Mami, mě bolí ouško

Tahle věta asi zamrazí každého rodiče. Zánět středního ucha totiž patří mezi nejčastější a bohužel také nejbolestivější dětská onemocnění. Také vás zajímá, proč vlastně vzniká a jestli se mu dá předejít?
Mami, mě bolí ouško
Zatímco rodiče některých dětí ani nevědí, co vlastně zánět středního ucha je, jiné rodiny se hrozí, jakmile jejich ratolest trochu prochladne. „Starší Marta zánět ucha nikdy neměla a to je teď už slečna. Zato s mladším Maxem jsem si prožila peklo. Zhruba od dvou let mu píchali ucho několikrát. Až jsem se bála, že bude mít problémy se sluchem. To se naštěstí nestalo, ale i tak na tu dobu hrozně nerada vzpomínám,“ vypráví čtyřicetiletá Jindra Jáklová.
 
A není divu. Zánět středního ucha je pohroma doslova pro celou rodinu. Malé děti trpí bolestmi, nemohou spinkat, někdy špatně slyší, nechtějí jíst a mají vysoké teploty., Takže je jasné, že to rozhodí každou maminku.

Infekce ouška
A cože ten strašák jménem zánět středního ucha vlastně je? „Je to bohužel poměrně časté onemocnění malých dětí, které vzniká vždy jako komplikace probíhající vleklé rýmy. Infekce pronikne sluchovou neboli Eustachovou trubicí do středouší a zde dojde k zánětu sliznice. Hromadí se tu hlen nebo hnis, bubínek se rozpíná a právě toto pnutí a tlak vyvolává ukrutné bolesti,“ vysvětluje MUDr. Erik Leitman z pražské ambulance ORL a dodává: „U dospělých k tomuto onemocnění tak často nedochází, protože mají sluchovou trubici již dostatečně vyvinutou. Bohužel kojenci a mrňouskové zhruba do čtyř let ji mají kratší a širší, takže infekce poměrně snadno najde do ouška cestu.“
 
Klepněte pro větší obrázek 

A je to tady
„Zhruba po třetím prodělaném zánětu ucha už jsem poznala, kdy se Maxíkovy ta hrůza zase vrací. Jakmile měl ucpaný nos déle než pět dní, začal být apatický a nechtěl jíst ani čokoládu, začala jsem s domácí léčbou. A několikrát se mi opravdu podařilo problémy zažehnat. Musela jsem to ale rozpoznat včas. U zánětu rozhodují opravdu hodiny,“ vzpomíná Jindra Jáklová.
 
Opravdu jde zánět středního ucha vyléčit doma? „Tak, pokud je onemocnění na samém začátku, určitě se dá dítěti pomoci. Maminka by ale měla vždycky zavolat lékaři a poradit se. Některé babské rady úplně nezabírají a mohou ještě způsobit komplikace,“ podotýká MUDr. Leitman. A co tedy zabírá v klidu domácího prostředí?
 
Často prokapávejte svému drobečkovi nosánek. Je potřeba, aby se mu nosní dutina uvolnila.
 
Často nechte mrňouska pořádně vysmrkat. Když to nejde, přizvěte na pomoc odsávačku, v tomto případě ale mechanickou. Smrkání ani odsávání se nesmí provádět velkou silou.
 
Ledový obklad také uleví. Působí proti otoku ouška i tlumí bolest.
 
A když nezabírá studené, zkuste teplé. Dobré zkušenosti jsou i s několikaminutovým nahříváním ouška zahřátým ručníkem nebo s nahřívací lahví.
 
Přírodní léčba zase doporučuje zabalit do gázy stroužek česneku a vložit do nemocného ouška. Lékaři ale o této babské radě neradi slyší. Sice zabírá, ale při neopatrné manipulaci může poškodit zvukovod. Takže pokud zázračné síly česneku využijete, určitě netlačte!
 
Nedávejte dítěti žádné sladké jídlo a místo cukru do čaje používejte med.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Kdy je čas zajít za doktorem
Určitě v momentě, kdy se objeví horečky nebo jsou bolesti tak silné, že vaše zlatíčko pláče nahlas a vy určitě s ním. Pak raději honem k doktorovi. Nejprve asi k vašemu pediatrovi, který vás pošle na speciální vyšetření do ambulance ORL. V případě, že se bolesti a horečky dostaví v noci, vyrazte do nejbližší nemocnice, kde je oddělení ORL. Tam specialista maličkému ouško vyšetří a navrhne léčbu. „Někdy stačí jen speciální kapky a antibiotika. U těch závažnějších zánětů středního ucha bohužel musí dojít k malému zákroku tzv. paracentéze neboli k propíchnutí postiženého bubínku. To sice není nic příjemného, bolí to, ale dítěti se hned uleví. Jakmile odejde hnis, bolest okamžitě přestane,“ vysvětluje MUDr Leitman.

Prevence není sprosté slovo!
Zánětům středního ucha se můžete snažit u svého dítěte předcházet. Prevence totiž někdy působí přímo zázračně.
 
Cigaretový kouř vašemu dítěti škodí komplexně a jeho nemocným ouškům zvlášť. Chraňte ho tedy před zakouřeným prostředím.
 
Nepodceňujte byť minimální alergie a dbejte na jejich důslednou léčbu.
 
Při rýmě používejte nosní kapky a dítě naučte brzo smrkat. Udržováním průchodného nosu snížíte možnost šíření infekce do ucha.
 
Nepodceňujte dobré oblečení. Vzpomeňte si na mentorování vlastní maminky o spodní košilce a punčocháčích v zimě a konečně jí dejte za pravdu. Nebo minimálně své zlato pečlivě oblékéjte.
 
Jakmile se ochladí, nasaďte čepici a šálu.
 
Naučte dítě otužovat. Žádné drastické polévání ledovou sprchou není nutné, začněte pěkně pomalu, ať dítě neodradíte.
 
Kamarádi jsou prima, ale zdraví. Jestliže máte doma dítě trpící na časté záněty ouška, omezte kontakty s nemocnými i kdyby to byla babička. Jakmile někdo v okolí smrká a kašle, pryč od něj!

Při komplikacích hned ke specialistovi
Komplikace u zánětu středního ucha nebývají příliš časté, ale přece jen existují. Pronikne-li hnis z bubínkové dutiny do malých dutinek v kosti za uchem, pak dochází k rozvoji mastoiditidy. Zánět může také ohrozit lícní nerv, který zajišťuje pohyblivost obličeje. Další komplikací je zánět vnitřního ucha, projevuje se prudkou závratí se zvracením a v krajním případě nevratnou ztrátou sluchu. Takže jakmile do tří dnů od podání antibiotik zánět neustupuje, nebo bolesti ouška doprovází blinkání, zajděte hned za lékařem. A nenechte se odbýt. Lepší je dojít do ordinace byť zbytečně, než hazardovat se zdravím vašeho broučka….

Na vině může být mandle
Někdy bývá příčinou vleklých rýmiček či opakovaných zánětů středního ouška i nosní mandle. Pokud je totiž zvětšená, tlačí na ústí Eustachovy trubice a může průniku infekce do ouška napomáhat. Její odstranění pak vede ke zlepšení nebo úplnému konci opakovaných zánětů středního ucha. Zvětšenou nosní mandli poznáte tak, že vaše dítě má často ucpaný nos, v noci chrápe, huhňá a i přes den dýchá pusou. Zvětšení mandle ovšem musí potvrdit speciální vyšetření. Na jeho základě pak lékař případně doporučí mandli odstranit. Jedná se o docela malý zákrok ovšem s velkou silou. Po něm už totiž záněty ouška vymizí.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články