chovu, je dobré ho nějakou dobu pozorovat, zda patří k těm dravějším a rychlejším, nebo je spíš klidné a pospávající. K dětem pak samozřejmě vyberte to, které je pomalejší a flegmatičtější. Z ras k dětem jsou podle Markéty Voldřichové vhodní například labradoři, retrívři nebo bernští salašničtí psi. Pokud vás děsí, že jsou to plemena velkého vzrůstu, pak to má svůj důvod. „Větší pes cítí nad dítětem převahu, proto je menší šance, že se dostane do situace, kdy se cítí ohrožen. Riziko případného konfliktu je nižší."

Samostatné kočky

U koček není výběr nijak náročný. Jsou samozřejmě kočky přítulnější a kočky divočejší, ale v zásadě platí, že jsou k občasným dětským ‚netaktnostem' shovívavější než psi. Celkově jsou klidnější a vyrovnanější. Jsou ale také samostatnější a k člověku si nevytvoří tak silný vztah jako pejsci.

Pokud však žijete v domečku se zahradou, často cestujete nebo nemáte čas se zvířátku tolik věnovat, pak je kočka vhodnější než pes. Žije si totiž svůj život, a pokud jí zajistíte přísun potravy, klidně se bez vás nějaký čas obejde a není třeba řešit její hlídání. Také vám odpadne problém s venčením. V domku se zahradou se kočka vyvenčí sama, v bytě jí stačí pořídit tzv. kočičí záchod, a máte vystaráno. Ranních venčicích procházek jste u koček ušetřeni.

Havěť všelijaká

„Pes je pro dítě nejlepší právě z důvodu, že si s ním vytvoří citovou vazbu, což je z emočního vývoje důležitý moment. S žádným jiným zvířetem tohle nezažije," říká Markéta Voldřichová a nelze než s ní souhlasit. S pavouky, hady, neřkuli s rybičkami se holt nepomazlíte a u dveří vás vítat nebudou. Pokud ale chcete dítě naučit zodpovědnosti a pečovat o živou bytost, pak nějaké menší zvířátko stačí.

Nejoblíbenějším malým mazlíčkem je morče, křeček a zakrslý králík. Jsou to přítulná zvířátka a péče o ně není složitá. V případě, že chcete odjet na dovolenou, je možné je vzít s sebou (pokud se domluvíte s ubytovatelem) nebo je snadno umístíte do péče někoho z blízkých. Je však třeba brát v potaz kratší život těchto zvířátek a budoucí slzičky z jejich ztráty.

Pozor na alergie

Zvířecí srst je velkým alergenem, přičemž kočky a psi na tomto žebříčku vítězí. Řešením jsou tzv. naháči, tedy kočky a psi bez srsti, ale ani to ještě není záruka vítězství nad alergií. V takovém případě tedy vstupují do hry rybičky nebo v poslední době stále oblíbenější suchozemské želvičky. Oproti zmiňovaným králíčkům, morčatům a jiné drobotině se tady nemusíte bát jejich časného odchodu a péče o ně opravdu není náročná.

Ať už uvažujete o jakémkoli zvířátku, je kromě zdravotního hlediska nejdůležitější brát v úvahu, zda mu můžete dopřát dostatek prostoru a péči, kterou potřebuje. Asi není třeba říkat, že dogu byste si do 1+1 pořizovat neměli, i kdyby dítě prosilo sebeúpěnlivěji. Snad vám několik našich rad přišlo vhod, a až tedy váš dvounohý mazlíček přijde s prosbou o čtyřnohého mazlíčka, budete připraveni.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články