Mami, kup mi štěně...

Po zvířátku asi zatouží každé dítě. Stačí si jen vzpomenout na vlastní dětství a určitě se najde vzpomínka na kotě, křečka nebo pejska, po kterém jsme někdy toužili. Jenže pořízení zvířátka je sice radost ale také velký závazek, proto bychom si měli dopředu vše rozmyslet, než našemu zlatíčku domácího mazlíčka pořídíme.
Mami, kup mi štěně...
Někdy je velmi těžké odolávat prosbám svého miláčku, abychom mu pořídili zvířecího kamaráda. Jenže, než tak učiníme, měli bychom si dobře rozmyslet, jaké zvířátko to bude. Bernardým není pro tříletého caparta asi ideálné volba. A pro rodiče koneckonců také ne, protože do určitého věku se o zvíře bude starat spíš než jeho ratolest. Jak tedy na pořízení mazlíčka? „První krok k tomu, než si domácího mazlíčka koupíte, je pořádně si rozmyslet, jaké zvířátko koupíte a zvážit vše okolo jeho chovu. Jestli na jeho výchovu budete mít dost času, zda máte i dostatek financí,“ radí Anna Fridrichová, chovatelka a majitelka obchodu pro zvířata.

Zvířátka jsou přínos
I když je kolem domácích mazlíčků trochu práce, jsou pro děti jednoznačně přínosem. Ovlivňují dokonce i choování lidí a jejich sociální dovednosti.
„Výzkum,zabývající se důvody,proč lidé chovají domácí zvířata prokázal,že lidé kteří mají doma nějaké zvíře,se obvykle těší lepšímu zdraví než ten, kdo zvířátko nemá. Lépe a rychleji se zotavují z různých onemocnění a lze u nich očekávat,že se dožijí vyššího věku. Děti,které vyrůstaly v domácnosti se zvířaty,jsou obvykle samostatnější a méně sobecké než ty,které žily bez každodenního kontaktu s nim,“ tvrdí dětský psycholog Radim Opatrný.

Tak jaké si vyberete...
 
Rybičky
 
Pozitiva
Akvárium zabere relativně málo prostoru, rybky jsou nenáročné na stravu.Rybičky jsou zpravidla prvním zvířátkem pro začínající chovatele, starat se o ně zvládne téměř každý.

Negativa
Naučte se správné zásady krmení a čistění akvária. Mnohé rybky malí chovatelé příliš překrmují, což způsobuje plíseň a zakalenost vody.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Pes
 
Pozitiva
Učí vaše dítě pohybu a sociální adaptaci. Nikdy by toho nenaběhalo okolo domu tolik jako s ochlupeným čtyřnohým kamarádem. Navíc si užijí spoustu zábavy.

Negativa
Připravte se na to, že pes vyžaduje snad nejvíce péče ze všech domácích zvířat. Zpočátku děti slibují, že ho budou venčit a krmit pravidelně každý den, ale mnohdy je předsevzetí brzy přejde.
 
Kočka
 
Pozitiva
Nic vám nezvedne náladu víc než hřejivé poddajné tělíčko na klíně, které spokojeně vrní. Hodí se pro děti, které se rády mazlí, ale nebude jim vadit, když na ně jejich mazlíček nebude mít pokaždé náladu. Kočky bývají oblíbenější mezi děvčaty.

Negativa

Jestliže máte doma kočky v době těhotenství, máte větší šanci, že na ni dítě nebude alergické. Pokud ovšem přinesete kočku v pozdějším věku dítěte, riziko alergie se zvyšuje. Navíc drápky nejednou způsobí dětský pláč.

Papoušek
 
Pozitiva
Svou klícku zaneřádí stejně důkladně jako rocková hvězda hotelový pokoj, ale děti si zamilují možnost učit některé druhy ptáků mluvit. Papoušci jsou ideální pro děti, které v sobě mají chovatelské vlohy.

Negativa

Jestliže máte živé dítě nebo nesnesete nepořádek, většina papoušků není pro vás. Vybírejte je podle temperamentu, nikoliv barvy peří, protože ptáci mají různorodý charakter. A připravte se na to, že žijí hodně let.
 
Morče
 
Pozitiva
Jsou malí, zábavní a inteligentní. Starat se o ně zvládne téměř každé dítě. Je to dobrá volba pro ty, kteří chtějí zvířátko, ale vědí, že by se psovi nemohli plně věnovat. Tihle tvorové bez problémů přežijí den sami doma, kdy jsou všichni v práci a ve škole, protože většinu dne prospí.

Negativa

I když budete klec pravidelně čistit, může vás rozčilovat jejich typický pach. A pokud na čistění klece zapomenete, odér vám zamoří celý byt.

Než zajdete do zverimexu
 
Přemýšlejte, zda se o zvíře dokážete skutečně postarat a zajistit mu veškerou péči a vyhovující podmínky.
 
1. Pořiďte si mládě, u něhož máte větší šanci všechno ho naučit. Snáze si zvyká na nové prostředí. Nejen u psů, ale u většiny zvířat platí „starého psa novým kouskům nenaučíš“.
 
2. Zvažte, zda si dokážete odepřít část domácího komfortu a nebude vám vadit rozházené stelivo, vyhrabaná hlína z květináče nebo rozbitá váza.
 
3. Proberte s ostatními členy domácnosti, zda budete mít na výchovu a péči čas. Zájmové kroužky, škola, práce, přátelé – to všechno ukrajuje z vašeho společného času se zvířetem. Kdo se o něj bude starat, venčit, čistit terárium a zvířecí toaletu? A nebude příliš často doma samo?
 
Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články