Maminko, začněte přetahovat…

Přetahovat předkožku nebo ne? To je velmi ožehavé a citlivé téma, které znají asi všechny maminky, které si z porodnice přinesli chlapečka. Každý má totiž na věc jiný názor. Některé maminky přetahují už od útlého věku a další naopak nechávají vše na přírodě. Jak je to ale správně?
Maminko, začněte přetahovat…
Odpověď na otázku, kdy začít s přetahováním předkožky u malých chlapečků a jestli to vůbec dělat, není jednoduchá. I mezi odborníky nepanuje na toto téma jednotný názor. Někteří pediatři nabádají rodiče, aby s přetahováním začali už v kojeneckém věku, někteří dokonce provádějí násilné přetažení již u chlapců v batolecím období, jiní před těmito praktikami důrazně varují. „Když se mi narodil první syn, naše dětská lékařka mi doporučila mu začít přetahovat pindíka už ve třech měsících. Bylo to jedním slovem strašné, Péťa strašně plakal, já byla nešťastná, takže to vlastně vůbec nešlo, a když jednou došlo málem k natržení předkožky, řekla jsem si dost a přestala. Pediatrička mě sice kritizovala, ale mně to bylo jedno, na prvním místě byl Péťa. Raději jsem si našla jiného dětského lékaře, a jaké bylo mé překvapení, že osvícený pan doktor Semerád naopak důrazně zpochybňoval potřebu přetahování v tak útlém věku. Malému jsme tedy začali přetahovat až ve dvou a půl letech a nic se nastalo. U mladšího syna Tomáše to bylo dokonce až někdy po třetím roce věku a bylo to snad ještě lepší. Kluci jsou v pořádku, na obřízku nemuseli, přetahování bylo bezbolestné,“ vypráví Olga Bystroňová, maminka desetiletého Petra a šestiletého Tomáše.

Takže, kdy s tím začneme?
Pokud nepatříte mezi rodiče, které nechávají své syny obřezat ať už z náboženských nebo hygienických důvodů, jednou budete muset „pindíka“ přetáhnout. Ovšem kdy je ten správný čas? „V prvních letech života předkožka prodělává určitý vývoj. Po narození nelze přetáhnout téměř žádnou předkožku, ve 3 letech je asi devadesát procent předkožek přetažitelných. Předkožka je v prvních měsících úzká. Navíc bývá svojí vnitřní plochou přilepena k žaludu. My doporučujeme minimálně do tří let vůbec s předkožkou nemanipulovat. Pouze v případech, kdy chlapec močí nápadně slabým, úzkým proudem, nebo vznikne-li v předkožce zánět (otok, zarudnutí), je třeba vyhledat lékaře. Dětského chirurga, nebo dětského urologa. Zhruba ve čtvrtém roce věku je možné zkusit předkožku přetáhnout. Je-li předkožka volná, několikrát týdně ji při koupání přetáhneme a omyjeme žalud. Pokud předkožku nelze přetáhnout, musíme odlišit, je-li to pouze z důvodu jejího přilepení, nebo jestli se na tom podílí úzký okraj, který nelze přetáhnout přes širší žalud. Zúžená předkožka (tzv. fimóza) vyžaduje léčbu. Předkožku přilepenou ve větším rozsahu uvolní lékař. Jedná se o mírně bolestivý ambulantní výkon trvající několik sekund,“ vysvětluje dětský urolog MUDr. Luboš Zeman.

Přetahujte pomalu a s citem
S přetahováním by se nemělo začínat dříve než asi ve 3 letech. „Okraj předkožky musí být dostatečně široký. Smyslem přetahování předkožky je vždy hygiena předkožkového vaku, tj. prostoru mezi žaludem a vnitřní stěnou předkožky, nikoli roztahování zúženého okraje předkožky. Z toho vyplývá, že přetahování má smysl tam, kde je již z větší části odlepena předkožka od žaludu. Protože až tehdy se v tomto prostoru mohou hromadit odlučující se kožní buňky, z kterých vzniká smegma. Při nedostatečné hygieně se zde mohou pomnožit patogenní bakterie a vzniká zánět předkožky,“ upozorňuje Luboš Zeman. Jaký tedy zvolit postup? MUDr. Luboš Zeman radí: „Pokud je předkožka volná a široká, přetáhne se mírným tahem směrem ke kořeni penisu. Při koupeli žalud omyjeme, zbytečně nemydlíme a případně můžeme předkožku i žalud promastit dětským olejíčkem nebo mastmi určenými k promašťování pokožky.“ Důležité je postupovat přitom opatrně, aby na předkožce nevznikly žádné trhlinky a následně jizvičky. Po opakovaném poranění předkožky se její okraj více zužuje, jizví a výsledky chirurgické úpravy jsou horší.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Co je to fimóza
Zjednodušeně řečeno jde o zúžení předkožky. Není to nijak zvláštní defekt a trpí jím asi padesát procent chlapečků. Fimózu lze docela dobře léžit podle toho, o jaký typ se jedná.
 
Vrozená fimóza
V tomto případě je předkožka od narození dlouhá, úzká a tvoří „komínek“ nad žaludem, který brání přetažení a odkrytí žaludu. Při močení se předkožka balónkovitě nafukuje, dítě močí slabým proudem. Správným řešením je operace v celkové anestezii, kdy se plastickým úkonem „komínek“ předkožky rozšíří a tím zároveň zkrátí tak, že přetažení předkožky přes žalud jde volně. Žalud zůstává v klidovém stavu kryt předkožkou. Jedná se o plastické ošetření, nikoliv o obřízku.

Jizevnatá fimóza
Přechod vnitřního a zevního listu předkožky je jizevnatě změněn, takže při pohledu na vrchol shora je patrná na okraji předkožky kruhová jizva s malým otvůrkem pro močení – jakýsi prstenec. Jizva znemožňuje přetažení předkožky přes žalud, někdy může i překážet v močení. Předkožka se pak při močení plní jako balónek. Jizevnatá fimóza vzniká u dětí po násilném přetažení předkožky, kdy dojde k potrhání okrajů předkožky, dále pak po opakovaných zánětech předkožkového vaku. Jediným správným léčením těchto případů je operace zvaná obřízka, kdy je v celkové anestezii odstraněn snesen jizevnatý prstenec předkožky.

Takhle ne aneb co svým chlapečkům nedělat
• Nestahujte (nepřetahujte) násilně předkožku - nikdy se nesnažte násilím o přetáhnutí předkožky přes glans (žalud). Nebezpečím je vznik akutního stavu - parafimózy. To znamená, že předkožka (ještě fyziologicky zúžená) uvázne za glansem (žaludem) a způsobí přiškrcení krevního proudu. V případě, že předkožka nejde stáhnout zpět, je nutné urychlené chirurgické řešení. Dalším nebezpečím je vznik mikrotrhlin, které mohou (kromě rizika infekce) vést k vzniku srůstů a vzniku skutečné fimózy.
• Nestahujte předkožku při mytí . - stahování předkožky při koupání není vhodné a ani hygienické, protože se při natahování předkožkový .svěrač. otvírá, což umožňuje vzniknutí nečistot a usnadní tím vznik infekce.
• Nepoužívejte moc pěnové přísady do koupele. Ty mohou působit dráždivě, a vést tak k zánětům „pindíka“. Mimo to také ničí přirozenou ochrannou mikroflóru. Pokud dítě mělo koupel s pěnou, osprchujte ho po ní čistou vodou. Používáte-li bavlněné plenky, používejte jen k tomu určené prací prášky a nezapomeňte je důkladně vymáchat.

Text: Eliška Zikmundová
 
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články