Máte dítě a na zahradě bazén? Tak pozorně čtěte!

Bazén na zahradě je nejen místem zábavy, uvolnění a pohody, ale především pro rodiny s malými dětmi i zdrojem obav z náhodného pádu s možnými tragickými následky.
Máte dítě a na zahradě bazén? Tak pozorně čtěte!

Stačí jen mžik, a neštěstí je na světě. Spoléhat se tedy jen na sebe, že dítě určitě ohlídáme, není zrovna rozumné.

Ve Francii dokonce platí už téměř deset let zákon, podle kterého všechny nekryté bazény musí být vybavené ochrannými prvky proti utonutí. Na bezpečnost kolem bazénu bychom tedy měli myslet i my. Vždyť utonutí se řadí mezi nejčastější důvody úmrtí dětí. Uvádí se, že až 10 % dětí do 14 let v ČR zemře v důsledku utonutí, z toho nejrizikovější je skupina od 1 do 6 let.

Škála možností je široká
Máte-li tedy malé dítě a na zahradě bazén, patřičně ho zabezpečte dostupnými bezpečnostními prvky. Možností, jak na to, je celá řada, ať už to jsou ochranné ohrádky, vodní alarmy, krycí plachty nebo zastřešení.

Při zabezpečování bazénu pamatujte vždy na úpravu jeho okolí. Aby nedošlo k úrazu, povrch v jeho blízkosti nesmí být kluzký. Nebezpečné zde mohou být především kamenné nebo keramické dlažby bez protismykové úpravy, ze kterých voda vytvoří kluziště. Ideální je se takovým dlažbám vyhnout úplně. Jako pasivní ochrana nahrazující dozor dospělého pak dobře poslouží v létě i v zimě bezpečnostní zábradlí. To by mělo být stabilní, s pevnými vrátky a vysoké alespoň 80 centimetrů. Zvolit je samozřejmě možné i zastřešení, které kromě bezpečnosti prodlouží i koupací sezónu. Představuje však již vyšší investici.   
 
Elektronický detektor (tzv. aquasenzor kombinovaný se solární sirénou), který se připevňuje ke stěně bazénu těsně pod hladinu, a tam snímají a upozorňují na vpád do vody jakéhokoli tělesa těžšího než 5 kg, je další možností. Toto zařízení sice pádu dítěte do vody nezabrání, ale v případě, že se tak stane, nás na tuto nepříjemnou skutečnost okamžitě upozorní. V případě náhodného pádu rozhoduje rychlost záchrany.

Šance na přežití se totiž s každou minutou pod hladinou rychle snižují…
1 minuta = 95 % šance na přežití
2 minuty = 80 % šance na přežití
3 minuty = 65 % šance na přežití
4 minuty = 25 % šance na přežití
5 minut = 1 % šance na přežití

Děti nikdy nesmí zůstat v bezprostředním okolí bazénu bez dozoru! Při koupání i pohybu kolem bazénu by navíc měly mít do asi 5 let věku na sobě nafukovací křidélka nebo vestu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články