Maminka.czVýživa a stravování

Masopust je tady! Na stůl patří koblížky

David Skokan 13.  2.  2015
Pohyblivý lidový svátek, kterému se říká masopust nebo také fašank, fašink či ostatky, začíná na tučný čtvrtek a vrcholí úterním masopustním průvodem. A bez koblížek nebo vdolků by to nebylo ono.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malé tvarohové kobližky

30–35 kusů příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 400 g hladké mouky, 20 g droždí, 70 g krupicového cukru, 125 ml plnotučného mléka, 4 žloutky, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 150 g plnotučného tvarohu, 2 lžíce tuzemáku, olej na smažení

Odvažte mouku. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci z odvážené mouky a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte žloutky, cukr, špetku soli a vanilkový extrakt a utřete.

Pak vmíchejte tvaroh, zbylou mouku a mléko, kvásek i tuzemák a vypracujte vláčné těsto, které nechte v teple pod utěrkou kynout 40 minut. Pak z něj udělejte váleček, nakrájejte na 30 až 35 kousků a z nich udělejte bochánky. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 20 minut.

Smažte dozlatova ve středně teplém oleji, musí jen mírně probublávat. Hotové kobližky nechte okapat na papírové utěrce a ještě vlažné obalte v moučkovém cukru.

Klepněte pro větší obrázek

Jemné kynuté kroužky

20 kusů příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 450 g hladké mouky, 70 g krupicového cukru, 20 g droždí, 125 ml plnotučného mléka, 100 ml smetany 33%, 50 g másla, 4 žloutky, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 lžíce tuzemáku, olej na smažení, 50 g jemného krupicového cukru a 1 lžička skořice na obalení

Odvažte mouku a cukr. Do misky rozdrobte droždí a přidejte lžičku z naváženého cukru a lžíci z odvážené mouky. Přilijte lehce ohřáté mléko, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do kastrůlku po mléce vlijte smetanu a vložte nakrájené máslo. Ohřejte jen tak, aby se máslo rozpustilo, a sundejte z ohně.

Do mísy dejte žloutky, navážený cukr, špetku soli a vanilkový extrakt a utřete. Pak postupně přilévejte smetanu s máslem a přisypávejte mouku. Nakonec vmíchejte kvásek a tuzemák. Dobře zpracujte, až vznikne vláčné těsto (nejlépe to jde v robotu s hákem). To v míse lehce posypte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.

Pak dejte těsto na pomoučněný vál a lehce ho rozválejte na silný plát. Kulatou formičkou (nebo obrácenou skleničkou) vykrájejte kolečka a menší formičkou do nich vykrojte střed. Zakryjte utěrkou a nechte kynout ještě dalších 20 minut.

V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje na 180 °C. Kroužky vkládejte postupně a za velmi mírného bublání tuku je smažte nejprve z jedné strany. Obraťte a dosmažte dozlatova. Tuk nesmí být příliš horký, kroužky by rychle zhnědly a uvnitř by se nepropekly. Usmažené je skládejte na papírovou utěrku a nechte lehce zchladnout. Pak kroužky obalte ve směsi krupicového cukru a skořice.

Klepněte pro větší obrázek

Vdolky pečené v troubě

20 kusů příprava: 2,5 hodiny

Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 20 g droždí, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 40 g másla, 2 žloutky, 150 g švestkových povidel, 2 lžíce tuzemáku, 300 g strouhaného tvrdého tvarohu

Odvažte mouku a cukr. Mléko ohřejte asi na 40 °C. Do misky rozdrobte droždí. Přidejte lžičku cukru a lžíci mouky z odváženého množství. Přilijte třetinu ohřátého mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

Mezitím vsypte mouku, cukr, špetku soli a citronovou kůru do mísy. Ve zbylém mléce rozpusťte máslo nakrájené na kousky a rozšlehejte žloutky. Tekutinu a kvásek postupně zapracujte do mouky. Těsto hněťte asi 10 minut, až bude hladké a vláčné. Zakryjte ho v míse utěrkou a nechte kynout asi 50 minut.

Pak vykrájejte lžící malé bochánky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vymazaný máslem. Bochníčky zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout. Nakynuté vdolky lehce promáčkněte dlaní. Vložte do trouby a při 180 °C pečte 30 minut. Po vychladnutí je potřete povidly s tuzemákem a posypte strouhaným tvarohem.

Klepněte pro větší obrázek

Kynuté rohlíčky plněné tvarohem

12 kusů příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 250 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 150 ml plnotučného mléka, 15 g čerstvého droždí, 50 g másla, 2 žloutky, špetka soli, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření, Náplň: 150 g polotučného tvarohu, 50 g krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového pudinku, 1 lžíce rozinek naložených v tuzemáku

Mouku a cukr odvažte. Mléko dejte do kastrůlku a lehce ohřejte. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžičku cukru a lžíci mouky z odváženého množství. Zalijte asi polovinou mléka. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vyběhnout kvásek.

Do zbylého mléka dejte máslo nakrájené na kousky a nechte ho rozpustit. Pak vmíchejte žloutky. Do mísy nasypte odváženou mouku, cukr a špetku soli. Postupně zapracujte teplé mléko s máslem a žloutky a nakynutý kvásek. Nakonec přidejte olej a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto. Nechte ho pod utěrkou kynout asi 30 minut.

Připravte si tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým pudinkem a rozinkami. Vykynuté těsto rozválejte do kruhu. Rozkrájejte ho na 12 stejně velkých výsečí. Na širší část rozdělte tvarohovou náplň. Pak každý díl zarolujte tak, aby vznikl rohlíček s náplní uvnitř.

Rohlíčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a zakryté utěrkou nechte kynout ještě zhruba 30 minut. Nakynuté rohlíčky
vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 20 minut. Nechte je vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., masopust, Stůl, Vláčné těsto, Vanilkový pudink, Rózinka, Nakrájené máslo, Vanilkový extrakt, Rozinka, Pat, Teplé mléko, Vykynuté těsto, Rohlíček, Maso, Čerstvé droždí, Ohřáté mléko, Bublání