Mami, kup mi štěně… nebo alespoň morče

Zvířátka jsou krásná, milá a děti je prostě milují. Rodiče se většinou brání, protože správně tuší, že budou mít doma vlastně další dítě. Většinou ale podlehnou a svému drahouškovi živého tvora koupí. Bude to radost ale i starost, záleží na správném výběru.
Mami, kup mi štěně… nebo alespoň morče
V určitém věku téměř každé dítě zatouží mít svoje zvířátko, živého kamaráda, se kterým se bude moci mazlit. Jenže dětem málokdy, zvláště těm hodně malým, jejich odhodlání starat se o zvíře vydrží. A tak péče zůstane na vás. Taky ne všechna zvířata jsou vhodná pro malé majitele, při výběru samozřejmě záleží i na věku budoucího chovatele. Někteří domácí mazlíčci potřebují náročnější péči, obecně ale platí, že byste vždy měli dohlížet na předškoláky, ať už vlastní jakékoliv zvíře.

Jaké zvířátko si vybrat?
Předtím, než si domů přinesete dalšího člena rodiny, musíte zapřemýšlet, jaké zvířátko si vlastně pořídit. Děti nejvíc touží po pejskovi, ale ten vyžaduje spoustu péče. Oblíbení jsou také papoušci, nejrůznější hlodavci a akvarijní či terarijní zvířata. Svá pro a proti má ale každý z nich. Abychom vám zjednodušili rozhodování, připravila pro vás Betynka malý seznam.

Plavu si ani nevím jak
Je to krásný pohled, ale mazlit se s nimi nemůže. Malé dětičky pohled do akvária uchvacuje, je to hezká dekorace bytu a pro silné alergiky někdy téměř jediná možnost, jak si pořídit zvíře. Jen pozor, některá krmiva mohou alergii vyvolávat. Časově celkem nenáročné. Jednou týdně malá údržba akvária. Jednou za měsíc větší očista akvária. Prostor - jedna skříňka. Krmení - cca ob den. Pořizovací cena - nejdražší je akvárium a jeho technické vybavení, což je jednorázová záležitost. Pokud máte nějakého šikovného kutila po ruce, i zde se dá ušetřit, ale pozor, musí to opravdu umět, potopa v obýváku rozhodně není žádoucí.

Terarijní zvířátka
Ideál pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí mazlíčkovi věnovat několik hodin denně a mají rádi ticho. Pro děti lze pořídit např. suchozemskou želvu - cenově poměrně náročná záležitost, ale péči o ni byste mohli snadno zvládnout a děti vám mohou s péčí pomáhat. Vodní želva - cenově méně náročná, ale čištění vodního terária vám zabere více času. Gekončíci - vyžadují trpělivost při ochočování, jako krmivo - cvrčci, takže zvažte, zda je snesete doma. Hadi - pokud máte náturu na hada, dá se s ním i pomazlit, živí se živou potravou (myši, krysy, morčata...). Na čas a prostor nenáročné. Na krmení nenáročné. Ticho a klid zárukou. Většina lidí alergií na tato zvířátka netrpí.

Malé a chlupaté
Můžeme vybírat z různých druhů křečků, morčat, potkanů. Také můžeme zvolit činčilu, pískomila či zakrslého králíka. Z hlodavců je k dětem nejvhodnější morče. Na rozdíl od jiných hlodavců téměř nekouše, není příliš malé, umí dobře projevovat emoce a dá se dobře ochočit. Jedinou nevýhodou je, že patří mezi alergenní zvířata, takže není vhodné pro každého. Ani zakrslý králíček není pro dítě špatná volba. Křeček, činčila a potkan jsou vhodní spíše pro větší děti. Tato zvířátka jsou pro děti milými kamarády, nikdy však nezapomínejte, že mu svou neohrabaností mohou způsobit i vážná zranění. Pokud je dítě mladší 10 let, bude lépe, když si se zvířátkem bude hrát pod vaším dozorem. Cenově jsou tato zvířátka celkem nenáročná, taktéž vybavení.
 
Klepněte pro větší obrázek

Papoušek a andulka
Vzhledem k obavám z ptačí chřipky od těchto mazlíčků mnoho lidí upouští, ale i přes to to mohou být milí společníci, kteří se dají příjemně ochočit. K dětem je nejvhodnější papoušek vlnkovaný - andulka. Je malá, ale dokáže se naučit řadu slov a zvuků a je velice zvídavá. Klec považuje za svůj domov, takže jakmile si zvykne na svůj domeček, nebudete jí muset pokaždé honit, aby se vrátila.

Čičiči, ty potvůrko kočičí
Trochu náročnější mazlíček spíše pro větší děti. Koťátka jsou sice hravá, ale za krátký čas z nich vyroste silná osobnost, která ne vždy snese neustálé dotírání malých dětiček a může vystrčit i drápky. Výhodou je, že vám odpadá venčení a čistotě se kočky učí velice snadno. Nicméně jsou to nezávislí tvorové, kteří potřebují značně svobodomyslného majitele. Kočka bohužel patří společně s morčetem mezi silně alergenní zvířata, takže určitě zvažte své rodinné dispozice pro alergii. Některá plemena koček se dají také celkem snadno naučit chůzi na vodítku. Cena kočky se může značně lišit od kočiček z útulku až po výstavní kousky. Kočka, i když nepotřebuje venčení, potřebuje naší denní péči. Denně čerstvou vodu, krmivo, ale také pohlazení a vlídné slovo a hry a rozhodně také denní čištění kočičího WC! Pokud se některé z těchto věcí kočce nedostává, mohou se u ní projevit poruchy chování.

Pes přítel největší
Pes dokáže být snad tím nejlepším přítelem jak pro dítě, tak pro dospělého, ale také od nás více vyžaduje. Pes se hodí do rodiny, kde nebude problém několikrát za den pejska vyvenčit, kde se počítá s blíže neurčeným množstvím poničených věcí či nábytku, kde panují určitá pravidla a řád, na které je možné se spolehnout, a kde je vůdce smečky, který psa povede. Také počítejte s určitým množstvím hluku, obzvláště v počátcích výchovy.

Při přípravě textu byly použity podklady zapůjčené Českým svazem chovatelů.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články