Máte doma malého „cíťu"? Poradíme vám, jak úzkostnému dítěti pomoci

Mívá vaše zlatíčko často z něčeho strach? Bojí se, že něco pokazí? Dělá si starosti s věcmi, o kterých jiné děti ani nepřemýšlí? Pak nejspíš trpí tzv. úzkostnými poruchami. Čím to je a jak ho můžete tohoto trápení zbavit?
Máte doma malého „cíťu"? Poradíme vám, jak úzkostnému dítěti pomoci

Proč jsou „dnešní děti“ často úzkostnější, než jsme bývali my? „Jedním ze spouštěčů může být tlak na výkon typický pro současnou společnost. Máme na sebe i na děti velké nároky, chceme, aby děti ,v životě‘ dobře obstály. Už od malých dětí se očekávají měřitelné výsledky; nestačí, že prostě jsou,“ říká dětská psycholožka Tereza Beníšková s tím, že i rodiče jsou víc nejistí a svou nejistotu přenášejí na potomky.

A jsou tu i další faktory, související se životním stylem. „Děti mají mnohem méně času na volnou hru, jejich čas je často organizovaný téměř do poslední minuty. Chybí pohyb venku, hodně času děti tráví s elektronikou. Obrazovka stále problikává, mění se činnosti, barvy a zvuky, a mozek to nestačí zpracovat. Přehlcení podněty také přináší úzkostnost,“ upozorňuje dětská psycholožka.

VIDEO: Podívejte se, co se s námi děje během periody. Radost a sebevědomí střídá deprese

VIDEO: Podívejte se, co se s námi děje během periody. Radost a sebevědomí střídá deprese

Svou roli hrají i školní osnovy nabité teorií. „Třeba v českém jazyce se děti už ve druhém ročníku učí vyjmenovaná slova a spoustu další gramatiky, místo aby víc četly, učily se na čtení soustředit a o přečteném si povídat,“ konstatuje. Úzkost však vzbuzuje i jen „svět, ve kterém žijeme“:

„K dětem se dostává víc špatných zpráv,“ upozorňuje dětská psycholožka. „Stačí vidět jedny večerní zprávy, a víte o mnoha neštěstích, včetně působivé vizuální dokumentace.  K čemu však dítěti je, že vidí záběry mrtvých při dopravních nehodách, davy uprchlíků, záběry z války na druhém konci světa… Citlivé dítě takové zprávy zasáhnou, nedokáže je zpracovat. Nedokáže pomoci celému světu.“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články